Cel mai mare proprietar de păduri din Vrancea, firma Scolopax, își vinde proprietățile în regim de urgență. Vânzarea pădurilor a fost anunțată încă de la începutul anului trecut însă procedurile au fost accelerate după ce Dragoș Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România, a fost arestat în urmă cu două săptămâni, împreună cu soția sa. Cei doi sunt cercetați de procurorii DNA Bihor pentru luare de mită și spălare de bani, iar o anchetă referitoare la modul cum s-a făcut retrocedarea pădurilor cumpărate se derulează și în alte județe. Coincidență sau nu, vânzarea pădurilor poate fi legată și de posibilitatea ca persoane străine să poată achiziționa terenuri în România de la 1 ianuarie 2014.
Firma Scolopax are ca acționar majoritar fondul de investiții Phemus Corporation înregistrat la aceeași adresă cu Harvard Management Company, entitate a Universității americane Harvard care administrează active de 27 miliarde dolari. De altfel, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, din Consiliul de Administrație al Phemus Corporation face parte și Kathryn Murtagh, director în cadrul Harvard Management Company. Un studiu realizat la Boston în mai 2010 evalua Scolopax la peste 80 milioane dolari. În prezent, Scolopax deține peste 32 mii hectare de pădure. Å¢inând cont că prețul unui hectar de pădure este de 3-5 mii euro, pădurile deținute de Scolopax valorează peste 100 milioane euro.
Doar în Vrancea, americanii dețin peste 13.630 hectare de pădure în 539 de loturi. Pentru a-și derula afacerile, au apelat la serviciile unei firme private, Oriolus. Astfel a luat ființă Ocolul Silvic Privat Oriolus. De asemenea, circa 1.200 hectare de pădure au fost date în administrarea Direcției Silvice Focșani deoarece pe suprafețele respective nu putea fi constituit un canton. „Am fost anunțați de firma Scolopax că vor să vândă pădurea pe care o dețin. Nu ne-au spus dacă vor să vândă tot. Am primit doar un tabel cu suprafețele de pădure pe care le dețin în țară, printre care și la Vrancea. Din datele pe care le avem la primărie, în zona Vintileasca ei dețin 1.056 hectare de pădure”, ne-a declarat primarul George Spătaru de la Vintileasca.
Informările privind vânzarea loturilor de pădure au fost făcute și către instituțiile silvice. Potrivit legii, Romsilva are drept de preempțiune asupra pădurilor învecinate cu pădurile statului și trebuie anunțată la orice tranzacție cu aceste terenuri. În cazul Scolopax, anunțul referitor la intenția de vânzare a pădurii a fost trimis către Direcția Silvică Vrancea. Însă, în condițiile financiare actuale, silvicultorii au răspuns că nu dispun de fonduri suficiente pentru achiziționarea pădurilor.
DNA verifică afacerile Scolopax
Afacerile cu păduri ale Scolopax au intrat și în atenția procurorilor DNA. Aceștia l-au arestat în urmă cu două săptămâni pe Dragoș Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România pentru luare de mită și spălare de bani. Ancheta a fost derulată de DNA Bihor, dar verificările s-au extins și în alte județe. Potrivit unui articol publicat de Rise project, procurorii DNA verifică retrocedările de pădure și din Buzău unde Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure în urma unor retrocedări și tranzacții suspecte. Potrivit documetelor prezentate de jurnaliști, Scolopax a fost reprezentată de Dragoș Lipan Secu.
Printre cei implicați în afacerile cu păduri ar fi și câțiva afaceriști vrânceni, precum Nicușor Cosor, Ion Alexe, dar și șeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, Alexandru Lefter. Este vorba de așa numitul grup „Enigma”,după numele restaurantului din Focșani. Aceștia ar fi cumpărat pădure de la Nicolae Clăbescu, unul dintre moștenitorii Elenei Clăbescu, care a obținut 615 hectare pădure în Buzău, deși avea dreptul la nici jumătate. „După două săptămâni de la prima retrocedare, Clăbescu a vândut cele 226 de hectare pentru 791.000 lei. Cumpărători au fost un grup celebru de procuratori din Focșani: Nicușor Cosor, Ion Alexe, fost consilier județean, Nelu Scînteianu, mandatar al soției sale Gilda Sanda Scînteianu, Iosif Ion Iulian, în numele soției sale Alina Iosif, sora șefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Vrancea, și, respectiv, Ionel Guțan, proprietarul restaurantului „Enigma” din Focșani, locație care a împrumutat, de altfel, numele grupării . A doua zi, grupul „Enigma” a revândut cele 226 de hectare către Scolopax, cu un preț de patru ori mai mare: 3,6 milioane de lei. Un profit net de aproape 2,9 milioane de lei într-o singură zi„, arată Rise project. Jurnaliștii mai scriu că, în altă tranzacție, din 2006, „membrii grupării – Nicușor Cosor, Ion Alexe, Nelu Scînteianu, Alexandru Lefter, Ionel Guțan – au transferat 724,24 ha de pădure din Vrancea către Scolopax pentru suma de 8.741.577 lei”.
Contactat de „Monitorul de Vrancea”, șeful ITRSV, Alexandru Lefter, spune că numele lui nu apare în niciun document și este vorba de „o poveste veche”. „Nu știu despre ce este vorba. Este o poveste veche. Numele meu, ca persoană fizică nu apare în documente”, spune Alexandru Lefter.