Familiile care apelează la serviciile unei bone care să le îngrijească copiii vor fi obligate să le încheie acestora, obligatoriu, un contract de muncă. Acest lucru, cât și condițiile în care o persoană poate fi, sau nu, angajată ca bonă sunt reglementate de o lege aflată actualmente în fază de proiect, și care a fost adoptat la începutul acestei săptămâni de Senat. Proiectul reglementează exercitarea profesiei de bonă, în scopul asigurării serviciilor specializate de îngrijire și supraveghere a copilului.
Potrivit proiectului de act normativ, persoanele care vor lucra ca bone trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic și medical, să dovedească faptul că nu au antecedente penale cu cazierul judiciar și să aibă certificat de calificare în această profesie. În județul Vrancea, femeile care au dorit să se califice în această meserie au putut-o face urmând cursurile organizate anul trecut, printr-un proiect, de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
Potrivit proiectului legislativ, bona poate îngriji simultan cel mult patru copii cu vârste între 3 luni și 4 ani, și maxim șase copii care au vârsta peste 4 ani. Odată angajată, bona are, printre atribuții: îngrijirea și supravegherea copilului, hrănirea copilului, acordarea primului ajutor, în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului, informarea reprezentanților legali cu privire la evoluția copilului precum și informarea de urgență a angajatorului cu privire la apariția unor situații deosebite în privința copilului, însoțirea copilului la activități recreative, culturale, artistice, sportive și școlare proprii vârstei. Exercitarea acestor atribuții se face în baza unui plan de activități, stabilit de comun acord cu părinții, în funcție de nevoile copilului și ale familiei acestuia.
Proiectul de lege precizează și situațiile în care o persoană nu poate profesa ca bonă. Astfel, nu poate îngriji copii în această calitate persoana care a fost condamnată definitiv pentru o faptă penală, persoana care, în exercitarea profesiei de bonă, a săvârșit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă, dar și persoana care locuiește cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale sau persoana decăzută din drepturile părintești prin hotărâre judecătorească. Nu pot fi bone nici persoanele care suferă de boli cronice transmisibile, care sunt dependente de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope și nici persoanele cărora li s-a retras atestatul de asistent maternal.
Pentru nerespectarea prevederilor legii, bona va răspunde direct și va suporta sancțiunile prevăzute în respectivul act normativ.