Managerii spitalelor vrâncene spun că unitățile pe care le conduc sunt eficiente, motiv pentru care nu pot reduce cheltuielile de personal și nici numărul de paturi. În urmă cu două săptămâni, ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu le-a cerut managerilor de spitale să-i transmită proiecte cu privire la reorganizarea și restructurarea unităților. În afară de Spitalul Județean de Urgență Focșani, care nu a terminat încă acest proiect, managerii celorlalte unități au transmis deja propunerile.
Directorul Spitalului Comunal Vidra, Lăcrămioara David, ne-a spus că nu poate face niciun fel de reduceri, deoarece unitatea nu ar mai putea funcționa. „Cheltuielile de personal sunt de 81%. Ne vor ieși cinci persoane la pensie, dar nici așa nu ne vom putea încadra. Reduceri de personal nu se pot face pentru că deja avem mult mai puțini angajați față de normativ. În ceea ce privește numărul de paturi, avem 57 și nu poate fi vorba de o reducere, pentru că avem adresabilitatea crescută”, susține Lăcrămioara David.
La Spitalul Orășenesc Panciu cheltuielile de personal reprezintă 68% din buget, iar managerul Nicolai Mărăscu ne-a spus că acesta vor ajunge la procentul impus de minister, dar după ce vor ieși la pensie câțiva angajați. „Noi am propus reducerea cheltuielilor cu service-ul unor aparate medicale, dar și cu anumite materiale sanitare. În ceea ce privește cheltuielile de personal, ne-am putea încadra, mai ales că doi angajați urmează să iasă la pensie”, spune managerul Mărăscu.
Nici la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni nu pot fi reduse cheltuielile de personal, în condițiile în care acestea reprezintă 73% din buget. Managerul Costel Negoescu spune că nu pot fi reduse deoarece angajații primesc sporuri mari având în vedere că lucrează cu pacienți cu afecțiuni psihice.
Singurul spital din județ care se încadrează în limita impusă de minister este Spitalul Municipal Adjud, unde, potrivit informațiilor oferite de managerul Gheorghe Bercea, cheltuielile de personal sunt de 64%. „De cheltuieli de personal nu se pune problema și nici de reducere a numărului de paturi. Noi am propus Ministerului să ne aprobe să luăm câte cinci paturi din Secțiile de Ortopedie și Ginecologie și să le transferăm către secția de Hematologie și Baza de Fizioterapie și Tratament, pentru că au o adresabilitate foarte crescută”, a afirmat Bercea.
În ceea ce privește situația Spitalului Județean de Urgență Focșani, în urmă cu două săptămâni, managerul Constantin Mîndrilă a fost în audiență la președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, pentru a solicita un buget mai mare. Doar dacă cererea va fi aprobată unitatea s-ar putea încadra cu cheltuielile de personal în limita a 65% din buget, în prezent fiind de 85%. Până în prezent, Mîndrilă nu a fost primit niciun răspuns.