Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Omagiu profesorului Mircea Dinutz


    Scriitorii români îi aduc astăzi un omagiu criticului și istoricului literar Mircea Dinutz prin lansarea volumului „Arcade critice”. Lucrarea vede lumina tiparului la împlinirea unui an de la trecerea în posteritate a profesorului Dinutz. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din București la Casa Memorială Liviu Rebreanu, în prezența unor nume sonore ale culturii, colaboratori ai revistei „Pro Saeculum”. Printre participanți se vor afla D.R. Popescu, George Bălăiță, Rodica Lăzărescu, Grigore Traian Pop, Ioan Adam, Nina Deșliu, Corneliu Lupeș, Constantin Stănescu. Este o recunoaștere a activității depuse în slujba literaturii de cel care a fost criticul și istoricul literar  Mircea Dinutz. Despre Mircea Dinutz, profesorul Constantin Călin a arătat că „reprezenta o sumă frumoasă de calități distincte: profesor (dintre cei pe care elevii nu-i uită), editor (dedicat scriitorilor vrânceni), publicist sensibil la injustițiile societății actuale și, nu în ultimul rând, critic literar, ipostază prin care și-a întregit treptat personalitatea”.
    Conducerea revistei „Pro Saeculum” arată că „Arcade critice” este a treia carte a lui Mircea Dinutz care apare în ultimul an. „Se împlinește astăzi un an de la plecarea spre alte lumi, în „marea lumină”, cum îi plăcea să spună, a criticului și istoricului literar prof. Mircea Dinutz. Deși pare un paradox, stingerea din viață a profesorului Dinutz nu a lăsat scena culturală românească mai săracă – cel puțin pentru anul ce s-a scurs, căci în această perioadă criticul literar a fost parcă mai prezent ca oricând în atenția cititorilor și a breslei scriitoricești. În martie 2013, i-a apărut volumul de interviuri „Confesiuni provocate…” (împreună cu Rodica Lăzărescu), ce s-a bucurat de numeroase ecouri extrem de favorabile în presa culturală din întreaga țară. În septembrie, când ar fi trebuit să-l sărbătorim la împlinirea a 65 de ani, a fost publicată culegerea de „Editoriale”, volum lansat la Focșani într-o caldă manifestare de omagiere la care au participat prieteni vrânceni, băcăuani, râmniceni și bucureșteni. Acum, când se rotunjește primul an al posterității lui Mircea Dinutz, vede lumina tiparului volumul, ce include poeți și prozatori, „Arcade critice”, proiect la care lucra și din care apucase să i se publice, în urma câștigării concursului organizat de Editura Rafet, capitolul dedicat criticilor și istoricilor literari (cu titlul „Anamneze necesare”)”, a transmis redacția „Pro Saeculum”.
    Este revista pe care Mircea Dinutz a condus-o vreme de cinci ani, după ce inițiatorul ei, Alexandru Deșliu, s-a retras din această lume. Publicația a continuat să apară și în ultimul an, păstrându-și ținuta intelectuală la nivelul impus de cei doi redactori-șefi. „Spunea, la evocarea din septembrie, domnul Petre Isachi: „Desigur că dispariția sa este ghinionul literaturii, ghinionul nostru al celor care credem în spirit, dar profesorul Constantin Călin a sesizat bine ideea, și a subliniat-o minunat: un scriitor începe să rodească, să lumineze cu adevărat, când nu mai e în viață… În acest sens, prietenul nostru în ale literaturii și culturii, Mircea Dinutz cred că este mulțumit…”, a precizat conducerea revistei Pro Saeculum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?