Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

6 lei pentru fiecare hectar inventariat în vederea retrocedării


   Primăriile vor primi bani pentru inventarierea terenurilor libere care să poată fi retrocedate în perioada următoare. Banii vor proveni din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, conform Ordonanței de Urgență 8 din 2014. Actul normativ stabilește că fondurile vor fi direcționate doar către comune și „în cazuri justificate de insuficiența resurselor financiare ale acestora”. Primăriile cu probleme financiare ar urma să primească 6 lei pentru fiecare hectar, la încheierea acțiunii de inventariere.

    Primăriile care nu au fonduri proprii pentru realizarea lucrărilor de inventariere a terenurilor care pot fi retrocedate, conform legii 165 din 2013, ar putea primi un sprijin financiar din partea statului. OUG 8 din 2014 prevede ca din veniturile proprii ale ANCPI să fie alocați banii către aceste localități „pentru cofinanțarea activității de inventariere a terenurilor”. Banii vor fi virați la finalul acțiunii de inventariere, după ce situația financiară a primăriilor este verificată de Instituția Prefectului și avizată de Oficiul Județean de Cadastru. „Suma destinată cofinanțării…se calculează în cuantum fix de 6 lei per hectar pentru toată suprafața unității administrativ-teritoriale și este virată de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în limita fondurilor disponibile, în contul unității administrativ-teritoriale. Virarea sumei se face la data încheierii acțiunii de inventariere a terenurilor care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate de pe întreaga unitate administrativ-teritorială, cu condiția ca documentația să fie avizată de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară și în ordinea priorităților stabilite de către prefect”, se arată în OUG.
    Lista localităților pentru care va fi asigurată cofinanțarea este comunicată de prefecți către ANCPI după ce va fi verificată „îndeplinirea condiției privind insuficiența resurselor financiare proprii ale unității administrativ-teritoriale beneficiare, justificată de motive obiective, precum și prioritizarea acestora”. De asemenea, în cazul în care sunt alocate fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru urgentarea activității de inventariere a terenurilor, repartizarea pe unități administrativ-teritoriale se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Primarii au reclamat la ANRP

    Măsurile de sprijin pentru autoritățile locale au fost luate din cauza întârzierilor la acțiunea de inventariere a terenurilor. Încă de anul trecut, primarii au arătat că li s-a impus realizarea acestei inventarieri deși nu au specialiștii proprii în primării dar nici fonduri în bugetele locale de unde să plătească specialiști în cadastru. Această problemă a fost ridicată și la întâlnirea de la Focșani dintre primarii vrânceni și George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Primarii au cerut să fie alocate fonduri pentru plata specialiștilor în cadastru care trebuie să facă parte din comisiile de inventariere a terenurilor disponibile pentru retrocedare. Edilii au explicat că nu au fonduri în bugetul local pentru plata acestor specialiști, fără de care nu pot fi realizate măsurătorile. Iar expertizele sunt destul de costisitoare, de ordinul zecilor de mii de lei la nivelul unei localități.
    Fără bani s-a reușit contraperformanța ca, la sfârșitul anului, doar o treime din terenurile disponibile pentru retrocedare din Vrancea să fie inventariate de topometriști. Subprefectul Cristi Misăilă explica atunci că marea problemă ridicată de primari este lipsa fondurilor pentru plata specialiștilor topometriști. „Avem două situații întâlnite până acum la autoritățile locale. Fie sunt specialiști care nu vor să mai participe la ședințele comisiilor locale de inventariere și să realizeze lucrări până când nu sunt plătiți, fie sunt specialiști care au făcut lucrări, dar refuză să le predea până când nu primesc banii”, a explicat subprefectul Misăilă.

Retrocedările sunt suspendate

    Noua lege a retrocedărilor, 165 din 2013, modifică modul prin care sunt restituite proprietățile confiscate în perioada regimului comunist. Pentru prima oară după 1990, trebuie realizat un inventar al terenurilor disponibile la nivelul localităților și care ar putea fi retrocedate. Sunt luate în calcul inclusiv terenurile de la Stațiunea de la Odobești sau pădurile statului administrate de Romsilva. Din comisia locală pentru inventarierea terenurilor fac parte: un reprezentant al Prefecturii, primarul și secretarul localității, un specialist în măsurători topografice și în identificarea tarlalelor și parcelelor din cadrul unității administrativ-teritoriale, un reprezentant al Oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară. În funcție de specificul localității, din comisie mai fac parte un reprezentant al Agenției Domeniilor Statului, un reprezentant al Academiei de Åžtiințe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Åžișești”, un reprezentant al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sau un reprezentant al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.
    Odată cu intrarea în vigoare a noii legi referitoare la restituirea proprietăților au fost suspendate retrocedările de terenuri. Legea 165 din 2013 stabilește că activitatea comisiei județene, a comisiilor locale de fond funciar, punerile în posesie, emiterea titlurilor de proprietate sunt suspendate până la întocmirea situației centralizate cu cererile de restituire nesoluționate, a inventarului terenurilor care pot fi retrocedate. Activitatea comisiilor de soluționare a cererilor depuse în baza legii 10 din 2001 va fi reluată de la 1 ianuarie 2014. O noutate a legii este interzicerea retrocedării de imobile sau terenuri către cei ce au cumpărat drepturi litigioase, care vor primi doar compensări prin puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?