Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cum să iei pensie 350 lei chiar dacă nu ai muncit o zi în viața ta!


   Zeci de persoane cu handicap sau fără, din județul nostru, care nu au muncit o zi în viața lor, au găsit modalitatea prin care să primească pensie minimă, „cumpărându-și” un stagiu de cotizare la sistemul public de pensii, de minim… o lună! Această situație este posibilă ca urmare a unei Decizii a Curții Constituționale prin care este eliminată condiția de vârstă corelată cu stagiul minim obligatoriu de cotizare în cazul persoanelor care solicită pensie de invaliditate. „Într-o singură lună de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, au venit la Casa Județeană de Pensii Vrancea aproximativ 40 de persoane care au solicitat să încheie contract de asigurare. Au plătit contribuția pentru o lună după care au solicitat, pe baza actelor medicale, pensionarea de invaliditate, având această posibilitate ca urmare a faptului că legea nu mai prevede vârstele corelate cu un stagiu minim de contizare, ci doar să fii asigurat în sistemul public de pensii. Drept urmare, aceste persoane primesc 350 lei pensie lunară fără să fi muncit o zi în viața lor, pentru că la noi, pensia minimă garantată este de 350 lei. Chiar dacă este aberant, noi nu putem decât să aplicăm legea și să le acordăm dreptul”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.

    Că românul este inventiv și descurcăreț se știe dintotdeauna, iar situația cu care se confruntă cei de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea vine să întărească aceste lucruri. Pur și simplu, foarte mulți vrânceni s-au prezentat la instituție pentru a încheia contracte de asigurare, achitând suma reprezentând contribuția cuvenită pentru o lună, după care au solicitat pensie de invaliditate. Iar acest lucru, incredibil dar adevărat, este…posibil! „Ne-am trezit cu o avalanșă de persoane, cele mai multe cu handicap, care nu au lucrat nicio zi în viața lor și care au solicitat încheierea unui contract de asigurare pentru ca apoi, după o lună sau nici măcar o lună, să solicite pensionarea de invaliditate pe baza documentelor medicale. Au venit persoane în fotoliul rulant, cu însoțitorul, persoane cu probleme psihice grave, cu tot felul de alte probleme și au solicitat încheierea unui astfel de contract. Practic, multe persoane care nu aveau dreptul la pensii de invaliditate, pentru că fie nu aveau stagiu de cotizare corelat cu vârsta, conform tabelelor prevăzute atât în fosta Lege nr. 19/2000 cât și în actuala Lege nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, fie nu au cotizat niciodată, vin și-și cumpără vechime de o lună, prin încheierea acestor contracte de asigurare. Asta, după ce articolul nr. 57 din Legea 19/2000 (și art. 73 din Legea 263/2010 – n.r.) a fost contestat la Curtea Constituțională, care a eliminat obligativitatea stagiului de cotizare în funcție de vârstă. Iar noi nu putem decât să ne conformăm legii, cu toate că actele normative în vigoare precizează clar ce înseamnă stagiul de cotizare, iar solicitanții de pensii trebuie să fi cotizat înainte de momentul în care s-a invit invaliditatea. Ori la noi vin și încheie contracte cei cu handicapuri din naștere, pentru că, urmare a Hotărârii Crucții Constituționale, au această posibilitate”, a declarat Adrian Juravle, directporul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea.
    După încheierea acestor contracte, în momentul în care persoanele respective solicită pensia de invaliditate, li se calculează drepturile care, firește, sunt infime ca urmare a cotizării de… doar o lună. Dar, pentru că în România pensia minimă garantată nu poate fi mai mică de 350 lei, statul suportă diferența. Așadar, de exemplu, dacă pensia de invaliditate rezultată este de 1 leu, statul suportă ceilalți 349 lei, pe care-i vor primi oameni care nu au prestat nicio zi de muncă în viața lor.

Cum a fost eliminată condiția vârstei corelată cu stagiul minim de cotizare

    Conform tuturor legilor, fie ele foste sau actuale, ca să devii pensionar, trebuie să fii mai întâi asigurat în sistemul public de pensii. Acest lucru se poate face, de cei care nu sunt asigurați prin efectul legii, prin cotizarea directă la acest sistem, și anume prin încheierea unui contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii.
    Fosta Lege nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale prevedea că asigurații (deci cei care cotizează la asigurări sociale), care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli obișnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca, puteau beneficia de pensie de invaliditate dacă îndeplineau stagiul de cotizare în raport cu vârsta, conform unui tabel. Astfel, până la apariția noii Legi a pensiilor în 2010, acești asigurați puteau deveni pensionari de invaliditate numai dacă la 25 de ani aveau un stagiu minimn de cotizare de 5 ani, stagiu care creștea ajungând ca la 55 de ani, stagiul minim necesar să fie de 25 de ani. Legea 263/2010 a micșorat mult stagiile minime necesare în raport cu vârsta. Astfel, conform articolului 73 din respectivul act normativ, dacă vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă este de 20 de ani, stagiul necesar pensionării pe caz de boală este de 1 an. Dacă invaliditatea s-a ivit la 60 de ani, stagiul minim necesar solicitantului de pensie trebuie să fie de minim 27 de ani.
    Acest articol nr.73 din Legea nr. 263/2010 a fost contestat însă, de un cetățean, la Curtea Constituțională (CC), după ce i-a fost respinsă cererea sa de acordare a unei pensii de invaliditate. Iar CC a hotărât: „Este legitimă și constituțională stabilirea de către legiuitor a unei vârste standard de pensionare și a unui stagiu de cotizare minim sau complet, după caz, însă în privința pensiei de invaliditate, rațiunile care stau la baza reglementării unei vârste standard de pensionare sau a unui stagiu de cotizare minim sau compet nu mai subzistă. Pierderea totală sau cel puțin a jumătate din capacitatea de muncă este un eveniment aleatoriu ce nu poate fi controlat de persoana în cauză, astfle încât stabilirea unei vârste și a unui stagiu minim de cotizare de la care poate fi acordată pensia de invaliditate nu se justifică”. Totodată, în respectiva Decizie a CC se mai precizează că, în această situație, condițiile pe care legiuitorul trebuie să le impună, trebuie să vizeze strict stagiul de cotizare deja realizat, astfel încât, indiferent de vârsta asiguratului, acesta să poată beneficia de o pensie de invaliditate potrivit contribuției realizate. Cu alte cuvinte, a fost eliminat tabelul prevăzut de Legea 263/2010 care condiționa acordarea pensiei de invaliditate în raport cu vârsta, fără să fie precizat nici măcar vreun stagiu minim obligatoriu de cotizare. Astfel, stagiul poate fi și… de o lună!

„Nu-i ilegal, dar e imoral”…

    …susțin pensionari care primesc pensii de 400-500 lei după decenii de muncă. „Adică, ăștia care toată viața s-au distrat sau cine știe ce au făcut în loc să se îngrijească de bătrânețe, pot să ia acum pensii aproape cât noi, care pentru câteva sute de lei pe care le primim acum, ne-am rupt oasele toată viața! Păi de aia n-are statul bani de pensii, că-i aruncă pe fereastră, îi dă la trântori! Eu am muncit toată viața și la CAP și la stat, făceam naveta în fiecare zi și tot nu iau decât 580 de lei!”, a fost de părere Gheorghiță P., din Vulturu, care vindea, ieri, brânză în Piața Moldovei. „Eu ce să mai zic, că iau 480 de lei și nu-mi dă nici alimente UE, da la ăștia care au 350 de lei le mai dă și alimente, și o grămadă de ajutoare la căldură!”, a completat o bătrânică aflată lângă standul lui nea Gheorghiță. „Eu nu zic să-i lase să moară de foame pe oameni, da trebuie să se țină cont dacă au muncit și să le dea cât au muncit! Dacă nu, să-i țină copiii sau să trăiască din ce au adunat în viață!”, și-a dat cu părerea alt pensionar.
    Și legislația în vigoare pare a demonstra că această portiță deschisă celor ce nu au contribuit niciodată la asigurările sociale, dar contribuie pentru o lună, este cel puțin contradictorie. Legea 263/2010 prevede foarte clar că sistemul public de pensii se organizează și funcționează având la bază, printre altele, principiul obligativității. Conform acestuia „persoanele fizice și juridice au obligația de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligațiilor”!.
   Totodată, actul normativ amintit mai prevede că riscurile asigurate (prin contractele de asigurare în cazul nostru) sunt „evenimente care, la producerea efectelor lor, obligă instituțiile sistemului public de pensii să acorde asiguraților (adică celor care deja au contribuit și încă realizează stagiu de cotizare-n.r.) prestații sociale, cu respectarea prevederilor prezentei legi (invaliditate, bătrânețe și deces)”. Adică, trebuie ca mai întâi să fi contribuit ca să poți pretinde o pensie. Totuși, acest lucru nu mai este o condiție prin Decizia CC, care a anulat și litera „s” a articolului 3 din Legea 263/2010, ce spune că stagiul de cotizare reprezintă „perioada de timp prevăzută de prezenta lege, în funcție de vârstă, în care asigurații au realizat stagiu de cotizare, pentru obținerea unei pensii de invaliditate”. Și asta pentru că „perioada de timp în funcție de vârstă” nu mai există. Aceasta poate fi chiar și numai de o lună!

26 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?