Ediția: Marți 17 Decembrie 2024. Nr 6781
Ediția: Marți 17 Decembrie 2024. Nr 6781

GALERIE FOTO: TAXĂ pentru folosirea drumurilor forestiere


    Firmele care exploatează pădurile vor trebui să plătească o taxă pentru drumurile forestiere pe care le folosesc. Taxa de peiaj este stabilită de administratorul drumului forestier, fie că este vorba de Romsilva sau o primărie. În general, taxa este modică, de zece lei pentru fiecare metru cub de lemn exploatat de agenții economici care au câștigat partizile de masă lemnoasă. Primăriile care au instituit aceste taxe au trimis deja adrese către ocoalele silvice prin care îi anunță taxa pentru folosirea drumurilor forestiere sau taxa de peiaj, care trebuie achitată înainte de ridicarea autorizației de exploatare de către agenții economici. Altfel spus, firmele trebuie să achite această taxă înainte de a începe tăierea arborilor din pădurile private sau de stat.
    Comuna Nistorești are cea mai lungă rețea de drumuri forestiere din județ, peste 120 de kilometri de drumuri axiale. Din acest an, primăria Nistorești a introdus o taxă de peiaj de 8 lei, fără TVA, pentru fiecare metru cub de lemn. Primarul din Nistorești, Ion Gogoriță, spune că au fost trimise documentele către ocolul silvic. „Consiliul Local Nistorești a stabilit această taxă de peiaj, de 8 lei, fără TVA. Am anunțat Ocolul Silvic pentru că noi avem cea mai lungă rețea de drumuri forestiere din județ, drumuri care trebuie reabilitate”, a afirmat primarul Gogoriță. Edilul a explicat că aceste drumuri sunt distruse de camioanele și utilajele firmelor de exploatare a lemnului. „Sunt firme interesate numai de profit și mai puțin de pădure. Micii proprietari au mai mare grijă de pădure decât cei mari. Regulile nu mai sunt așa de stricte acum, a crescut și numărul de utilaje care intră în pădure. Înainte, dacă erau 200 de oameni la exploatarea pădurii, în urma lor erau 400 de oameni care plantau. Acum sunt foarte puține suprafețele plantate, nu mai este dragoste pentru pădure”, a mai spus edilul din Nistorești.     Acesta susține și eliminarea prevederilor din Codul Silvic referitoare la scutirea de taxe a pădurilor din grupa I funcțională. „Dacă sunt păduri de protecție, atunci să nu se taie de acolo. La Nistorești, primăria pierde anual circa șase miliarde de lei vechi, reprezentând impozitul pentru aceste suprafețe cu pădure declarată în grupa I, din care se taie mai mult decât în pădurile micilor proprietari”, a precizat primarul Gogoriță.
    O taxă de peiaj egală a fost impusă de primăria Tulnici. Primarul Valentin Bîznă spune că, din cauza situației de la Obștea de Moșneni Tulnici, anul trecut nu au fost încasări însă situația se va schimba în 2014. „Am făcut adresă către Ocolul Silvic prin care îi anunțăm de această taxă. Anul trecut nu au avut ocol care să funcționeze și nu am putut aplica însă acum situația s-a schimbat. Trebuie să investim bani pentru reabilitarea acestor drumuri. De exemplu, la Lepșa, avem drumurile forestiere care trec prin localitate și sunt reclamații din partea proprietarilor de pensiuni”, a afirmat primarul Valentin Bîznă.

Obștile vor să reabiliteze drumurile forestiere

    O soluție alternativă la taxa de peiaj impusă de primării sau Romsilva este cea propusă de Obștile vrâncene. Reprezentanții asociațiilor obștilor din județ, care reprezintă cei mai mari proprietari de păduri, sunt de acord cu instituirea unei taxe pentru lemnul exploatat din păduri, dar vor ca investițiile să nu fie realizate de primării. Conștienți că reabilitarea drumurilor forestiere este necesară, asigurând și economii în bugetul firmelor, șefii obștilor spun că investițiile ar putea fi realizate mai ieftin și mai rapid dacă nu s-ar derula prin primării. Implicit, ar fi ocolite procedurile birocratice impuse de legea achizițiilor publice.
    De exemplu, pentru acest an, dacă o primărie ar dori să facă o investiție într-un drum ar trebui să scoată lucrarea la licitație, cu toată procedura aferentă, ceea ce ar însemna 2-3 luni până când încep efectiv lucrările. Aceasta dacă nu există vreo contestație, situație în care se ajunge până în 2015. Ori, soluția propusă este ca drumurile forestiere să treacă în concesiune la obști, cele care să deruleze procedurile pentru reabilitare. Astfel ar fi eliminate hățișurile birocratice la alegerea constructorului, iar investiția ar putea începe practic imediat.
    Propunerea a fost lansată încă de la sfârșitul anului trecut, la întrunirea organizată de GAL-ul Å¢ara Vrancei, unde a fost discutată problema drumurilor forestiere. Președintele Obștii „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca” și al Asociației Obștilor Vrâncene, Ionel Bratu, a propus ca aceste drumuri să fie reabilitate cu banii obținuți dintr-o taxă plătită de firmele de exploatare a lemnului. Propunerea a fost discutată în cadrul celor trei mari asociații, Asociația Obștilor Văii Putna, Asociația Obștilor Zăbala-Nereju și Asociația Obștilor Vrâncene. Soluția a fost prezentată primarilor, deoarece administrațiile locale dețin aceste drumuri forestiere. Un prim răspuns urmează să fie primit de la Nereju, unde decizia trebuie să fie luată de Consiliul Local al comunei. Consilierii locali trebuie să decidă dacă dau aceste drumuri către obști, pentru a fi reabilitate pe banii acestora sau le mențin în continuare la administrația locală.

Vintileasca cere drumurile forestiere de la Romsilva

    Primăria Vintilească așteaptă de un an de zile decizia autorităților centrale de la București referitoare la două drumuri forestiere aflate acum în administrarea Romsilva. Deși Regia Națională a Pădurilor nu mai are suprafețe de pădure administrate în această localitate, a rămas în continuare administratorul drumurilor forestiere. Ori, în această situație, primăria Vintileasca nu poate impune nicio taxă de peiaj și nici nu poate interveni pentru a reabilita aceste drumuri care sunt folosite și de oamenii din comună. Primarul Georgel Spătaru spune că s-a discutat cu Direcția Silvică Vrancea, a fost întocmită documentația pentru trecerea drumurilor forestieră către administrația din Vintileasca, însă nu s-a primit niciun răspuns de la București. Edilul a explicat că este vorba despre două drumuri forestiere de interes public, respectic drumul auto Purcelu și drumul Muntioru. „Noi am discutat cu Direcția Silvică Vrancea, avem acceptul lor să ne predea drumurile, am făcut și documentația tehnică, însă de un an de zile nu am primit niciun răspuns. Sunt drumuri de interes public, deservesc cetățenii din Vintileasca”, a afirmat primarul din Vintileasca, Georgel Spătaru.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?