Elevii Åcolii Gimnaziale din Paltin au învățat că adoptarea unui stil de viață sănătos este foarte utilă, așa că tot mai mulți au renunțat la dulciurile cumpărate din comerț și vin la școală cu bunătăți pregătite de mamele lor, acasă. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără încurajarea permanentă a cadrelor didactice sau fără sfaturile primite în cadrul proiectului educațional „Stil de viață sănătos”. Profesorii spun că au discutat cu copiii și au încercat să îi convingă să consume produse tradiționale, pregătite acasă, pentru că sunt mult mai sănătoase.
Începutul a fost mai greu, pentru că mulți elevi au afirmat că le este rușine să vină la școală cu pachețelul de acasă, însă acum acest lucru a devenit deja o practică la Åcoala Gimnazială din Paltin. „Am constatat că, deși locuiesc la țară, copiii cumpărau zilnic dulciuri, chipsuri, cornuri cu ciocolată pentru masa din pauza mare. Le-am explicat că atât ei cât și părinții gresesc, pentru că se cheltuie bani pe hrană nesănătoasă. I-am întrebat dacă au lapte, ouă, brânză sau gem acasă și dacă mamele lor le pot face pâine de casă, gogoși și plăcinte. Plini de entuziasm, au răspuns pozitiv la întrebările mele, dar au spus că le este rușine să vină cu astfel de mâncare. I-am încurajat, am dat drumul proiectului în școală, am discutat cu părinții și, credeți-mă, copiii mei acum mănâncă foarte sănătos”, a precizat învățătoarea Lina Vlăsceanu, de la Åcoala Gimnazială din Paltin.
Tot aici, în cadrul proiectului „Ajută și tu, dacă poți!”, copiii cu suflet mare au mers în vizită la bătrânii din sat, pe care i-au ajutat să transporte găleți de apă sau le-au dus lemne în casă pentru încălzire. Copiii au fost impresionați de primirea călduroasă pe care au avut-o din partea bunicilor, care i-au răsplătit cu biscuiți și mere și le-au mulțumit pentru că le-au trecut pragul. „A fost o mare surpriză pentru ei, au plâns de bucurie, iar copiii mei au fost tare impresionați de simplitatea, neputința bătrânilor, dar mai ales de bunătatea lor. Sunt copii mici, simpli, dar care pot face fapte mari”, a mai adăugat învățătoarea Lina Vlăsceanu.
Urmează ca elevii să colecteze mai multe bunuri, pe care să le ofere în dar unei bătrâne sărmane din comună, care i-a impresionat profund.