Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Şedinţele de la Prefectură, la ora bilanţului


   Oamenii de afaceri sunt nemulțumiți de faptul că subiectele dezbătute în ședințele organizate de Prefectură nu sunt urmate de o reacție coerentă din partea  autorităților de la București. Bilanțul întâlnirilor pentru anul 2013 a fost prezentat, ieri, la ședințele Comitetelor pentru Persoane Vârstnice și pentru Dialog Social. Conducerea Prefecturii a recunoscut că deși subiectele discutate au fost despre probleme specifice județului, adresele au fost trimise către autoritățile centrale, dar a lipsit o reacție din partea acestora.
   Principalele nerealizări ale anului trecut se referă la problemele legate de producerea băuturilor fermentate liniștit (BFL) și datoriile la contribuțiile de sănătate descoperite de Casa de asigurări de Sănătate pentru peste șase mii de agriculturi vrânceni. Reprezentantul UGIR 1903, Nițică Ciubotaru, a arătat că în scandalul contribuțiilor nu s-a găsit niciun vinovat de la Casa de Asigurări din Vrancea, iar „vinovat rămâne în continuare țăranul”. Fiecare țăran care avea de plată o sumă mai mare de bani a ales să conteste în instanță și să se judece cu statul. Nemulțumirea țăranilor este cu atât mai mare cu cât aproape jumătate din suma de plată o reprezintă dobânzi și penalități. „Eu voi merge până la CEDO dacă nu voi câștiga la tribunalul de aici”, a afirmat reprezentantul UGIR 1903, unul dintre cei puși să plătească o sumă consistentă în contul producției agricole din anii trecuți.
   Nici în cazul BFL-urilor nu există până acum o reacție din partea factorilor de decizie. Aceste băuturi sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor și aduc pierderi și producătorilor de vinuri locali. „Sunt grupuri de interese care nu țin cont de sănătatea oamenilor„, a acuzat Nițică Ciubotaru. Subprefectul Cristi Misăilă a explicat că situația acestor băuturi a ajuns pe masa guvernului la insistențele președintelui Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan.
   Președintele Consiliului Județea a trimis un memoriu către prim-ministrul Victor Ponta și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în care denunță lipsa de reguli din domeniul BFL-urilor. În speță, este vorba despre o lipsă de reglementare a producerii acestor băuturi. La acest moment, verificarea modului în care sunt produse BFL-urile se oprește la Protecția Consumatorilor, cei care au competență doar de a verifica etichetarea băuturilor. În schimb, nu este nicio instituție abilitată să efectueze verificări în ceea ce privește materia primă folosită la BFL.
   În plus, nici laboratoarele nu sunt acreditate pentru a putea efectua analiza acestor băuturi. „Domnul Marian Oprișan, în calitate de președinte al UNCJR a prezentat un proiect de ordonanță de urgență despre normele de producere a acestor băuturi. Acum nu avem nici laboratoare acreditate să verifice BFL-urile. Consumatorul trebuie să știe ce bea, că este cidru de mere, hidromel și nu să bea BFL, dar să creadă că bea vin”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.
   Reamintim că, anul trecut, președintele UNCJR, Marian Oprișan, a cerut revizuirea legislației referitoare la băuturile fermentate liniștite pentru a proteja sănătatea românilor și interesele producătorilor de vinuri. Într-un memoriu trimis șefului Guvernului se arată că legislația actuală este neclară și nu stabilește condițiile în care pot fi produse aceste băuturi care sunt periculoase chiar pentru sănătatea oamenilor din cauza folosirii a diferiți aditivi și coloranți.
   Președintele UNCJR arată că din cauza modificărilor legislative incoerente făcute de guvernarea Boc, în 2011 a fost abrogată ordonanța 42 din 1995, referitoare la producția de produse alimentare destinate comercializării. Consecința abrogării acestui act normativ a fost că inspectorii Direcției Agricole nu mai au competențe la verificarea acestor băuturi. „Inspecțiile tehnice în agricultură din cadrul Direcțiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală județene și a municipiului București nu mai au competențe pentru a controla calitatea loturilor de produse pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza documentației tehnice a produsului, însoțită de licența de fabricație, a buletinului de analiză și a probei-martor”, se arată în memoriul semnat de Marian Oprișan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?