Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

A făcut atac de panică după ce a dat foc vegetației uscate, iar incendiul s-a extins


   Pompierii au avut, joi și vineri, mai multe intervenții pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată. Vineri au avut cinci astfel de misiuni, una dintre acestea fiind la Valea Sării. Potrivit unor surse, o femeie de 54 de ani a dat foc vegetației uscate de pe un teren care îi aparține, iar incendiul s-a extins. Pentru că focul nu mai putea fi stins s-a sunat la 112, iar spre Valea Sării au plecat pompierii de la Vidra. Ei nu au putut ajunge cu mașina de pompieri până în locul indicat, așa că s-au folosit de un ARO. Femeia care a dat foc vegetației uscate s-a panicat când a văzut atâta agitație, ea având nevoie de îngrijiri medicale.
    Tot vineri, a mai fost semnalat un incendiu de vegetație uscată și la Cotești, pompierii precizându-ne că flăcările au cuprins o suprafață de patru hectare. În aceeași zi, pompierii au mai avut și alte intervenții, fiind vorba despre suprafețe mai mici.
    Joi, pompierii au avut două astfel de intervenții. Prima a fost la Golești, iar cea de-a doua la Panciu, la groapa de gunoi. „Conform datelor statistice întocmite la nivelul inspectoratului, odată cu încălzirea vremii, se observă o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată în urma acțiunilor de igienizare a terenurilor și curților de resturile vegetale. În cursul zilei de joi, 13 martie a.c., pompierii militari din cadrul ISU Vrancea au intervenit pentru localizarea și lichidarea a două incendii care se manifestau la vegetație uscată și resturi menajere. În jurul orei 11.00, Detașamentul de Pompieri Focșani a intervenit la stingerea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Golești, iar în jurul orei 18.30, Stația de Pompieri Panciu a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la groapa de gunoi a orașului Panciu. În ambele cazuri, datorită intervențiilor operative, nu s-au înregistrat pagube materiale, însă, scăpate de sub control, astfel de evenimente pot pune în pericol bunurile populației, mediul înconjurător și chiar viața cetățenilor”, a transmis locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
    Pentru a se evita astfel de situații, pompierii reamintesc faptul că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului, de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. 
   De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiții meteorologice fără vânt, vegetația uscată și resturile vegetale se colectează în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri, se va curăța vegetația. Trebuie asigurate mijloacele și materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii și se interzice acoperirea cu pământ a focarelor. Reprezentanții autorităților publice locale au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor prevederile generale și specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și, totodată, să urmărească aplicarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?