Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Confiscarea extinsă a averii și amânarea aplicării pedepsei, prevăzute de Noul Cod Penal


   Judecătorul Mariana Săndina Croitoru, vicepreședinta Tribunalului Vrancea, a prezentat, ieri, principalele modificări și noutățile legislative aduse de Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală. Întâlnirea a fost organizată ca urmare a unei adrese venite de la Consiliul Superior al Magistraturii, care dorește o mai bună informare a publicului asupra modificărilor intervenite în legea penală. „Anul 2014 este un an istoric, în care codurile vechi au fost înlocuite cu coduri noi, moderne. Acestea au fost adoptate în anul 2009 și au intrat în vigoare la 2 februarie 2014”, a precizat judecătorulul Mariana Săndina Croitoru. 
   Vicepreședintele Tribunalului a prezentat, pentru început, personalul cu care lucrează în prezent instanța, precizând că o bună aplicare a legilor trebuie să fie susținută și de resursele umane. La Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani există, în prezent, 13 judecători în funcție, respectiv 6 judecători la Judecătoria Focșani și 7 judecători la Tribunalul Vrancea, dintre care unul își exercită atribuțiile de judecător delegat la comisia de sesizare privind modificarea pedepselor de la Penitenciar.
   În ceea ce privește personalul auxiliar, la Judecătoria Focșani, secția penală, sunt repartizați 11 grefieri, dintre care unul este delegat la Penitenciar, pentru a ajuta judecătorul delegat, iar la Tribunalul Vrancea sunt 4 grefieri de ședință și 2 la Biroul de executări penale.

Renunțarea și amânarea aplicării pedepsei

   
    Două dintre elementele de noutate ale noului Cod Penal privesc tipurile de soluții pe care le poate da instanța atunci când o persoană este găsită vinovată de o faptă prevăzută de legea penală. Este vorba despre renunțarea aplicării pedepsei și amânarea aplicării pedepsei, care sunt nou introduse în Codul Penal. „Pe noul Cod Penal, posibilitățile de sancționare sunt bine și larg reglementate și diferite față de vechile prevederi. Judecătorul poate da soluția de condamnare la o pedeapsă cu închisoarea, cu executare în penitenciar. O a doua soluție, să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, lucruri care se știau și până acum. Dar apar două noi  modalități de a individualiza pedeapsa: renunțarea la aplicarea pedepsei și amânarea aplicării pedepsei”, a spus judecătorul Croitoru.
     Renunțarea aplicării pedepsei este inspirată din practica statelor Uniunii Europene și poate fi aplicată celor care au primit o pedeapsă cu închisoarea de maxim 5 ani. În acest caz se aplică avertismentul, doar dacă sunt respectate o serie de condiții: dacă infracțiunea prezintă o gravitate redusă, motivul și scopul urmărit de infractor, conduita avută anterior de acesta, eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și posibilitățile sale de îndreptare.
    Amânarea aplicării pedepsei este o altă instituție penală nouă. Aceasta poate fi aplicată celor care au primit o pedeapsă de maxim 2 ani de închisoare, pentru o infracțiune sancționată de lege cu închisoarea de maxim 7 ani. Procedura este următoarea: după stabilirea cuantumului de 2 ani de închisoare, judecătorul mai stabilește un termen, de 2 ani, de supraveghere, în care sunt stabilite anumite obligații pe care inculpatul trebuie să le respecte. Amânarea aplicării pedepsei poate fi aplicată de judecător cu o singură condiție: ca și infractorul să fie de acord să muncească în folosul comunității.
    Însă, în Noul Cod Penal recidiviștii sunt pedepsiți mai dur. „Noul Cod aduce sancțiuni mai bune sub aspectul limitelor de pedeapsă în ceea ce îi privește pe infractorii primari. Pentru cei care se află în stare de recidivă, regimul sancționatoriu este mai dur. Dacă ai beneficiat de o îngăduință a legii, nu mai poți beneficia să fie suspendată din nou executarea. De asemenea, la sancțiune se mai adaugă un spor, care este mai dur față de legea veche”, a mai precizat vicepreședintele Tribunalului Vrancea.

Amenda penală poate fi înlocuită cu munca în folosul comunității

    În ceea ce privește pedepsele principale aplicate de judecător, și aici apare o noutate. În lege, pedeapsa cu amenda este prevăzută între 30 și 40 de zile, cu valori a câte 10 până la 500 lei pe zi. De asemenea, poate exista un cumul de pedepse, adică pedeapsă cu închisoarea, asociată cu amenda. Dacă nu se plătește amenda, aceasta este înlocuită cu închisoarea, cu condiția esențială de a exista rea credință din partea inculpatului. 
   Dar mai există o situație, în care, dacă condamnatul nu poate achita amenda, din cauza lipsurilor financiare, aceasta poate fi înlocuită cu munca în folosul comunității. „Acum, legiuitorul vine cu un element de noutate. În cazul unor infracțiuni sancționate cu amenda, dacă cel care a fost sancționat face dovada că nu obține venituri și nu are posibilități să le achite, judecătorul poate dispune și o muncă în folosul comunității”, a explicat judecătorul Mariana Săndina Croitoru. 

Recuperarea prejudiciului, de bază în noul Cod Penal

    Și în ceea ce privește liberarea condiționată, modificările sunt de esență. Un condamnat poate fi liberat condiționat cu o condiție importantă, obligatorie: să achite prejudiciul. De asemenea, dacă perioada rămasă de executat este de minim 2 ani, când persoana se va libera condiționat va trebui să respecte o serie de măsuri de supraveghere și obligații, care este un alt element de noutate. Aici intervin factorii care îl vor sprijini pe proaspătul eliberat din închisoare: comunitatea și serviciul de probațiune.
    O altă modificare importantă adusă de Noul Cod Penal este faptul că s-au schimbat mult posibilitățile de a recupera prejudicii, dacă organele statului își vor exercita cu adevărat rolul de recuperatori, a precizat judecătorul Croitoru. Astfel, în cazul infracțiunilor de corupție, este importantă recuperarea prejudiciului și în acest caz, în Noul Cod Penal este introdus un element nou: confiscarea extinsă a averii. „În Uniunea Europeană, lucrurile sunt mult mai așezate în această privință. Importă că tu îl scoți din societate, dar foarte important este să recuperezi banii, să iei urma banilor, că pe el îl sancționezi. Acum stă liniștit 3-4 ani, are asigurat tot ce îi trebuie în regim penitenciar, când pleacă își găsește conturile pe unde le are. În Noul Cod Penal se reglementează instituția confiscării extinse, pe care noi nu am avut-o până acum. România încearcă să se adapteze regimului juridic practicat de țările europene. Bugetul statului trebuie protejat, dar și îmbogățit, prin aceste metode ale confiscării, în limitele legale, evident”, a spus judecătorul Croitoru. 
   Sunt supuse confiscării extinse și alte bunuri decât cele care au servit la comiterea infracțiunii, în cazul în care persoana este condamnată la o pedeapsă de 4 ani sau mai mare, pentru comiterea uneia dintre următoarele infracțiuni contra patrimoniului: evaziune ori corupție. Confiscarea extinsă este dispusă dacă valoarea  bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte de data la care a fost depistată, cercetată și judecată fapta, depășește în mod vădit veniturile obținute de aceasta în mod licit.
   
Avocatul care se înțelege cu partea adversă poate fi pedepsit

    Pentru toate infracțiunile au fost modificate limitele de pedeapsă. Potrivit noului Cod Penal, majoritatea infracțiunilor sunt urmărite din oficiu, ceea ce înseamnă că autoritățile publice trebuie să se autosesizeze și să sesizeze de îndată organele judiciare în cazul comiterii unei fapte care aduce atingere valorilor ocrotite de lege. În caz contrar, directorii instituțiilor respective se fac și ei culpabili și răspund alături de vinovat. 
    Noul Cod Penal aduce și o serie de alte schimbări. Eutanasia (uciderea la cererea victimei) este interzisă. Infracțiunea de vătămare corporală este aplicabilă în cazul în care există peste 90 de zile de îngrijiri medicale, iar sub 90 de zile este infracțiunea de loviri și alte violențe. Avortul rămâne interzis, în alte condiții decât cele medicale, și este introdusă și noțiunea de vătămare corporală a fătului. Este introdusă și infracțiunea de hărțuire și hărțuire sexuală, pretinderea de favoruri sexuale nu doar de șefi, ci și de colegi. Prostituția nu mai este infracțiune, ci doar contravenție. 
De asemenea, viața privată este mai bine protejată, fiind interzisă fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unei persoane în domiciliul acesteia, fără acordul acesteia, dar a fost introdusă și noțiunea de violare a sediului unei societăți comerciale. Un element nou este și împiedicarea unui organ judiciar să efectueze un act procedural, iar refuzul de a pune actele solicitate la dispoziție este considerat infracțiune de obstrucționare a justiției. Pedepsit poate fi și avocatul care se înțelege cu partea adversă, infracțiunea fiind numită fraudarea intereselor clientului.
    În ceea ce privește prescripția penală, termenul de 15-20 de ani din vechiul cod pentru pedepsele cu închisoarea a fost redus la 10 ani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?