Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Obţii venituri din chirii ? Pregăteşte-te să achiţi CAS-ul


    Finanțiștii au pregătit procedura prin care vor calcula contribuțiile la sănătate pentru persoanele care obțin venituri din chirii. De la 1 ianuarie, aceștia nu mai sunt scutiți de la plata acestor contribuții și trebuie să plătească 5,5% din venitul obținut din închirieri. În Vrancea sunt peste trei mii de persoane care au declarat că obțin venituri din închirierea spațiilor pe care le dețin. Pentru a evita greșeli de calcul, sumele care trebuie achitate sunt stabilite de funcționarii fiscului, care le comunică prin decizii de impunere către proprietarii spațiilor. Ulterior, aceștia au la dispoziție un termen de 30 zile pentru a contesta sumele stabilite de fisc.

    Finanțiștii au pregătit deciziile de impunere pentru persoanele care obțin venituri din închirieri și trebuie să plătească, din acest an, contribuții la asigurările de sănătate. Modelul deciziilor de impunere a fost publicat în Monitorul Oficial și, practic, poate fi utilizat de inspectorii fiscali pentru calcularea contribuțiilor. Reglementările fiscale în vigoare prevăd că, în decizia de impunere prin care se stabilesc plățile anticipate, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate se va evidenția lunar, iar plata contribuției se va efectua trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Contribuția este de 5,5% și se calculează fie la nivelul chiriei, dacă persoana mai are și alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 850 lei, dacă acesta este singurul venit. La nivelul județului erau înregistrate, la sfârșitul anului trecut, 3.234 contracte de închiriere. „Formularul 650 se utilizează la stabilirea plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor începând cu anul fiscal 2014. Reamintim contribuabililor că stabilirea plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări de sănătate, datorate de persoanele fizice care realizează venituri din chirii, se va realiza de către organul fiscal competent, printr-o decizie de impunere, pe baza declarației de venit estimat/declarației privind venitul realizat”, arată reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.
    Vrâncenii care vor primi acasă o decizie de impune pentru aceste contribuții trebuie să știe că aceste documente se întocmesc în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil, iar celălalt la organul fiscal care l-a emis. Acest exemplar se va arhiva la dosarul de la Fisc a persoanei în cauză. Decizia de impunere conține informații referitoare la contractele de închiriere, perioada de valabilitate și venitul lunar la care se calculează contribuția la sănătate. „Pentru obligațiile de plată stabilite prin prezenta, neachitate până la termenele arătate mai sus, se vor calcula dobânzi și penalități de întârziere. Împotriva măsurilor dispuse prin prezenta se poate face contestație, care se depune în termen de 30 zile de la comunicare, la organiul fiscal emitent. Prezenta constituie titlul de creanță și constituie înștiințare de plată, conform legii”, se arată în document. După emiterea deciziei de impunere anuală, plata contribuției se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei. Sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, iar „organul fiscal are obligația recalculării bazei impozabile în vederea acordării deductibilității contribuției de asigurări sociale de sănătate și determinarea impozitului pe venit anual datorat”.

Avantaje pentru proprietarii cu mai multe venituri

    De la 1 ianuarie 2014 a intrat în vigoare prevederea conform căreia contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din chirii se datorează indiferent dacă persoana fizică mai obține și alte venituri sau acesta este singurul venit. Până acum, persoana care obține venituri din chirii nu plătea contribuția la sănătate dacă avea încă o sursă de venit la care plătea contribuție. Avantajul pentru cel care are și alte venituri este că această contribuție se calculează ținând cont de nivelul chiriei. În cazul în care persoana nu are și alte venituri, chiria fiind singurul venit, contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează la salariul minim de 850 lei. Baza de calcul pentru impozitul pe veniturile din chirii cât și contribuția la sănătate poate fi diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut raportată la cele 12 luni ale anului sau „diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale, raportată la cele 12 luni ale anului”.
    De exemplu, în primul caz, la o chirie medie de 300 lei / lunar, rezultă o sumă anuală de 3.600 lei. Din aceasta se scad cei 25%, adică 900 lei și rezultă o bază de calcul pentru impozit și contribuția la sănătate de 2.500 lei. la această sumă se calculează impozitul pe venit de 16% și contribuția la sănătate de 5,5%. Banii trebuie plătiți în patru tranșe trimestriale, regularizarea urmând să fie efectuată prin decizia de impunere anuală. În schimb, dacă este singurul venit, suma anuală ajunge la 10.200 lei, din care se scad cei 25%.

Contractele trebuie declarate la Finanțe

    Reprezentanții Fiscului arată că vrâncenii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, respectiv închirierea locuințelor, trebuie să depună o declarație privind venitul estimat sau norma de venit, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părți. Astfel, formularul 220 „Declarația privind venitul estimat/norma de venit”  se depune odată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părți. De asemenea, declarația 200 „Declarația privind veniturile realizate din România” trebuie depusă la organul fiscal până la data de 25 mai a anului curent pentru anul fiscal precedent.
    Sunt și excepții. Potrivit legislației fiscale, nu vor depune această declarație  persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei sau care nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real. Înregistrarea contractului de închiriere la Finanțe are avantajul că este recunoscut în cazul unui proces în instanță. Potrivit noului Cod civil, magistrații țin cont că acest contract de închiriere a fost înregistrat la Fisc, în caz contrar actul fiind considerat nul. De exemplu, dacă chiriașul nu a plătit suma lunară către proprietar, acesta din urmă nu poate câștiga un eventual proces pentru recuperarea chiriei dacă nu are contractul înregistrat la Fisc.
    Formularul 650 îl puteți accesa AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?