Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Supărat pe primărie pentru că nu a primit alimente de la UE


    Un bărbat din Vidra este revoltat pentru că, deși și-a depus zilele trecute dosarul în vederea acordării ajutorului social, reprezentanții primăriei au refuzat să-i dea și lui alimente UE. Omul susține că toată supărarea lui provine din faptul că altor persoane aflate în aceeași situație cu a lui li s-au dat, totuși, aceste alimente. Asistentul social al primăriei a declarat, însă, că bărbatul nu poate intra în posesia acestor alimente până nu devine beneficiar de venit minim garantat, acordat în baza Legii nr. 416/2001, ceea ce se va întâmpla în luna martie, adică la o lună de la depunerea dosarului. Categoriile de persoane care pot beneficia de alimente UE sunt strict reglementate de lege.

    Vasile Cojocaru, de 48 de ani, din Vidra este nemulțumit că nu i s-au acordat, de către primăria din localitate, alimentele UE de care beneficiază toate persoanele asistate social. „Ieri (marți – n.r.) am depus dosarul pentru acordarea de ajutor social la compartimentul de asistență socială de la noi de la primărie. Ne-a zis doamna Norocea de acolo că vom primi cu luna martie. Azi (miercuri -n.r.) am fost din nou la primărie să iau alimentele de la UE și nu mi s-au dat. Eu nu înțeleg cum de unii care depun dosarul dimineață, după masa li se și dau ajutoarele, iar nouă nu! Când am întrebat de ce se fac așa diferențe, mi s-a răspuns de doamna de acolo, cică «ce te interesează!»”, a declarat omul.
    Vasile Cojocaru și soția sa, de 42 de ani, au patru copii în vârstă de 17, 12, 5 și 2 ani și s-au mutat în Vidra în urmă cu mai mulți ani, când bărbatul a rămas fără serviciu. „Munceam în Valea Jiului, la mină, și când s-au închis am hotărât să venim aici. Stăm în casa părinților mei. Am avut și un accident la mâna dreaptă, am degetele nefuncționale. Până acum nu am primit niciun ajutor de la stat. E prima dată când am făcut dosar pentru ajutor social, dar m-a deranjat de ce la unii le dă alimente UE imediat, și la alții nu!”, a spus bărbatul.
    Contactată de reporterii noștri, Margareta Norocea, asistent social la Primăria Vidra a explicat că Vasile Cojocaru nu a fost deloc nedreptățit, dimpotrivă, el își va primi drepturile din momentul în care i se va elibera, conform legii, dispoziția de stabilire a ajutorului social. Altfel spus, potrivit actelor normative în vigoare, bărbatul nu poate primi aceste alimente până nu intră în categoria beneficiarilor de ajutor social. „Ei de abia au depus dosarul ieri (marți – n.r.) și le-am explicat că vor intra în plată începând cu luna martie. Noi nu putem face altfel decât spune legea. Cunoaștem această familie, știm că îndeplinesc condițiile să beneficieze de ajutor social însă nu le putem acorda alimentele până nu i se eliberează dispoziția de stabilire a ajutorului social. Și acest lucru se face, conform legii, la o lună de la data depunerii cererii de acordare”, a declarat Margareta Norocea, precizând că în comuna Vidra sunt 189 dosare de ajutor social aflate în plată, 13 fiind înregistrate începând cu acest an, iar procedura este aceeași pentru toată lumea.

Cine are dreptul la alimentele trimise de UE

    Potrivit legii, au dreptul la ajutor constând în alimente UE persoanele ce se încadrează în următoarele categorii: pensionarii cu pensii cumulate până la 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav și accentuat, adulți și copii, neinstituționalizate; persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, ale Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, ale Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., ale Legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, ale Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, ale Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, mai pot lua alimente beneficiari ai Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, ai Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, republicată, ai Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare, ai Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor, cu modificările ulterioare, ale căror venituri cumulate, obținute exclusiv din aceste legi, se află sub 400 lei/lună.
    De alimentele UE mai beneficiază șomerii care primesc indemnizație de șomaj potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002, șomerii înregistrați la AJOFM, dar și familiile și persoanele singure beneficiare de venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001, în această categorie urmând să fie încadrată și familia lui Nicolae Cojocaru, din Vidra.
    Cum respectiva familie nu face deocamdată parte din nicio altă categorie amintită, nu i se pot acorda încă alimentele UE. Familia Cojocaru trebuie să devină mai întâi beneficiară de ajutor social.

Când intră în plată solicitanții de ajutor social

    Cererile pentru acordarea ajutorului social se soluționează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării la serviciul de asistență socială al primăriilor. Ca măsură prealabilă soluționării cererii, primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale la domiciliul solicitantului, pentru a verifica situația ce rezultă din datele înscrise în actele doveditoare. Ancheta socială se realizează de personalul serviciului public de asistență socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de persoanele cu atribuții în domeniul asistenței sociale din aparatul de specialitate al primarului, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Dacă solicitantul refuză să furnizeze informațiile necesare pentru întocmirea anchetei sociale se consideră că familia acestuia nu îndeplinește condițiile de acordare a ajutorului social.
    Dreptul la ajutorul social se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea. Cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelurile lunare ale venitului minim garantat și venitul net lunar al familiei sau persoanei singure

Acte necesare

    Potrivit legii, solicitantul de ajutor social trebuie să depună, la Serviciul local de Asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu, următoarele documente: acte de identitate ale solicitantului și ale membrilor familiei (buletin/carte de identitate, certificat de naștere /căsătorie/ deces, hotărâre judecătorească de divorț, livret familie) – original și copie; acte de venit (cupon pensie, plasament familial, îndemnizație persoana cu handicap, adeverință de salariu, declarație de la notar cu privire la venituri); adeverință eliberată de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (trimestrial) din care să reiasă că persoana aptă de muncă este în căutarea unui loc de muncă și nu a refuzat nejustificat un loc de muncă/ curs de calificare; adeverință privind starea sănătății (certificate medicale din care să rezulte încadrarea în categoria peroanelor cu handicap accentuat sau grav sau în gradul I sau II de invaliditate); adeverință de elev/student (forma de învățământ, tipul și cuantumul bursei); cerere și declarație privind veniturile (tipizate); adeverință privind veniturile realizate supuse impozitării, eliberată de Administrația Financiară; adeverință Registru Agricol (Primarie); certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local.
 
Neachitarea taxelor și impozitelor duc la suspendarea ajutorului social
 
    Atenție! Până pe 31 martie, persoanele sau familiile care primesc ajutor social, cu drepturi stabilite de cel puțin șase luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate. Dacă nu fac acest lucru, dreptul la ajutor social se suspendă pentru o perioadă de cinci luni. Dacă nici în această perioadă beneficiarii nu își achită datoriile, dreptul la ajutor social încetează.
    Fac excepție de la aceste prevederi doar persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau mai multor copii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?