Arădeanul Sorin Babii, antrenorul campionului olimpic la tir de la Londra, focșăneanul Alin Moldoveanu a explicat cât de greu de obținut a fost noul record național realizat de Alin la ultima competiție națională din 2013, trăgătorul focșănean „împușcând” 618 puncte, o cifră care pe plan internațional garantează prezența în finală la orice competiție.
Campion olimpic în 1988 la pistol viteză, Babii a atras atenția asupra situației dificile în care se află tirul românesc și sportul juvenil în general, dar a avut cuvinte de laudă la adresa lui Alin Năstasă, sportiv de la CS Unirea Focșani care a avut o evoluție de excepție la ultimele etape de Campionat Național și se anunță a fi urmașul lui Moldoveanu. „Alin Năstasă nu poate obține o medalie olimpică deoarece este foarte tânăr. Dacă vorbim de Olimpiada de la Rio, ar fi o performanță ieșită din comun numai ca Alin Năstasă să se califice. În primul rând noi sperăm ca Alin Moldoveanu să meargă la Rio. Să ne aducem aminte că și el a participat la Olimpiada de la Beijing, unde nu a obținut rezultate notabile, și abia după patru ani a reușit aurul olimpic de la Londra. Este îmbucurătoare performanța lui Alin Năstasă care a izbutit un record național la juniori și care se pare că îi calcă pe urme lui Alin Moldoveanu. Pentru a câștiga medalii trebuie să parcurgi niște pași. Drumul spre performanță este ca o scară cu mai multe trepte, iar dacă nu le urci pe rând, ori obosești, ori te accidentezi. Presupun că Alin Moldoveanu nu va avea probleme în a se califica pentru Rio. Nu pot spune acest lucru pentru că în calificările la Jocurile Olimpice e nevoie de niște rezultate foarte bune pentru a reuși. Nu este o formalitate, chiar dacă sportivii au valori foarte ridicate. Ei trebuie să trateze cu maximă seriozitate campania de calificare”, a spus antrenorul Sorin Babii.
„Alin este elevul pe care și l-ar dori orice antrenor”
Când vorbește despre campionul olimpic, Alin Moldoveanu, antrenorul Sorin Babii are numai cuvinte de laudă. „Alin este un sportiv de excepție din toate punctele de vedere, am spus de multe ori că este „elevul” pe care și l-ar dori orice antrenor. Dă dovadă de o conștiinciozitate desăvârșită, nu este nevoie să-l controlez, sau să-i impun pedepse sau rigori pentru a face ceea ce trebuie. El este atât de motivat în ceea ce face încât nu caută scurtături, nu se fură pe el însuși, pentru că până la urmă sportivii care încearcă să-i păcălească pe antrenori se păcălesc pe sine, iar Alin este un sportiv matur care știe ce are de făcut. El este angajat la Dinamo, ca ofițer, și are un salariu. Aceștia sunt banii pe care el îi face din acest sport. Tirul sportiv nu este ca tenisul de câmp, acolo unde se dau bani în funcție de rezultate, la orice turneu. Nimeni nu plătește vreun euro pentru rezultatele de la competițiile internaționale. Sunt doar premierile pe care le acordă guvernul sau alte surse prin cluburi, în funcție de rezultatele obținute pe plan internațional”, a mai spus tehnicianul arădean.
Nevoie de fonduri private pentru cluburile de tir sportiv
În contextul actual, tot sportul românesc este subfinanțat, dacă ne referim la pregătirea din acest punct de vedere. Este esențial să le poți oferi sportivilor materialele de cea mai bună calitate, pentru că ei când se duc la campionate europene, mondiale, sau olimpice, se bat cu cei mai buni sportivi ai lumii, care au cele mai bune condiții.
Cu aceste perspective e greu să asiguri tuturor sportivilor cele mai bune condiții. „Noi facem eforturi deosebite să le punem la dispoziție materialele de care au nevoie sportivilor de lot, sau vârfurilor, celor care au perspectivă. Cluburile fac și ele eforturi, sunt câteva care chiar reușesc și investesc sume considerabile, fiind un sport foarte scump. Mai sunt însă și cluburi care s-au obișnuit să aștepte să li se dea fonduri de la minister, dar ele trebuie să înțeleagă că trebuie și singure să-și finanțeze activitatea. Noi stăm foarte prost cu legislația, atâta vreme cât societățile comerciale nu sunt încurajate să dirijeze fonduri către tot felul de activități, mă refer strict la sport, ele nu au astfel niciun fel de interes să investească. O legislație ar trebui să încurajeze fondurile private să meargă către cluburile de tir sportiv”, a încheiat Sorin Babii, sportiv care a reprezentat România la șase ediții ale Jocurilor Olimpice. A participat pentru prima dată la Olimpiada de la Los Angeles (1984) și a cucerit medalia olimpică de aur în 1988, la Seul.
Năstasă pe 1, Moldoveanu pe 3
Cel mai bun trăgător al Vrancei în 2013, Alin Năstasă a reușit luna trecută la etapa a patra a Campionatului Național pentru prima oară în carieră să-l depășească la punctaj în competiția seniorilor într-o competiție oficială pe campionul olimpic, vrânceanul Alin George Moldoveanu. Rezultatul obținut de Alin Năstasă a fost un cadou pe care sportivul focșănean și l-a făcut cu ocazia zilei de naștere, el împlinind vârsta de 18 ani.
În clasament, pe locul doi s-a clasat Octavian Iacob (Diano București), iar pe treapta a treia a podiumului s-a clasat Alin Moldoveanu (Dinamo București – Omega Tehnoton Iași)