Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Consilierii judeţeni au aprobat bugetul administraţiei judeţene


    Plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat, în ședința de vineri, bugetul alocat instituției prin Legea bugetului de stat pe anul 2014. Valoarea acestuia este de 221 milioane de lei. Pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, administrația județeană a prevăzut în buget aproximativ 95 de milioane de lei. 

    Aproximativ 221 milioane de lei este bugetul Consiliului Județean Vrancea și al instituțiilor subordonate în anul 2014, alocat prin Legea bugetului de stat. Bugetul a fost aprobat vineri, în ședință ordinară, de plenul Consiliului Județean. Este unul realist și nu foarte diferit de cel realizat anul trecut, au arătat funcționarii instituției în plenul ședinței. Diferențele provin de la proiectele finanțate din fonduri europene, deoarece anul 2014 este unul de tranziție către noul exercițiu financiar 2014-2020.
    Consilierul județean Vasile Carnariu a explicat că acei cârcotași care văd doar reducerea bugetului nu țin cont de realități și nu înțeleg că bugetul este doar o estimare care poate suferi modificări în cursul anului, în funcție de performanțele administrației. „La fel ca în 2007, anul 2014 este unul de tranziție către noul exercițiu financiar european. Ar fi nerealist să ne propunem în buget accesarea de fonduri europene până nu sunt aprobate proiectele”, a explicat consilierul județean. Altfel spus, Consiliul Județean își poate trece o anumită sumă destinată finanțărilor europene nerambursabile abia după aprobarea proiectelor prin noul exercițiu financiar. Până atunci, în buget sunt prevăzute veniturile și cheltuielile proiectelor aflate acum în derulare la nivelul administrației județene.
    Nu au lipsit discuțiile despre finanțările acordate de adminstrația județeană pentru Festivalul Viei și Vinului Bachus. Manifestarea, care s-a impus atât la nivel național cât și internațional, în ultimii ani, va fi organizată în continuare de administrația județeană. „Bachus a devenit un festival de tradiție, o manifestare organizată în sprijinul celor care muncesc și trăiesc din cultura viței de vie. Cred că bugetul este poate chiar mai mic decât ar trebui să fie pentru un asemenea festival, care promovează vinurile din Vrancea”, a subliniat consilierul Constantin Guguianu.
    Conform proiecției bugetare pentru anul 2014, suma de 19,4 milioane de lei provine din cote defalcate din impozitul pe venit, iar 8,5 milioane de lei provin din sume din impozitul pe venit. De asemenea, alte 42 de milioane de lei provin din sume defalcate din TVA pentru descentralizare, iar peste 11milioane de lei provin din cotele defalcate de TVA pentru echilibrare. Cea mai mare sumă, respectiv peste 54,6 milioane de lei, va fi alocată pentru acordarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar pentru modernizare și întreținere drumuri județene a fost alocată suma de 7 milioane lei.
    Pentru finanțarea programelor de infrastructură, respectiv Programul Național de Dezvoltare Locală, a fost alocată suma de 21 de milioane de lei. Din această sumă, un milion de lei va fi folosit pentru împăduriri. De asemenea, au fost alocate subvenții de la bugetul de stat pentru derularea proiectelor prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare de 45,6 milioane de lei. Pentru buna desfășurare a activității administrației județene, dar și pentru derularea unor proiecte cu finanțare europeană, a fost alocată suma de aproximativ 12 milioane lei.
    Cea mai mare parte a sumelor din buget merge la instituțiile subordonate. Astfel, peste 83 milioane lei sunt alocați Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åžcoala „Elena Doamna” din Focșani va avea un buget de 7 milioane de lei, iar pentru susținerea Programului Național „Lapte și corn”, Consiliul Județean Vrancea va aloca suma de 7,6 milioane lei. Pentru buna desfășurare a activităților, Muzeul Vrancei va primi 2,4 milioane lei, iar Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Măicănești 3,2 milioane de lei, în timp ce Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Mihălceni va primi peste 1,8 milioane lei. Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste un milion de lei, iar Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va avea un buget de peste 1,9 milioane de lei. Centrul Cultural Județean va primi suma de 1,6 milioane de lei.
Administrația județeană va mai aloca bani și pentru funcționarea Camerei Agricole- aproximativ 1,5 milioane lei și a Serviciului Salvamont- 450 de mii de lei. Pentru plata aparatului neclerical a fost alocată suma de 2,4 milioane lei.

Infrastructura va fi modernizată cu bani europeni
 
    Consiliul Județean Vrancea are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană, printre care se numără „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de Vranceaqua, în valoare de 107 milioane euro; Vranceaqua 1, în valoare de aproximativ 100 milioane euro; modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, în valoare de aproximativ 2,3 milioane Euro.
    Pe lista investițiilor finanțate cu fonduri europene se mai află și proiectele privind achiziționarea unor sisteme informatice destinate gestiunii Registrului Agricol în format electronic pentru zonele de centru, nord vest și sud -Vrancea, dar și proiectul privind „Înființare și dotare baze Salvamont în comunele Nistorești și Păulești”. Pentru susținerea acestor proiecte, administrația județeană a prevăzut aproximativ 46 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?