Ediția: Luni 16 Decembrie 2024. Nr 6780
Ediția: Luni 16 Decembrie 2024. Nr 6780

Diferenţe între vechiul şi noul Cod Penal


Intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, de la 1 februarie, a adus în prim plan principiul constituțional potrivit căruia orice lege se aplică numai pentru viitor, cu excepția legii penale mai favorabile (mitior lex). Judecătorul Ionel-Iulian Păun, delegat la Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Judecătoriei Focșani, a făcut o comparație între vechiul și noul Cod Penal în ceea ce privește aplicarea pedepselor.

    Există câteva situații cu privire la pedepse, care sunt prevăzute diferit în vechiul și noul cod. Pentru procesele în curs, dacă se comite fapta pe codul vechi și pedeapsa e mai ușoară în codul nou, judecătorul va aplica pedeapsa mai favorabilă. Dacă fapta nu mai este sancționată de noul cod (dezincriminare), inculpatul va fi achitat. Pentru hotărâri definitive și pedepse neexecutate complet, numai dacă pedeapsa aplicată de judecător sub codul vechi e mai aspră ca maximul pedepsei legale din noul cod, atunci pedeapsa aplicată se reduce la acest maxim. Dacă această pedeapsă a fost executată, condamnatul va fi pus în libertate.
    Dacă fapta este dezincriminată, condamnatul va fi eliberat imediat. 
    Pentru aceste două chestiuni au fost demarate proceduri din oficiu, aproximativ 200 deținuți fiind puși în libertate în primele zile ale lunii februarie 2014 în toată țara. La Penitenciarul Focșani au fost puse în libertate deja patru persoane.
    Pentru hotărâri definitive și pedepse executate în întregime, noul cod penal mai favorabil nu are incidență sub aspectul redozării pedepselor.

Noul Cod permite împăcarea, în cazul furtului

    Pentru stabilirea pedepselor în caz de infracțiune continuată, codul nou este mai favorabil (3 ani spor, față de 5 ani spor pe codul vechi). „Pentru stabilirea pedepselor în caz de concurs și recidivă: codul penal vechi este mai favorabil (sporul este facultativ, pe când pe noul cod sporul este obligatoriu); dacă una singură este comisă sub legea nouă, pedeapsa pentru concurs/recidivă se stabilește potrivit legii noi. Pedepsele complementare și accesorii: se aplică legea în funcție de care s-a stabilit pedeapsa principală”, arată judecătorul Ionel-Iulian Păun.
    Pentru circumstanțele atenuante, cu privire la conținut codul nou este mai favorabil (acum se introduce ca circumstanță acoperirea integrală a prejudiciului material), dar cu privire la efecte codul vechi este mai favorabil (pedepsele sunt mai reduse în urma reținerii circumstanțelor, față de noul cod unde reducerea este fixă, de o treime). Pentru circumstanțe agravante, cu privire la efecte, codul nou este mai favorabil (spor de 2 ani, față de 5 ani pe vechiul cod).
    În Noul Cod Penal se permite împăcarea, de exemplu, în cazul furtului. Pentru renunțarea sau amânarea aplicării pedepsei, codul nou este mai favorabil (acestea fiind măsuri neprevăzute în vechiul cod). În ceea ce privește suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei, cu privire la condițiile de aplicare, vechiul cod este mai favorabil (se aplică pentru pedepse până la 4 ani, față de 3 ani sub noul cod). Și pentru termenul de încercare legea veche era mai favorabilă (2-4 ani, față de 2-5 ani sub noul cod).
    Pentru liberarea condiționată, codul vechi este mai favorabil, pentru că Noul Cod Penal introduce condiția îndeplinirii integrale a obligațiilor civile. Cu privire la prescripția răspunderii penale și prescripția executării pedepsei, termenele sunt identice. Pentru reabilitarea de drept, pentru pedeapsa suspendată cu supraveghere codul vechi este mai favorabil (reabilitarea intervine la momentul expirării termenului de încercare), iar pentru reabilitarea judecătorească codul nou este mai favorabil (termenele sunt mai mici).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?