Inspectorii Curții de Conturi au găsit mai multe nereguli în urma controlului de audit derulat anul trecut la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, pentru activitatea aferentă anului 2012. Raportul de control a fost dat publicității ieri. Printre neregulile constatate la CAS se numără: neanalizarea, în vederea aprobării sau respingerii la plată, a unui număr de cereri depuse și înregistrate, reprezentând indemnizații achitate de angajatori ce depășesc obligația lunară de plată a contribuției pentru concedii medicale, pe baza documentelor justificative depuse de aceștia, în sumă de 22.782 mii lei; neaplicarea procedurilor de executare silită pentru încasarea sumelor restante la FNUASS și calculul majorărilor de întârziere datorate de persoane fizice, altele decât cele pentru care colectarea o face ANAF, în sumă de 14.763 mii lei; nestabilirea obligațiilor de plată și neemiterea deciziilor de impunere pentru persoane fizice (perioada 2011-2012), ce figurează ca persoane cu venituri impozabile la ANAF și nu se regăsesc în evidența caselor de asigurări de sănătate, în sumă de 8.109 mii lei; validarea nelegală a prescripțiilor medicale, cu compensare 90% din prețul de referință al medicamentelor, pensionarilor care beneficiază de pensii de până la 700 lei, și care realizau venituri și din alte activități, în sumă de 1.475 mii lei; validarea și decontarea unor servicii medicale (asistență medicală primară, îngrijiri la domiciliu și servicii paraclinice), ca fiind prestate pacienților înregistrați, în același timp și în aceeași perioadă, în spitalizare continuă, în sumă de 1.267 mii lei.
O parte din nereguli au fost remediate
Åeful CAS Vrancea, Mihai Copaci, spune că instituția a luat act de neregulile constate de inspectorii Curții de Conturi. Acesta susține că aproape toate neregulile au fost remediate. „Cunoaștem neregulile, pentru că am fost informați printr-un raport de ele. Acestea au fost sesizate și la alte case de asigurări județene. În afară de neregula cu veniturile agricultorilor, ei au constatat că noi nu am aplicat proceduri de executare silită la anumite persoane. Însă, este vorba de persoane decedate sau din mediul rural, care sunt foarte greu de găsit. În ceea ce privește concediile medicale, ei au constatat ca neregulă faptul că noi nu înregistram cererile primite de la angajatori pentru plata concediilor medicale doar în momentul în care aveam buget. Trebuia să le înregistrăm din momentul în care le primeam, lucru pe care am început să îl facem încă din perioada controlului. În cazul rețetelor eliberate pensionarilor cu venituri sub 700, CAS le-a decontat, dar apoi s-a constatat că acești pensionari obțineau și alte venituri. Desigur, aici a fost vina pacienților respectivi, nu a medicilor. În ceea ce privește neregulie sesizate în legătură cu decontarea unor cazuri care figurau și internate în spitale, dar în același timp au primit și rețetă de la medicul de familie, situația a fost remediată, iar banii recuperați de la spitale. Unde s-a putut, neregulile au fost remediate, dar au fost și cazuri unde nu s-a mai putut”, a spus Mihai Copaci.
Neregulile constatate de inspectorii Curții de Conturi la CAS Vrancea au fost regăsite și în controalele efectuate la alte instituții similare din țară, precum: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Buzău, Constanța, Dolj, Gorj, Mureș, Prahova, Satu Mare și Teleorman.