În data de 16 mai 1959, în paginile ziarului „Milcovul” era publicată o anchetă despre spitalul unificat și policlinica din Focșani. Autorul precizează, încă de la început, că spre deosebire de anii precedenți, condițiile s-au îmbunătățit în ceea ce privește dotarea cu aparatură, dar și din punct de vedere al îngrijirilor acordate de cadrele medicale. „Dacă în 1948, policlinica dispunea pe atunci doar de 5 servicii (interne, chirurgie, stomatologie, radiologie și ginecologie), iar ca aparatură poseda doar un aparat de radioscopie «Roentgen», acum dispune de 16 servicii și de două aparate de raze «Roentgen». (…) Ca urmare a condițiilor materiale și a grijii pe care personalul medico-sanitar o acordă asistenței medicale, mortalitatea infantilă a scăzut de la 5, 1 la sută în perioada primului trimestru al anului trecut, la numai 3,8 la sută în trimestrul I 1959, iar morbiditatea de la 168, 9 la mie în primul trimestru al anului trecut, la numai 77, 8 la mie”.
Potrivit autorului, deși în cadrul spitalului au fost realizate lucrări de renovare, în secția de pediatrie condițiile din sala de mese lăsau de dorit. „Băncile abia-și mai trag sufletele. Tot e bine că nu-s sortite să nu suporte greutăți mari. Cam în aceeași situație se află și o parte din paturile care au fost scoase de la reformă. De alfel, secția n-a mai fost dotată cu mobilier din 1952”.
Åi în acele vremuri, cadrele medicale mai primeau câte un „plocon”. „În jurul datei de 9 aprilie 1959, de exemplu, la maternitate a născut țăranca muncitoare Zbîrciog, din satul Tîrîtu, comuna Petreanu. În virtutea obiceiurilor învechite, soțul lehuzei a adus drept «plocon» doctorului Elisei și sorei Cometa un miel. Și apoi, la plecarea din maternitate, majoritatea femeilor care au născut «toarnă apă pe mîini» personalului care le-a moșit și, odată cu acest «ritual» le dă cîte un prosop plușat și alte «nimicuri» valoroase”. Potrivit autorului, la TBC bolnavii sunt îngrijiți bine, lenjeriile de pat fiind schimbate, tratamentul fiind corect aplicat bolnavilor, iar mesele îmbelșugate. Autorul consideră că ar mai trebui, totuși, încadrat un medic.
La final sunt prezentate și concluziile vizitei prin spitalul unificat Focșani. „Din cele de mai sus, la prima vedere s-ar părea că în unitățile spitalicești din orașul nostru predomină aspectele negative. Adevărul e că, în general, faptele pozitive sînt mult mai multe. Am căutat însă să scoatem în evidență pe cele negative pentru ca, conducerea spitalului unificat și secția de sănătate a sfatului popular orășenesc să ia măsuri operative pentru lichidarea lor. Pe de altă parte comitetul sindical de instituție și organizația UTM, sub îndrumarea permanentă a organizației de partid, vor trebui să intensifice munca politică pentru educarea personalului medico-sanitar în spiritul atitudinii socialiste față de muncă”.