Patru șoferi sunt sechestrați la Tighina (Bender), în Republica Moldova, localitate limitrofă Transnistriei. Trei dintre aceștia sunt din Galați și unul din Focșani, după cum ne-a spus directorul de import al firmei care a trimis cisternele în Republica Moldova pentru a încărca ulei. Oamenii sunt sechestrați de pe data de 4 martie, iar motivul ar fi acela că firma care trebuia să pună la dispoziție uleiul ar avea de recuperat o sumă de bani de la o firmă din Republica Moldova cu care colaborează firma din Galați, care a trimis oamenii după ulei. Patroana firmei gălățene spune însă că nu are nicio datorie.
Un bărbat din Focșani, Valentin Istrate, și alți trei din Galați, sunt sechestrați de pe data de 4 martie a.c., în Tighina (Bender), Republica Moldova . Cei patru lucrează ca șoferi, iar bărbatul din Focșani este angajat al unei firme din județul nostru, care a închiriat o cisternă unei firme din Galați, după cum ne-a spus directorul de importuri al firmei gălățeane, Mariea Poclid. Firma respectivă a trimis cisternele la Bender pentru a aduce ulei în țară.
Totul a început miercurea trecută, când reprezentanții firmei din Galați care are ca obiect de activitatea procesarea semințelor de floarea soarelui au trimis mai multe cisterne pentru a încărca ulei de la o firmă din Tighina. „Firma noastră a fost atrasă într-o cursă. Noi am lucrat cu o firmă din Republica Moldova căreia i-am dat și o garanție foarte mare, adică 100 mii de dolari. Am lucrat foarte bine. Cei de la firma din Republica Moldova ne-au spus să trimitem mașini în Bender pentru a încărca ulei. Cu asta ne ocupăm. Luăm ulei, îl rafinăm aici și îl dăm pe piață mai ieftin și este ulei de calitate. Ajunși la Bender, cei de acolo nu au vrut nici să încarce și nici să mai lase mașinile să plece. Cei din Bender au spus că firma din Moldova cu care noi lucrăm este datoare la ei. Au oprit oamenii și mașinile și ne-au cerut bani. Prima dată 80 mii dolari, apoi 180 mii de dolari și acum vor 240 mii de dolari ca să dea drumul la oameni și la mașini. Noi nu avem datorii la nimeni. Probabil cei din Bender nu știu că noi avem și garanție la firma din Republica Moldova. Am trimis documente și tot ce trebuie. Astăzi (vineri-n.r) au ajuns de la Consulatul din Chișinău la oameni și așteptăm să vedem ce facem. Oamenii sunt sechestrați de pe data de 4. Este și un șofer de la Focșani, angajat la o firmă de la care noi am închiriat o cisternă. Pur și simplu nu vor să lase oamenii și mașinile să plece. Din ce am înțeles de la poliție ar fi vorba și despre niște firme fantomă. Așteptăm să vedem ce se poate face”, ne-a spus Mariea Poclid, directorul de import al firmei din Galați.
„Oamenii mi s-au părut speriați”
Cei patru șoferi au rămas fără mâncare, fără bani și fără credit pe telefonul mobil. Patroana din Galați ne-a spus că i-a pus mereu bani pe telefon unuia dintre ei pentru a putea ținea legătura cu aceștia. Mai mult, consilierul juridic al firmei gălățene a declarat în presa locală din Galați că a mers până la poarta firmei din Bender pentru a vedea ce fac oamenii. „Duminică noaptea, am închiriat din Chișinău un taxi, cu șofer vorbitor de limbă rusă pe care l-am plătit 1000 de lei moldovenești. Am luat o geantă plină cu mâncare pe care le-am dus-o șoferilor. Când am ajuns acolo, nu am fost lăsat să intru în fabrică, nici șoferii nu au fost lăsați să se întâlnească cu mine. Atunci le-am aruncat geanta peste gard. La inistențele taximetristului și ale mele, li s-a permis la doi șoferi să vină și să ia mâncarea. Mi s-au părut foarte speriați. Au fost amenințați că dacă nu fac ceea ce li se zice, paza fiind militarizată, oricând s-ar putea întâmpla ceva. Dorm numai în mașini, nu au unde să se spele”, a declarat presei din Galați Ion Olaru, consilierul juridic al firmei din Galați.
MAE spune că șoferii sunt victime colaterale ale unui litigiu
La solicitarea Mediafax, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au precizat că șoferii sunt „victime colaterale ale unui litigiu comercial”. „Misiunii diplomatice române i s-a semnalat că un grup de cetățeni români, șoferi de tir, ar fi fost prezumtiv sechestrați, împreună cu mijloacele de transport, încă de la data de 4 martie 2014, în incinta unei fabrici de ulei din localitatea Tighina (Bender) din Republica Moldova, localitate limitrofă regiunii Transnistria. Inițial, în această situație s-au aflat 9 persoane, dintre care cinci au reușit să părăsească zona și să se repatrieze la data de 12 martie 2014, astfel încât în prezent se mai află la fața locului patru cetățeni români”, se arată într-un răspuns trimis Mediafax de reprezentanții MAE.
Potrivit MAE, Fabrica din Tighina se află în relații comerciale, în calitate de furnizor, cu agenți economici din România și din Republica Moldova, existând indicii că ar fi recurs la această măsură extremă pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali în vederea recuperării unui datorii substanțiale. Reprezentanții MAE au adăugat că în urma unei intervenții a poliției din Tighina la fața locului, s-a stabilit că șoferii de cetățenie română nu sunt lipsiți de libertate, măsura sechestrării vizând exclusiv mijloacele de transport. Astfel, șoferii nu au plecat din Tighina pentru a nu abandona camioanele, în special la solicitarea angajatorilor. MAE a mai informat că Ambasada României la Chișinău s-a aflat în permanentă legătură cu autoritățile locale competente, cu șoferii de cetățenie română, cu familiile din țară ale acestora și cu agenții economici din România. În cursul zilei de vineri, o echipă consulară s-a deplasat la fața locului pentru aprovizionare cu bunuri de primă necesitate și pentru clarificarea situației.