Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Energobit renunţă la investiţia cu eoliene de la Mărăşeşti şi Garoafa


Energobit renunță la investiția cu eoliene de la Mărășești și Garoafa, din cauză că s-au retras investitorii străini. Primăria Garoafa a dat în judecată grupul clujean Energobit care intenționa să dezvolte la Garoafa unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Decizia a fost luată după ce Energobit a refuzat să plătească taxa de redevență pentru terenurile închiriate de la Primăria Garoafa și a anunțat că reziliază contractul și renunță la investiție. Un alt parc eolian ar fi trebui să fie construit la Mărășești tot de către grupul Energobit însă firma se pare că a renunțat și la acest proiect tot pentru că s-a retras investitorul străin.
 Primăria Garoafa a dat în judecată grupul clujean Energobit care intenționa să dezvolte la Garoafa unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Decizia a fost luată după ce Energobit a refuzat să plătească taxa de redevență pentru terenurile închiriate de la Primăria Garoafa și a anunțat că reziliază contractul și renunță la investiție. Primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghiaru a declarat că Grupul Energobit nu și-a mai plătit taxa de redevență pe anul 2013, ceea ce a însemnat nerespectarea prevederilor contractuale. „În anul 2010 am încheiat contract cu Grupul Energobit care a concesionat 232 hectare de teren pentru o perioadă de 49 de ani, cu scopul de a investi în amplasarea unui parc eolian în zonă. Conform înțelegerii, Grupul Energobit ar fi trebuit să plătească 300 mii de lei anual taxă de redevență, timp de 25 de ani. În perioada 2010-2012 taxa de redevență a fost plătită fără probleme însă pentru anul trecut firma a refuzat să mai plătească taxa de redevență. Le-am făcut notificare la care nu am primit răspuns, urmată de o adresă de reziliere a contractului pentru nerespectarea prevederilor acestuia și am acționat în instanță pentru recuperarea prejudiciului”, a afirmat primarul Gheorghe Maghiaru.
                                                                                      Gheorghe Maghiaru-primar Garoafa
 
 Acesta spune că spune că, din discuțiile purtate cu reprezentantul Energobit, investiția de la Garoafa a picat pentru s-a retras investitorul străin. „Am discutat cu reprezentantul Grupului Energobit care a spus că firma sa a renunțat la investiția de la Garoafa din cauza faptului că s-a retras din acest business investitorul străin, respectiv Sinus Holding din Budapesta”, a susținut primarul Gheorghe Maghiaru. El a arătat că renunțarea la această investiție înseamnă bani mai puțini la bugetul local și, implicit, mai puține investiții pentru comunitate. Vă reamintim că Grupul clujean Energobit intenționa să dezvolte la Garoafa unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Investiția era estimată la 200 milioane euro, iar în prima fază urmau să fie montate 38 de eoliene. Parcul eolian de la Garoafa urma să fie realizat pe o suprafață de peste 200 hectare. 
             Mărășești Wind nu mai are bani pentru investiție
 Un alt parc eolian ar fi trebui să fie construit la Mărășești tot de grupul Energobit însă firma se pare că a renunțat și la acest proiect tot pentru că s-a retras investitorul străin. Primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, a declarat că în urma discuțiilor purtate cu oficialii societății Mărășești Wind, unde acționari sunt tot cei de la Energobit, a reieșit că sunt mici șanse ca această investiție să mai fie realizată. „În urma discuțiilor purtate cu cei de la societatea Mărășești Wind am aflat că sunt peste 90 la sută șanse ca investiția să pice deoarece s-a retras investitorul străin. Conform contractului încheiat, firma respectivă are o taxă de redevență de aproximativ o sută de mii de euro, taxă ce a fost plătită până anul trecut. Din 2013 și până în prezent nu au mai plătit nimic, iar acum firma datorează primăriei Mărășești aproximativ 4 miliarde de lei. Am făcut notificări către Mărășești Wind și rămâne de văzut dacă vor plăti sau dacă ajungem la rezilierea contractului și recuperarea sumelor datorate pe căile legale”, a precizat primarul Valerică Chitic. 
                                                                                              Valerică Chitic-primar Mărășești
 
 Parcul eolian de la Mărășești urma să aibă o suprafață de aproape 400 hectare, în zona stației de epurare și urma să fie realizat de firma Mărășești Wind din Cluj. În acest parc urmau să fie amplasate 28 turbine eoliene de câte 3MW.  Firma clujeană urma să plătească o redevență de 100 mii euro/anual către Primăria Mărășești pentru cele peste 400 hectare de pășune concesionată pentru 49 de ani. 
         Umbrărescu vrea să instaleze 200 de turbine eoliene în nordul județului
 În zona de nord a județului, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, proprietarul companiei Spedition UMB, intenționează să instaleze două sute de turbine eoliene pe dealurile din zona localităților Tănăsoaia și Corbița. Umbrărescu a încheiat deja contracte cu autoritățile locale din cele două comune pentru concesionarea unor suprafețe de terenuri. Firma care construiește parcurile eoliene din Vrancea este Energycum W SRL, la care acționari sunt soții Mirela și Dorinel Umbrărescu. Societatea Energycum W SRL, din Adjud a reușit să obțină avizele necesare pentru amplasarea turbinelor dar și licența de producător de energie eoliană. În acest moment, pe dealurile din zona municipiului Adjud au fost instalate și funcționează deja două turbine, care au fost racordate la sistemul energetic național. 

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?