Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Pedepse mai blânde în dosarul ”MITĂ LA BAC”


Profesorii vrânceni, judecați în dosarul „Mită la Bac” pentru infracțiuni de corupție, după ce ar fi încercat să fraudeze examenul de Bacalaureat din vara anului 2008, au primit pedepse mai ușoare la Curtea de Apel Galați, unde a fost judecat dosarul în apel. Cei 15 inculpați din acest dosar au atacat soluția dată de judecătorii de la Tribunalul Vrancea anul trecut și, potrivit pronunțării de ieri a magistraților gălățeni, au avut câștig de cauză. În cazul tuturor inculpaților pedepsele au fost scăzute, Curtea de Apel (CA) Galați desființând în parte sentința primei instanțe.
   
    Fostul inspector școlar general Iordache Bostan, condamnat la Tribunalul Vrancea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de trafic de influență, a primit ieri o pedeapsă redusă, de doi ani de închisoare cu suspendare. „În noua încadrarea juridică condamnă pe inculpat la o pedeapsă de 2 ani închisoare. Înlătură pedeapsa accesorie aplicată inculpatului. Menține dispozițiile privind suspendarea condiționată a executării pedepsei principale aplicată inculpatului Bostan Iordache și reduce termenul de încercare de la 5 ani la 4 ani„. Și soției acestuia, Mariana Bostan, i-a fost scăzută pedeapsa de la doi ani la un an de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență și i s-a redus termenul de încercare, de la 4 ani la 3 ani.
    Cele două profesoare care au primit cele mai grele pedepse în primă instanță, pentru că ar fi favorizat anumiți candidați la Bac, Anca Sonia Alexandrescu (profesor de engleză și franceză la un liceu din Panciu), condamnată la șase ani de închisoare cu executare, și Nicoleta Moise (profesor de limba și literatura română la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani), condamnată la patru ani de închisoare cu executare, pot răsufla liniștite. Magistrații de la Curtea de Apel Galați au dispus pedepse mai mici pentru ambele, precum și suspendarea pedepsei sub supraveghere.
    Astfel, pentru profesoara Anca Sonia Alexandrescu, acuzată de infracțiunile de luare și dare de mită și trafic de influență, pedeapsa a fost înjumătățită, de la 6 ani de închisoare cu suspendare la 3 ani cu suspendare. „Reduce pedepsele aplicate inculpatei Alexandrescu Anca Sonia astfel: a. de la pedeapsa de 6 ani închisoare și 4 ani interzicerea drepturilor (…) la pedeapsa de 3 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor pentru săvârșirea infracțiunii de «luare de mită» (…); b. de la pedeapsa de 4 ani închisoare la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de «trafic de influență» (…); Menține pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 61 alin.1 din Legea 78/2000 (…) și pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de «dare de mită» (…). Contopește pedepsele aplicate inculpatei Alexandrescu Anca Sonia stabilind pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor (…). Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare și a pedepsei accesorii aplicate inculpatei Alexandrescu Anca Sonia, pe durata termenului de încercare de 6 ani. (…) Pe durata termenului de încercare inculpata trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea; să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existență”, se arată în soluția instanței gălățene.
    Pentru cealaltă profesoară, pedeapsa a scăzut de la 4 la 3 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de de trafic de influență, luare și dare de mită. Și în acest caz a fost dispusă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. „Reduce de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare pedeapsa aplicată inculpatei Moise Nicoleta pentru săvârșirea infracțiunii «trafic de influență» (…). Menține pedepsele de 3 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…) pentru săvârșirea infracțiunii de «luare de mită» (…), 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de «dare de mită» (…) și 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 61 alin.1 din Legea nr. 78/2000 (…). Contopește pedepsele aplicate inculpatei Moise Nicoleta stabilind pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…). Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare și a pedepsei accesorii aplicate inculpatei, pe durata termenului de încercare de 5 ani”, este decizia magistraților de la CA Galați.

        Pedepse înjumătățite pentru mai mulți inculpați

    Åži pentru restul inculpaților, condamnați la Tribunalul Vrancea la pedepse cu suspendare, pedepsele au fost scăzute, la fel ca și termenele de încercare. Astfel, Angela Sîrbu (profesor de chimie la Colegiul Național „Unirea” Focșani) a primit 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, în loc de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Florin Iamandei (fost director al Colegiului „Valeriu D. Cotea”) a primit o pedeapsă scăzută de 2 ani și 4 luni de închisoare, față de 3 ani inițial.
    Primarului Vasile Zbîrciog de la Străoane, lui Mircea Zetu și lui Ion Bolocan le-au fost reduse pedepsele de la 3 ani de închisoare cu suspendare, la 1 an de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare 3 ani. Instanța a redus și pedeapsa aplicată inculpatei Mariana Răchieru (profesor de matematică la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”) pentru infracțiunea de luare de mită, de la 3 ani închisoare, la 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendare. Pentru alți trei inculpați, Dănuț Albu, Deniza Oana Alaci și Tatieana  Stoian, a fost redusă pedeapsa de la 2 ani închisoare la 1 an închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.
    De asemenea, magistrații de la Galați au achitat-o pe Daniela Pamfil (inspector resurse umane la Primăria Focșani), pentru infracțiunea de trafic de influență, după ce la prima instanță aceasta a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. „Înlătură dispozițiile privind confiscarea sumei de 700 lei de la inculpata Pamfil Daniela și obligarea acesteia la plata cheltuielilor judiciare către stat la judecata în fond”, se arată în soluția instanței. 
    Judecătorii de la Galați au respins ca nefondate apelurile declarate de inculpatele Orășanu Florența (profesor de limba franceză la Liceul „G.G. Longinescu” Focșani), Leață Rodica (director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani) și Mincă Vica (fost inspector de educație fizică și sport) împotriva sentinței penale nr. 248/12.11.2013 a Tribunalului Vrancea, deși acestea au fost achitate în prima fază a procesului. Cele trei au fost obligate de magistrații gălățeni la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuielile judiciare către stat.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?