Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

GALERIE FOTO: 25 miliarde lei vechi investiţi de Obştea Poiana în infrastructura locală


    Obștea Poiana din Vrâncioaia este un model al implicării în viața comunității locale. Aproape 25 miliarde lei vechi este valoarea investițiilor realizate de Obștea „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca” din satul Poiana în ultimii doi ani. La aceștia se adaugă dividendele primite de obșteni în fiecare an. Banii au fost investiți în drumurile comunale, realizarea iluminatului public, modernizarea cimitirelor sau realizarea unui cabinet medical modern. După 2012, odată cu instalarea unei noi conduceri la Obște, banii obținuți din exploatarea pădurii au fost direcționați în lucrări care să asigure bunăstarea oamenilor din Poiana astfel încât aceștia să simtă că „obștea lucrează în folosul membrilor obșteni”. Președintele Obștii din Poiana, Ionel Bratu (FOTO) spune că cele 25 miliarde de lei investiți în ultimii doi ani arată că „dacă există voință din partea conducerii obștii, problemele comunității care deține acea obște pot fi rezolvate”, iar banii nu sunt direcționați  doar către un grup de interese.

    Satul Poiana din Vrâncioaia are una dintre cele mai puternice obști din Vrancea însă acest lucru nu s-a văzut până în 2012. Doisprezece ani de zile, fosta conducere a obștii din Poiana s-a mulțumit doar să acorde cota de lemne oamenilor însă fără să le spună și ce s-a făcut cu miliardele de lei obținute din vânzarea lemnului, cu toate că era vorba de pădurea care aparține tuturor oamenilor din sat. Situația s-a schimbat însă în 2012, după alegerea noii conduceri a Obștii „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca” din satul Poiana. Banii obținuți din pădurea obștenilor s-au întors în investiții pentru satul Poiana,  în drumuri, iluminat public, asistență medicală. Fără să ceară bani de la bugetul de stat, Obștea de la Poiana le-a asigurat condiții civilizate de trai oamenilor care locuiesc în sat. În plus, au rămas bani și pentru dividende. Pentru că oamenii din Poiana primesc dividende de la Obște, nu doar 1-2 metri cubi de lemn, așa cum se întâmplă în alte comune.
    Ceea ce se întâmplă în satul Poiana nu este un caz izolat. Comuna Vrâncioaia are trei obști puternice, la Spinești, Frumoasele și Poiana. Iar în ultimii ani a existat practic o competiție între acestea pentru a arăta că toți membrii obștii pot trăi decent din exploatarea pădurii. În mai puțin de doi ani de zile de când se află la conducerea Obștii „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca” din satul Poiana, comuna Vrîncioaia, Ionel Bratu a reușit să rezolve o mare parte a problemelor comunitare cu care obștenii se confruntau. Mai exact, sub conducerea lui Ionel Bratu au fost asfaltate majoritatea drumurilor comunale și a ulițelor din satul Poiana, a fost rezolvată problema iluminatului public în localitate, a fost balastat drumul comunal Poiana-Bîrsești, au fost modernizate cele două cimitire din localitate și a fost înființat un magazin al obștii la care toate produsele se vând cu un adaos foarte mic, sub 10 la sută, pentru a veni în întâmpinarea oamenilor cu venituri foarte mici. Valoarea investițiilor comunitare realizate sau în curs de realizare de către Obștea „Muntele Mușa,Vetrila și Hîrboca”  din satul Poiana în perioada 2012-2014 este de aproximativ 25 miliarde de lei vechi.

    Acțiunea de asfaltare a drumurilor comunale și a ulițelor a demarat în 2013, aceasta fiind cea mai mare dorință a obștenilor. Practic, au fost asfaltați aproximativ 4,5 kilometri de drumuri locale. Președintele Obștii „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca”, Ionel Bratu, spune că peste 2 kilometri de drum au fost asfaltați după normativele tehnice ale drumurilor județene. „Dorința membrilor obșteni a fost să asfaltăm drumurile locale. Ne-am făcut calcule și am constatat că putem realiza acest obiectiv. Așa că la începutul anului 2013 am demarat procedurile legale organizând licitație pentru selectarea societății care să asfalteze drumurile locale. Peste doi kilometri de drum, care asigură legătura între centrul satului Poiana și intersecția cu drumul județean care asigură accesul către Vrâncioaia, au fost asfaltați conform normativelor tehnice folosite la drumurile județene. Mai exact, drumul are platformă balastată, două straturi de asfalt, podețe, șanțuri pentru colectarea apelor pluviale. Diferența de 2,5 kilometri de ulițe au fost balastate și asfaltate cu un singur strat de asfalt deoarece pe aceste drumuri nu există trafic greu. În această primăvară vom continua lucrările de realizare a șanțurilor și a rigolelor pentru colectarea apelor pluviale. Valoarea totală a acestei investiții este de 16 miliarde de lei vechi”, a afirmat președintele obștii „Muntele Mușa Vetrila și Hîrboca”, Ionel Bratu.

„Drumul spre Poiana este un drum de nota 10”

    Primarul comunei Vrîncioaia, Ionică Danțiș, a declarat că locuitorii sunt foarte mulțumiți de această investiție, urmând ca în anul 2014 să se continue lucrarea cu șanțuri pe marginea drumului. „Drumul spre Poiana este un drum de nota 10 și ne mândrim cu acest lucru. Zona este una deosebit de frumoasă pentru cei care vor să ne treacă pragul. Asfaltarea acestui drum aduce un plus semnificativ de modernism și de civilizație pentru localnicii de aici. Finanțarea acestui drum este asigurată de Obștea Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca din satul Poiana. Important este să facem lucrurile cu cap și în folosul oamenilor”, a declarat Ionică Danțiș, primarul comunei Vrîncioaia. Acesta a spus că tot din banii obștii s-a reușit balastarea drumului comunal Poiana-Bîrsești, investiție solicitată de obșteni, pentru care au fost alocați peste 30 de mii de lei.

Iluminat public din banii obștii

    De asemenea, din banii Obștii „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca” a fost făcut sistemul de iluminat public al satului Poiana. „Am realizat un sistem de iluminat public care a constat în pozarea cablului pentru iluminat, montarea a peste 200 de lămpi performante cu ajutorul cărora am rezolvat problema iluminatului public în satul Poiana. În acest moment satul Poiana are un iluminat modern și de calitate. Totodată, Obștea Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca va suporta și aproximativ 80 la sută din costurile facturii pentru iluminatul public al satului Poiana”, a susținut Ionel Bratu.
    Acesta a spus că pe lista de investiții realizate în beneficiul obștenilor se află și înființarea un magazin al obștii la care toate produsele se vând cu un adaos foarte mic, sub 10 la sută, pentru a veni în întâmpinarea oamenilor cu venituri foarte mici. „În acest mod am vrut să venim în sprijinul obștenilor cu venituri foarte mici care pot achiziționa produse de bază la prețuri mult mai mici decât cele practicate în mod obișnuit”, a arătat Ionel Bratu. El a spus că, tot de comun acord cu membrii obșteni, obștea a modernizat cele două cimitire din Poiana. „În cele două cimitire din Poiana au fost construite alei, a fost introdus sistem de iluminat și am creat tot ceea ce trebuie pentru ca acestea să fie cu adevărat funcționale”, a spus Ionel Bratu. Președintele Obștii „Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca” a mai susținut că pe data de 1 martie va fi inaugurat cabinetul medical din localitate care este complet utilat și dotat cu aparatura și logistica necesară unui medic de familie.

Investiții de 25 miliarde de lei vechi pentru comunitate

    Ionel Bratu a afirmat că în numai doi ani de când se află la conducerea obștii a reușit ca din veniturile obținute de aceasta să rezolve majoritatea problemelor de infrastructură comunitară. „În perioada 2012-2103 am realizat investiții de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Dacă la acestea mai adăugăm și investițiile pe care le realizăm anul acesta vom ajunge la investiții în folosul comunității în valoare de 25 de miliarde de lei vechi. Cred că, dacă există voință din partea conducerii obștii, problemele comunității care deține acea obște pot fi rezolvate. Dacă la acestea mai adăugăm faptul că în 2012 fiecare membru obștean a obținut dividente în valoare de o mie de lei, iar în 2013 fiecare membru obștean a obținut dividende în valoare de 600 de lei, putem spune că obștea lucrează în folosul membrilor obșteni”, a mai spus președintele Obștii Muntele Mușa, Vetrila și Hîrboca, Ionel Bratu.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?