Suntem în plină iarnă, iar specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au o serie de recomandări pentru persoanele care sunt nevoite să iasă în frig, având în vedere că acesta are numeroase efecte adverse asupra organismului.
Hipotermia și degerăturile sunt afecțiunile ce pot apărea prin expunerea prelungită la temperaturi scăzute. Specialiștii spun că degerăturile sunt de patru feluri: de gradul I, când pielea este roșie și inflamată; de gradul II, când afectarea este profundă, pielea fiind roșie și cu bășici pe ea; de gradul III, pielea având o culoare gri-albăstruie, iar bășicile sunt pline cu sânge; de gradul IV, atunci când sunt afectați mușchii, tendoanele și oasele și apare necroza. „Extremitățile corpului sunt cel mai mult afectate de degeraturi: fața, urechile, încheieturile, mâinile și picioarele, semnele apropierii stării de degeratură fiind atunci când membrul respectiv se amorțește, prinde o culoare albă, apar dureri accentuate, care la atingere se intensifică. În caz de degerături este indicat să apelați serviciile medicale de urgență. Nu se freacă zonele degerate ale corpului, deoarece această acțiune poate deteriora pielea. Nu este recomandat să se maseze zonele degerate, sunt contraindicate băuturile alcoolice, dușul sau băile fierbintți deoarece pot provoca șoc termic”, spun specialiștii DSP.
Sfaturile specialiștilor în caz de hipotermie
O altă afecțiune provocată de temperaturile scăzute este hiportermia, care poate duce chiar și la deces. Și aceasta se împarte în trei categorii, mai exact: hipotermia minoră, atunci când temperatura organismului este între 36 și 37 de grade; hipotermia moderată, temperatura corpului variind între 30-34 grade Celsius, și hipotermia severă, când temperatura corpului este sub 30 de grade. „În cazul hipotermiei severe, respirația și pulsul sunt foarte rare, imperceptibile. În acest stadiu decesul survine rapid dacă nu se intervine medical. Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: vârstnicii și copiii mici – la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizații, persoanele care consumă abuziv alcool și droguri. Ca și în cazul degerăturilor, este recomandată apelarea unui echipaj medical de urgență. De asemenea, pacientul trebuie adăpostit de frig, vânt, iar îmbrăcămintea umedă trebuie înlocuită cu una uscată. Dacă victima este conștientă și nu varsă, i se pot oferi lichide calde, dar nu fierbinți. Persoana care a suferit un șoc hipotermic nu trebuie bruscată sau încălzită brusc, restabilirea temperaturii normale a corpului trebuie să se facă lent”, susțin specialiștii DSP.
În această iarnă, în Vrancea, cel puțin trei persoane au murit din cauza frigului.