Un bărbat din Cîmpuri, acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, deținere de documente cu regim special, dar și complicitate la săvârșirea celor două infracțiuni, a fost arestat la domiciliu. Este vorba de Vasile I., care de sâmbătă seara nu mai are voie să iasă din casă. Măsura a fost luată de judecătorii Tribunalului Vrancea.
Vasile I. este primul vrâncean care nu va sta în arestul IPJ Vrancea, ci acasă la el, în Cîmpuri, fiind arestat la domiciliu. Pe numele său, magistrații Tribunalului Buzău au emis, în 2011, mandat de arestare în lipsă, întrucât era plecat în străinătate. Sâmbătă, el s-a întors în România, fiind identificat la Giurgiu, de unde a fost preluat de polițiștii vrânceni. Inițial a fost dus la Tribunalul Buzău pentru confirmarea mandatului, dar magistrații de acolo au dispus „înaintarea dosarului de executare și a sesizării la judecătorul de cameră preliminară (la care se află dosarul nr.3248/91/2012*) de la Tribunalul Vrancea”.
Adus la Tribunalul Vrancea pentru confirmarea mandatului, bărbatul a avut o surpriză. Măsura arestării preventive dispusă în 2011 de magistrații Tribunalului Buzău a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Pe lângă faptul că nu are voie să iasă din casă, bărbatul mai are și alte obligații. Conform soluției instanței, fiind vorba de un termen intermediar, s-a dispus: „(…) înlocuiește măsura arestării preventive dispusă prin încheirea nr. 67/07.12.2011 a Tribunalului Buzău cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile (…). Obligă inculpatul ca pe durata stabilită să nu părăsească imobilul în care locuiește din com Cîmpuri, sat Fetești, județ Vrancea, fără încuviințarea instanței de judecată. Obligă inculpatul ca pe durata măsurii să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte în fața instanței ori de câte ori este chemat; (…). Desemnează ca organ de supraveghere Poliția Comunei Cîmpuri, județ Vrancea. În baza art. 221 alin. 4 C.p.p., atrage atenția inculpatului asupra înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în cazul în care încalcă cu rea-credința măsura dispusă sau obligațiile ce îi revin. Dispune punerea în libertate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare de la inculpat și de la comunicare pentru procuror. Dată și pronunțată în camera de consiliu, azi 22 februarie 2014”.
Vasile I. este supravegheat în permanență de polițiști, care au voie să-i bată la ușă chiar și în toiul nopții.
Evaziune fiscală de 500 de mii de lei
Vasile I. a fost trimis în judecată în 2012, alături de alte trei persoane, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, deținere de documente cu regim special, dar și complicitate la săvârșirea celor două infracțiuni. Când a fost trimis în judecată, bărbatul era dat în urmărire internațională pentru că nu a putut fi arestat preventiv, deși pe numele său fusese emis mandat. El este acuzat de o evaziune de 500.000 lei numai în acest dosar.
Potrivit rechizitoriului, el deținea două firme, una în Câmpuri și o alta în Răstoaca. A fost acuzat de două infracțiuni de evaziune fiscală, respectiv că ar fi deținut documente cu regim special, pe care nu le-a raportat, și ar fi înregistrat în contabilitate operațiuni nereale. Procurorii spuneau că împreună cu celalate persoane ar fi făcut în gestiune, în baza unor documente, un stoc fictiv de lemn. Firma vindea material lemnos, care însă provenea din tăieri ilegale.
Anul trecut, anchetatorii au făcut descinderi la adresele inculpaților. La percheziții, anchetatorii au găsit inclusiv un ciocan de marcat arbori falsificat, dar și documente cu regim special necompletate, aparținând unor societăți de pe raza mai multor județe; documente de evidență contabilă și extracontabilă ale unor societăți cu activitate în domeniu. Inițial, cauza a fost anchetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, dar a fost declinată în favoarea colegilor lor vrânceni.
Åapte persoane sub control judiciar
Vasile I. nu este singura persoană supravegheată de polițiști. Față de alte șapte persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar. La nivelul întregii țări sunt aproape 500 de persoane față de care au fost dispuse măsuri preventive, în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală. „Astfel, au fost desfășurate activități specifice față de 40 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, față de 420 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar și față de 5 persoane aflate sub control judiciar pe cauțiune. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual -penale au fost operaționalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR, DGPMB și IPJ-uri, precum și compartimente de supraveghere judiciară la nivelul polițiilor municipale, altele decât cele reședință de județ”, se arată într-o informare a IGPR.
Aproximativ 500 de polițiști își desfășoară, la nivel național, activitatea în cadrul acestor structuri. De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost dezvoltată o aplicație informatică pentru evidența acestora și a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor față de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel național, în mod unitar, a prevederilor legale.