Ediția: Marți 17 Decembrie 2024. Nr 6781
Ediția: Marți 17 Decembrie 2024. Nr 6781

Ai câţiva bănuţi puşi deoparte ? S-ar putea să scoţi de la bancă MAI PUŢIN decât ai depus


   Unele bănci își păcălesc vechii clienți prin dobânzile și comisioanele aplicate la depozitele pe termen scurt, avertizează Banca Națională a României. În ultimele luni, tot mai multe bănci au modificat dobânzile practicate, în special la depozitele pe termen scurt, precum și comisioanele aplicate, în special la conturile în valută, iar deponenții au ajuns să retragă mai puțini bani decât suma depusă inițial. Este o țeapă legală pe care unele bănci le-o administrează clienților. Cei mai afectați sunt cei care și-au depus sume mai mici de bani în bănci, de câteva mii de euro. Aceștia vor trebui la trei luni să plătească mai mulți bani către bănci și cu siguranță se vor gândi de două ori înainte de a-și mai păstra banii în conturi. Iar la acest moment, vrâncenii au în conturi, în depozite la termen, peste 1.300 milioane lei, în moneda națională și în valută.
    Fenomenul a apărut după ce instituțiile bancare au scăzut dobânzile până la 2% – 4,25% pe an la depozitele în lei cu scadență la trei luni sau chiar până la 0,7% la depozitele în euro. În aceste condiții, dobânda încasată la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. Mai mult, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5% în cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadență.
    De exemplu, Ziarul Financiar a calculat că un depozit de cinci mii de lei la cea mai mare bancă din România, cu scadența la trei luni, aduce o pierdere de peste zece lei. Comisionul de retragere este de peste 25 lei, iar cel de administrare a contului de 13,5 lei. În cazul euro, un calcul făcut la o sumă de trei mii euro, pe o perioadă de șase luni, arată o pierdere de aproape 18 euro la o instituție bancară în vreme ce altă bancă oferă un câștig de 0,9 euro cenți.
    Prezent la o întâlnire cu presa financiară, șeful supravegherii din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, a arătat că nu poate cere băncilor să-și modifice politica comercială, dar le poate cere să fie mai transparente și să-și asume că nu mai vor să atragă sume pe termen scurt. „Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scăzând dobânzile, era foarte clar că principalul va fi diminuat. Personal, cred că a fost o chestie de păcăleală din partea băncilor. Din acest motiv am și cerut: domne, vreau transparență”, a spus Cinteză, citat de Mediafax.

Avertisment de la BNR

    În urma sesizărilor venite de la clienți, Banca Național a României a solicitat băncilor să adopte măsuri dacă există situații în care deponentul retrage din depozite la termen mai puțini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputațional și mediatizarea fenomenului. „La nivelul Băncii Naționale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituții de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populație în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situații în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informații au fost intens mediatízate”, se arată în circulara transmisă de BNR în sistemul bancar și obținută de Mediafax. Circulara publicată de agenția de presă arată că BNR a solicitat conducerilor instituțiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea unor astfel de situații și să le comunice până la finele acestei luni, invocând, pe lângă riscul reputațional, și prevederile legale privind practici bancare prudente în relația cu clientela.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?