Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Curtea de Conturi impută ENET că nu a debranșat 41 de datornici


    Curtea de Conturi a României a făcut public raportul controlului realizat anul trecut la instituțiile statului, pentru anul fiscal 2012. La Primăria municipiului Focșani și la SC ENET SA Focșani, inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au găsit mai multe nereguli. Ei reproșează administrației locale că nu a executat silit debitorii, iar ENET-ului că nu i-a debranșat pe datornici.

    În cazul SC ENET SA Focșani, auditorii au identificat câteva neconcordanțe. Una dintre ele se referă la „neînregistrarea majorărilor de capital social aprobate prin hotărâri ale consiliului local și prin înregistrarea eronată drept datorii față de acționari a vărsămintelor efectuate în contul aprobărilor succesive privind majorările de capital, neînregistrate corect în conturile de capital, conform normelor contabile în vigoare”. Valoarea estimată a erorilor este de 6,4 milioane de lei. Directorul SC ENET SA explică această situație prin faptul că, pentru o perioadă, Consiliul Local Focșani nu a avut desemnat un agaman care să semneze atunci când se realizau majorările de capital social, drept urmare aceste majorări nu au fost înregistrate. „Consiliul Local a acordat sume pentru majorarea capitalului social al ENET pentru plata facturilor la gaze. Însă, pentru că în acea perioadă nu era desemnat un agaman, de care era nevoie să semneze pentru a se înregistra aceste majorări de capital, acestea nu s-au putut înregistra”, a susținut directorul Manole Merchea.
    Un alt lucru imputat de Camera de Conturi Vrancea societății de termoficare din Focșani a fost faptul că nu a întrerupt furnizarea agentului termic în cazul a 41 de abonați care aveau datorii mari și erau în procedură de executare silită. „În cazul unui număr de 41 clienți persoane fizice, care au înregistrat întârzieri la plata facturilor de energie termică, entitatea nu a luat măsura întreruperii alimentării, continuând furnizarea acesteia și după expirarea termenului legal de plată și de preaviz, care se impunea. În urma procedurilor de executare silită întreprinse de către operator, în cazurile susmenționate, biroul executorului judecătoresc la care s-a apelat a comunicat că recuperarea creanțelor astfel acumulate nu este posibilă, datorită situației de insolvabilitate a acestor clienți. Prin neurmărirea creanțelor în termenele prevăzute de lege s-au produs pierderi patrimoniale în sumă estimată de 26 mii lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vrancea.
    Față de acest aspect, SC ENET SA a făcut contestație în instanță. „Din punctul nostru de vedere nu există un prejudiciu, pentru că în lege nu există o prevedere imperativă ca abonatul să fie debranșat dacă nu își plătește factura în termen de 45 de zile. Legea lasă la latitudinea furnizorului, este menționat «poate să». Un prejudiciu presupune intenție, ceea ce nu este cazul aici. Sunt pierderi, din riscul de neplată”, a susținut Merchea.
    De asemenea, aceeași instituție de control a observat că ENET nu a luat măsuri de recuperare a debitelor restante, reprezentând contravaloarea energiei termice furnizate și că, deși au fost obținute titluri executorii (hotărâri judecătorești irevocabile), unitatea nu a urmărit și executarea silită a acestor debite.

ENET nu a pus bani deoparte pentru dezvoltare și modernizare

    Echipa de control a mai constatat că gestiunea economico-financiară a fost influențată negativ la SC ENET SA Focșani, prin faptul că societatea nu a virat, din sumele încasate prin prețuri și tarife, într-un cont de disponibil distinct, partea aferentă cheltuielilor pentru dezvoltarea și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET). „Potrivit reglementărilor legale, prețurile și tarifele aferente activităților de producere, transport, distribuire și furnizare a energiei termice cuprind și cheltuielile destinate dezvoltării și modernizării SACET, sub forma unei cote de dezvoltare, aprobată prin hotărâre de consiliu local. Această parte din prețuri și tarife, după încasare, se constituie într-un cont de disponibil distinct și se utilizează pe baza programului de dezvoltare avizat de autoritățile administrației publice locale implicate, exclusiv pentru scopul în care a fost constituită. Valoarea estimată a abaterii este de 1.756 mii lei”, se arată în nota de control.
    Nu în ultimul rând, din analiza efectuată pentru perioada 2010 – 2012 a rezultat faptul că, deși activul net al societății (determinat ca diferență între totalul activelor și totalul datoriilor acesteia) înregistrează valoare negativă, directoratul de la acea dată nu a convocat adunarea generală extraordinară a acționarilor, pentru a fi informată în legătură cu acest aspect și a decide în consecință. Valoarea cu care s-a diminuat activul net al SC ENET SA Focșani, față de limita prevăzută de lege, este de 83,179 milioane de lei.

Primăria, vinovată că nu a executat silit

    Și la Primăria Focșani Camera de Conturi a găsit o neregulă principală, faptul că nu au fost luate toate măsurile de executare silită pentru recuperarea datoriilor la bugetul local. „Acest fapt este generat în majoritatea cazurilor de neorganizarea activității de executare silită a obligațiilor bugetare restante, respectiv nu sunt investite persoane, prin dispoziție a conducătorului unității, cu calitatea de executor fiscal. În aceste condiții au fost constatate situații în care bugetul local a fost prejudiciat prin prescrierea termenelor de aplicare a procedurilor de executare silită asupra unor sume datorate de contribuabili”, se arată în nota de control.
    Primarul Decebal Bacinschi susține însă că Primăria Focșani a făcut toate demersurile pentru recuperarea creanțelor, însă această acțiune este aproape imposibilă întrucât sumele mari sunt datorate de societăți aflate în faliment. „Noi suntem corecți, am făcut toate demersurile pentru încasarea banilor, însă, în cele mai multe cazuri, nu avem de la cine să îi luăm. Sumele mari sunt datorate de societăți care fie s-au desființat, fie sunt în lichidare sau în insolvență. Avem și noi de încasat de la ei. Urmează să ne spunem și noi punctul de vedere pe acest raport de control și să justificăm”, ne-a declarat primarul municipiului.
    O altă constatare a echipei de control de la Curtea de Conturi a fost aceea că la Primăria Focșani sunt menținute amenzi datorate de persoane fizice pentru care dreptul de a solicita încasarea și/sau executarea silită s-a prescris. Valoarea estimată a creanțelor constatate ca prescrise este de 3,6 milioane de lei. Cu toate acestea, Primăria Focșani a fost singura administrație locală dintre cele 25 de entități audiate în Vrancea care a primit calificativul „bine”, restul primind „satisfăcător” și, cele mai multe, „nesatisfăcător”.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?