Senatorul Cristian Dumitrescu s-a întâlnit cu vicepremierul Muntenegrului

0
826


     Vicepreședintele Senatului României, Cristian Dumitrescu, s-a întâlnit, luni, a cu Igor LukÅ¡ić, vice-premier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din Muntenegru, care efectuează în această perioadă o vizită oficială în România. În deschiderea discuțiilor, Cristian Dumitrescu și-a manifestat aprecierea față de evoluția relațiilor politico-diplomatice bilaterale, prilej cu care a salutat deschiderea Ambasadei Muntenegru la București și semnarea acordurilor de cooperare bilaterală în domeniul culturii și educației. Vicepreședintele Senatului a subliniat rolul diplomației parlamentare în aprofundarea și diversificarea dialogului bilateral, prin organizarea de consultări atât la nivelul conducerii celor două foruri legislative, cât și la nivelul comisiilor permanente și al grupurilor de prietenie.
    Senatorul Cristian Dumitrescu a felicitat Muntenegru pentru progresul înregistrat în ultimul an în direcția aderării la Uniunea Europeană, prin deschiderea a cinci capitole de negocieri. În acest sens, a fost evidențiată disponibilitatea României de a împărtăși experiența acumulată în procesul de aderare la UE, cât și de a continua asistența tehnică de care Muntenegru are nevoie. Vicepreședintele Senatului și-a exprimat aprecierea față de angajamentul Muntenegru de a adera la Alianța Nord-Atlantică, reiterând sprijinul politic ferm al României în realizarea acestui obiectiv. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte de interes comun cu privire la oportunitățile oferite de Strategia UE pentru regiunea Dunării, implementarea Acordului de Cooperare Economică, organizarea Forumului de Afaceri Bilateral, precum și inițierea dialogului pentru constituirea unei Comisii Economice Mixte.
     Vice-premierul Muntenegrului a mulțumit partenerilor români pentru sprijinul constant și eficient acordat de România în demersurile autorităților de la Podgorica privind integrarea europeană și euro-atlantică. Igor LukÅ¡ić a subliniat determinarea guvernului muntenegrean în procesul de reformă, exprimându-și dorința de a valorifica posibilitățile de cooperare atât la nivel bilateral, cât și în cadrul structurilor regionale. Oficialul muntenegrean a reiterat importanța procesului de extindere a UE pentru stabilitatea și dezvoltarea economică a statelor din regiune, menționând necesitatea sprijinului statelor membre pentru avansarea acestui proces.
     La întrevedere au mai participat Ambasadorul Muntenegru la București, E.S. Milan Begovic și Ambasadorul României în Muntenegru, E.S. Ferdinand Nagy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here