Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Cum se calculează noul impozit pe construcţiile speciale


   Firmele vrâncene se pregătesc pentru calcularea impozitului pe construcții, introdus de la 1 ianuarie. Cota de impozit este de 1,5% aplicată la valoarea construcției. 

    Finanțiștii vrânceni îi avertizează pe patroni că până la 25 mai trebuie declarat și calculat impozitul pe construcții, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. plata sumelor către bugetul de stat trebuie realizată în două rate egale, până la data de 25 mai și 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea îi informează pe reprezentanții firmelor că acest impozit se plătește de persoanele juridice române și străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum și de cele cu sediu social în România.
   Impozitul nu pare mare, la prima vedere, însă procentul de 1,5% din valoarea construcțiilor îi sperie pe patronii care au făcut investiții în ultimii ani. Cei mai afectați vor fi furnizorii de utilități, însă directorii acestora încă mai speră la modificări care să fie realizate prin normele de aplicare a ordonanței care a introdus impozitul. Pe de altă parte, reprezentanții Fiscului vrâncean spun că eventualele norme nu au cum să modifice prea mult modul de aplicare a acestui nou impozit. De altfel, ordonanța prin care a fost aprobat impozitul a trecut de Senat și urmează să fie votată de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Actul normativ a fost adoptat în forma propusă de Guvern.
    Conducerea AJFP Vrancea a prezentat, ieri, câteva dintre construcțiile pentru care va trebui plătit acest impozit. Este vorba despre cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe. Pe listă se află „centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine, ecluze și ascensoare, baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulație, marcaje, etc), linii și cabluri aeriene de telecomunicații (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console); platforme, turnuri și piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv;     construcții pentru transportul energiei electrice; lacuri artificiale de acumulare și canale de irigații”.

Excepții la impozitul pe construcții

    Finanțiștii vrânceni precizează însă că există și excepții la aplicarea cotei de 1,5% la valoarea construcțiilor. Astfel, pentru a calcula impozitul, legislația spune că se ia în calcul valoarea „construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidențiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor menționate”. Însă, din această valoare se scad „valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de către contribuabil sau proprietar, după caz”.
    De asemenea, se scad „valoarea construcțiilor și a lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcțiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităților administrativ teritoriale”. A treia categorie care poate fi scăzută este „valoarea construcțiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantații pomicole și viticole” din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare.
    În plus, cheltuielile firmelor cu impozitul pe constrcții sunt deductibile la stabilirea impozitului pe profit. De asemenea, regulile fiscale stabilesc că deducerea valorii lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință, se justifică cu documentația corespunzătoare care atestă comunicarea acestei valori către proprietar. „Dacă, în cursul unui an, se majorează sau se diminuează valoarea construcțiilor de la art. 29634 din Codul fiscal, impozitul pe construcții speciale nu se recalculează, iar modificările de valoare sunt luate în considerare când se va determina impozitul pe construcții care va fi datorat în anul următor”, precizează conducerea AJFP.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?