Importurile de carne de porc în creștere din Ungaria, unde TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, ar putea duce la ieftinirea cărnii de porc de pe piața românească în următoarele luni, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc. „Crescătorii de porci sunt îngrijorați de importurile care vin din Ungaria, după ce de la 1 ianuarie la ei a scăzut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine să vândă aici, unde prețul e mai mare decât în Ungaria. Chiar dacă vând la prețul de la ei, câștigă din diferența de TVA, care la noi e 24%”, a spus Ladoși. El a afirmat că situația va genera și importuri la negru de pe piața maghiară. Astfel de situații se întâmplă frecvent când există diferențe mari de TVA între țări vecine.
Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii și carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine.