Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Galele Teatrale Focșănene debutează cu opereta ”My Fair Lady”


La sfârșitul acestei săptămâni, duminică, 23 martie, debutează la Focșani unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului, Galele Teatrale Focșănene. Spectacolul care va deschide această a XVIII-a ediție a Galelor este opereta „My Fair Lady” de Frederic Loewe, o producție locală a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”, o premieră pentru Focșani.
    Spectacolul va începe la ora 19.00, la Teatrul Municipal, și va fi pus în scenă de Orchestra de Cameră „Unirea”, dirijor Vincent Gruger, soliști de la Opera Națională și Teatrul de Operetă din București, un cor și ansamblu de balet. „De câțiva ani încoace, Galele Teatrale ne-au oferit posibilitatea de a încerca să facem măcar un spectacol eveniment cu Orchestra de Cameră „Unirea”. În 2011 am avut un recital extraordinar cu Felicia Filip, în 2012 un concert cu muzică de teatru și film, în 2013 am montat pe scena Ateneului „Traviata”, fiind anul Verdi. În acest an avem o nouă provocare și sperăm un prilej de bucurie pentru publicul focșănean. Încă de anul trecut ne-am propus să realizăm la Focșani opereta „My Fair Lady”, a spus Valentin Gheorghiță, directorul Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”. Marcel Stănciucu semnează regia și scenografia spectacolului, în timp ce coregrafia este realizată de Florica Stănescu, coregraf la Opera Națională.
    „My Fair Lady” este una dintre cele mai cunoscute piese de operetă, care s-a jucat și se joacă și în zilele noastre pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Muzica acestei operete a fost scrisă în anul 1954 de Frederic Loewe, după piesa „Pygmalion”, al lui George Bernard Shaw. În varianta focșăneană, rolul protagonistei Eliza Doolittle este jucat de solista Evelin Marinaș, de la Teatrul de Operetă din București, Henry Higgins va fi interpretat de Andrei Lazăr de la Opera Națională, iar Alfred Doolittle – tatăl Elizei, de Adrian Strezea, tot de la Opera Națională București. De altfel, repetițiile pentru acest spectacol au fost realizate la Sala Dalles din București, datorită colaboratorilor bucureșteni.
    Organizatorii anunță un spectacol cu o viziune diferită, cu orchestra pe scenă, care va deveni un personaj în cadrul acțiunii. De asemenea, toată partitura a fost rescrisă, pentru numărul mic de muzicieni, 11, care compun Orchestra de Cameră „Unirea”.  „Sper să facem o surpriză plăcută publicului focșănean. Este o premieră pentru orașul nostru, pentru că nu s-a mai montat niciodată o operetă producție 100% locală, chiar dacă colaboratorii sunt din București. Sperăm cu acest spectacol să mergem și în alte orașe ale țării. Este un proiect ambițios”, a mai spus Valentin Gheorghiță, care a ținut să mulțumească și partenerului, Teatrul Municipal, unde se va desfășura spectacolul. Biletele au fost deja puse în vânzare la Agenția Teatrului și costă 50 lei la lojă, 40 lei la stal și 30 lei la balcon.

Teatre din București își prezintă piesele la Focșani

    Galele Teatrale Focșănene au o vechime de 18 ani, evenimentul debutând în anul 1997, la Ateneul Popular. Programul din acest an este unul încărcat. Luni, 24 martie, UNATC București prezintă spectacolul „Frații Karamazov”, după F. M. Dostoievski. Biletele costă: 30 lei – lojă, 20 lei – stal și 10 lei pentru elevi. Marți, 25 martie, Teatrul Mic din București vine la Focșani cu piesa „Profesiunea Doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, cu Maia Morgenstern în rol principal, Mihai Dinvale și Tudor Istodor, fiul Maiei Morgenstern. Biletele costă 80 lei pentru stal și loje și 60 lei la balcon. Miercuri, 26 martie, Teatrul B52 București prezintă spectacolul „Gunoierul”, de Mimi Brănescu. Prețurile biletelor sunt de 40 lei la lojă, 30 lei la stal și 10 lei pentru elevi.
    Joi, vineri și sâmbătă, pe 27, 28 și 29 martie, Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” va prezenta trei piese: „Încurcă lume”, de A. D. Hertz, „Fericire conjugală” după A. P. Cehov și „Hamlet” de William Shakespeare. Biletele costă: 30 lei la lojă, 20 lei la stal și 10 lei pentru elevi. Pe 27 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, ocazie cu care va fi citit și un discurs. 
    Duminică, 30 martie, Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța vine la Focșani cu spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci”, de P. I. Ceaikovski. Biletele costă 100 lei, iar elevii și pensionarii pot achiziționa bilete la preț redus, de 50 lei. Galele Teatrale Focșănene se încheie luni, 31 martie, cu spectacolul „Comedie pe întuneric”, de Peter Shaffer, al Centrului Cultural „Arcub” București. Biletele costă 50 lei la stal și lojă și 40 lei la balcon.
    Toate biletele s-au pus în vânzare numai la Agenția Teatrului Municipal Focșani. Galele Teatrale Focșănene sunt organizate în acest an, în parteneriat, de Ateneul Popular și Teatrul Municipal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?