Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Laptele din pieţe, la standarde europene


    Producătorii de lapte care vând în piețele din Vrancea s-au adaptat rapid noilor condiții de igienă impuse de normele europene pentru calitatea lactatelor. În primele săptămâni din acest an a fost un număr mai mare de buletine de analize care arătau că laptele este neconform însă numărul acestora s-a redus treptat. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a arătat că informările către micii crescători de lapte din județ au fost demarate din toamna anului trecut. Aceștia trebuie să respecte normele europene care prevăd că „laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) și de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislație”. Pentru a evalua acest lucru, micii producători care vând lapte în piețe trebuie să realizeze lunar un set de analize care să ateste conformitatea produsului cu cerințele normelor europene. Setul de analize costă 31 lei, iar o dată la trei luni se face media geometrică a rezultatelor obținute. „La începutul anului a fost un număr mai mare de buletine de analiză neconforme însă crescătorii și-au dat seama de importanța respectării condițiilor de igienă, iar acum dacă mai sunt 1-2 buletine de analiză neconforme”, a arătat medicul veterinar Teodor Potop.
    Directorul DSVSA, Necula Botezatu a explicat că la nivelul județului sunt circa 300 de mici producători care vând în piețele din Focșani, Adjud și Dumbrăveni. Încă de anul trecut, specialiștii DSVSA au demarat o campanie de informare cu privire la măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformității laptelui crud cu standardele europene. Au fost vizați atât producătorii de lapte care vând în piață, cât și cei care livrează către procesatori, centre de colectare a laptelui. Necula Botezatu a precizat că fermierii trebuie să respecte doar criterii de igienă a mulsului, a colectării laptelui, precum și cei referitori la sănătatea animalelor. Nu este obligatoriu ca orice crescător de vaci de lapte să dețină un tanc de răcire, mai ales atunci când acesta are doar două-trei animale, iar cantitatea de lapte obținut nu este foarte mare. În aceste cazuri laptele poate fi păstrat într-un frigider. Laptele trebuie răcit imediat la o temperatură de maxim 8 grade Celsius atunci când este colectat zilnic, iar în caz contrar, la 6 grade.
     Producătorii care vând în piețe trebuie să aibă fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de medicii veterinari din localitățile de origine, dar și un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului cu cerințele legislației. De asemenea, comercializarea laptelui și a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în piețele agroalimentare și în târguri, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?