Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Peste 2000 de cereri pentru bilete de tratament, depuse deja la Casa de Pensii


Peste două mii de pensionari și salariați din județul nostru și-au manifestat, de la începutul acestui an, intenția de a petrece un sejur în stațiunile balneoclimaterice din țară, depunând deja cereri pentru obținerea de bilete, la Casa Județeană de Pensii Vrancea. Adrian Juravle, directorul instituției, spune că deocamdată au fost repartizate vrâncenilor doar 1.551 bilete în unitățile de tratament balenar proprietate a Casei Naționale de Pensii, urmând ca în viitorul apropiat să fie alocate și alte bilete, în unități private din țară. Bătălia pentru aceste bilete este cu atât mai mare, cu cât ele asigură un sejur de 16 zile cu cazare, masă și tratament, la prețuri deosebit de avantajoase.
   
    Pensionarii și asigurații sistemului public de pensii au depus, în primele două luni și jumătate din acest an, 2.381 de cereri pentru obținerea unui bilet de tratament balnear într-una din stațiunile din țară, în condițiile în care până în prezent, Casei Județene de Pensii Vrancea i-au fost repartizate un număr preliminar de 1.551 bilete. Ca de obicei, cele mai solicitate au fost sejururile în Covasna, Lacu Sărat, Felix, Olănești, Slănic Moldova. De asemenea, au fost depuse cereri și pentru perioada verii, în stațiunile Mangalia, Techirghiol, Eforie Nord, Neptun și Saturn. „Pentru anul 2014, au fost repartizate instituției noastre un număr preliminar de 1.551 bilete de tratament balnear, împărțite în 19 serii, numai în unitățile de tratament balnear proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice. Este vorba de stațiunile Amara, Covasna, Buziaș, Lacu Sărat, Olănești, Nicolina, Pucioasa, Sărata Monteoru. Până la această dată nu a fost finalizată procedura de contractare a biletelor de tratament balnear cu unitățile private, urmând ca în cursul lunii aprilie să se primească repartiția finală”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
    Potrivit informațiilor furnizate de Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al instituției, până la aceasta dată au fost repartizate și eliberate bilete de tratament balnear pentru primele trei serii. „În total, pentru toate cele trei serii, au fost repartizate instituției noastre un număr de 271 bilete de tratament balnear, fiind eliberate beneficiarilor un număr de 155 bilete. Până la această dată, instituția noastră a eliberat bilete de tratament pentru seria 3, ce au avut data prezentării în stațiune 18 martie”, a detaliat Cornelia Cotea.

              Sejur de 16 zile cu cazare, masă și tratament

    Sejurul asigurat printr-un bilet de tratament eliberat prin Casa de Pensii este de 16 zile și include atât cazarea și trei mese pe zi, cât și tratamentul, acesta din urmă asigurat doar pentru 12 zile. Acest aspect face ca biletele respective să fie, în condițiile actuale de austeritate maximă în buzunarele pensionarilor și nu numai, să fie extrem de avantajoase. Potrivit actelor normative în vigoare, de bilete pot beneficia persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al acestui sistem, dar și cel de beneficiar al prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.
    În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală este de 50% din cuantumul pensiei, inclusiv din pensia brută acordată de către CJP, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. De asemenea, persoanele care beneficiază de drepturi de pensie și de drepturi salariale, vor plăti 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie cumulate cu drepturile salariale, dar nu mai mult de prețul integral al biletului. Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către pensionari sunt: cerere de acordare a biletului de tratament balnear; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.
    În situatia asiguraților, adică a salariaților, cuantumul contribuției individuale este de 50% din prețul biletului, în situația în care veniturile salariale brute se situează sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2298 lei). Salariații vor plăti biletul  100% în cazul în care salariile brute obținute sunt peste cuantumul salariului mediu brut pe economie. Pentru obținerea unui bilet, salariații trebuie să depună la CJP Vrancea următoarele documente: cerere; actul de identitate (copie)
biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); adeverință de salariat.

         Un singur bilet pe an

    Instituția care administrează și organizează sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptățite este Casa Națională de Pensii Publice, prin casele Județene de Pensii. Fondurile pentru aceste prestații sunt asigurate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. „Potrivit art. 4 din HG nr. 84/2014 în unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2014 un număr de maximum 59.641 de locuri la tratament balnear, la nivelul întregii țări”, a declarat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
    Biletele de tratament se pot acorda în limita numărului de locuri la tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acestea se acordă individual, iar în cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera doar un singur bilet de tratament balnear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?