Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Andrei Bordea, a anunțat că Înalta Curte de Casație și Justiție va publica un „Ghid de bune practici”, pentru a se putea reduce diferențele de apreciere ale judecătorilor în dosare asemănătoare ori în aceleași dosare.
Președintele CSM, Andrei Bordea, a declarat, luni, că ICCJ va publica un „Ghid de bune practici” și că în acest moment se lucrează la acesta. „ICCJ este pe punctul de a finaliza un ghid pentru anumite fapte, pentru anumite prejudicii. Uneori constați anumite vinovății și nu le poți dovedi, alteori ai circumstanțele care te fac să iei alte hotărâri decât cea pe care ai luat-o cu câteva zile înainte. Totul depinde numai de aprecierea judecătorului. Dar și independența judecătorului are riscurile ei. În momentul în care ești prea independent, riști să ieși dintr-un cadru de normalitate. Tocmai de aceea, independența trebuie văzută cu mai multe nuanțe, iar critica asupra unei hotărâri judecătorești trebuie nuanțată și ea, depinde cine o face și cu ce interese. Dacă este fără rea-credință, atunci trebuie acceptată”, a declarat Bordea.
Președintele CSM a subliniat, de asemenea, că se încearcă și o eficientizare a instanțelor de judecată, urmând să se decidă care sunt instanțele ce nu mai pot funcționa și care nu. „Constatăm o diferență mare de efort pe care fiecare judecător îl depune. Este, de exemplu, o judecătorie care are 2.200 de dosare pe judecător anual și altele care au mai puțin de 300 de dosare pe an pe judecător. Volumul de muncă este diferit, dar salariul este același”, a declarat Bordea.
Potrivit președintelui CSM, la nivelul întregii țări sunt propuse pentru desființare 32 de instanțe, fiecare cu unul, doi sau trei judecători.