Luni 6 ianuarie 2025
Luni 6 ianuarie 2025

VIDEO: BILANŢ la Finanţe. În 2013: Tun de 1,7 milioane euro din afaceri ilegale cu TVA la maşini second hand


   Conducerea Fiscului vrâncean spune că anul 2013 a fost mai bun decât 2012, cel puțin prin încasările la bugetul statului. Åžeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea, Marian Lungu a arătat că au fost realizate încasări de 709,5 milioane lei, adică aproape 158-160 milioane euro. În domeniul combaterii evaziunii fiscale, inspectorii fiscali au identificat o rețea de evazioniști în domeniul TVA la mașinile second hand importate unde a fost calculat un prejudiciu de peste 7,8 milioane lei (peste 1,7 milioane euro). În acest caz, finanțiștii vrânceni au cerut informații despre TVA-ul intracomunitar de la adminstrații financiare din Belgia, Germania, Olanda. Cazul a fost preluat de procurorii vrânceni, fiind întocmită o sesizare penală în acest dosar.

    Economia vrânceană pare să meargă bine, dacă ne raportăm la volumul taxelor, impozitelor și contribuțiilor încasate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Åžeful Administrației, Marian Lungu, a prezentat, ieri, activitatea desfășurată de finanțiștii vrânceni în cursul anului trecut. „Atât timp cât volumul taxelor și impozitelor colectate a crescut, cred că și economia merge”, a afirmat Marian Lungu. Acesta a arătat că în 2013 a fost depășit atât planul de încasări comunicat de la București cât și nivelul de încasări din 2012. „În 2013 din Vrancea au fost colectați din impozite și taxe, contribuții, 709,5 milioane lei, adică aproape 158-160 milioane euro. O constatare și un lucru îmbucurător este creșterea gradului de conformare voluntară și a numărului contribuabililor care depun declarații online, aproximativ 90% din totalul declarațiilor depuse”, a afirmat șeful de administrație, Marian Lungu.
    Creșteri semnificative față de aceeași perioadă a anului precedent se înregistrează la încasările din alte venituri cu 22,35% și taxa pe valoarea adăugată cu 11,77%. În 2013 la fel ca și în 2012 principalele surse la bugetul de stat au rămas încasările din impozitul pe venit – 24,1 milioane lei, urmate de cele din TVA – 31,02 milioane lei.
    La nivelul județului, taxele și impozitele au fost plătite de 97.131 contribuabili, din care 12.631 persoane juridice, 6.297- persoane fizice autorizate, 1.452 – persoane fizice care exercită profesii libere, 535- asociații familiale, 76.216- alți plătitori de impozite și taxe, respectiv persoane fizice neautorizate, sucursale, filiale ale unor persoane juridice.
    Pe de altă parte, această structură a contribuabililor ar treui să îngrijoreze deoarece, în 2013, au fost doar 2.863 de firme înregistrate ca plătitori de impozit pe profit, adică aproape jumătate din numărul de contribuabili înregistrați ca plătitori de impozit pe venituri din salarii sau asimilate salarilor. În schimb, anul trecut s-a consemnat un salt până la 7.089 a numărului de contribuabili care au plătit impozit pe veniturile microîntreprinderilor. In cazul celor care nu au reușit să plătească obligațiile fiscale, AJFP a cerut deschiderea procedurii de insolvență, respectiv 585 debitori pentru o valoare a creanțelor de 71,9 milioane lei.

Evaziune de 7,8 milioane lei cu TVA la mașini second hand

    Inspectorii fiscali vrânceni au colaborat cu finanțiști din Belgia și Germania pentru a destructura o rețea de evazioniști din domeniul afacerilor cu mașini second hand. Doar anul trecut au fost efectuate 10 acțiuni tematice în urma cărora s-au stabilit diferențe de taxe și impozite în valoare de peste 7,8 milioane lei. Åžeful de administrație, Marian Lungu, a explicat că în acest caz a fost întocmită și o sesizare penală, iar cercetările sunt în derulare. „Am cerut informații despre TVA-ul intracomunitar din țări de unde au fost cumpărate autoturisme, Belgia, Germania. În acest dosar avem întocmită și o sesizare penală”, a explicat Marian Lungu.
    Metoda afaceriștilor era simplă și se baza pe lipsa de reacție a finanțiștilor din România. Astfel, erau importate mașini second hand din diferite țări din spațiul comunitar și se opta pentru metoda de taxare inversă, în sensul că TVA nu era achitat vânzătorului ci urma să fie încasat în România. Ulterior, în România mașinile erau vândute către persoane fizice, iar TVA-ul către fisc era calculat doar la marja de profit a firmei și nu, potrivit legislației fiscale, la valoarea de revânzare a mașinii. De exemplu, firma vindea o mașină cu 7000 euro și plătea la Fisc doar TVA pentru o marjă de 100 euro, cu toate că trebuia să o calculeze pentru toată valoarea autoturismului.

Peste două mii de inspecții fiscale

    Pe lista domeniilor economice unde inspectorii au constatat diferențe mari de taxe și impozite se află tranzacțiile imobiliare – 3,4 milioane lei, TVA la producătorii de cereale și plante tehnice – 1,1 milioane lei. Inspectorii fiscali au mai derulat 39 acțiuni privind calculul accizei la persoane fizice, în urma cărora au stabilit obligații suplementare în sumă de 37 mii lei și 10 acțiuni la persoane juridice unde a fost stabilită suplimentar suma de 356 mii lei. In total, în 2013, au fost efectuate 2.068 de verificări de către inspectorii fiscali vrânceni. „Din cele 2.068 inspecții fiscale, 1.491 verificări au fost efectuate la contribuabili persoane juridice cu un număr mediu de 33 inspectori, iar 577 verificări au fost efectuate la contribuabili persoane fizice cu un număr mediu de 12 inspectori”, arată raportul AJFP.
    În urma controalelor a fost atrasă suplimentar la bugetul general consolidat suma de 67,85 milioane lei, din care au fost deja plătite 31,3 milioane lei. Ponderea – 57,48 milioane lei – o reprezintă diferențe de impozite, taxe și contribuții. Alte 9,6 milioane lei sunt accesorii, iar 0,8 milioane lei sunt amenzi contravenționale aplicate de inspectorii fiscali. O creștere importantă față de anul anterior s-a constatat la numărul sesizărilor penale întocmite în urma controalelor. În 2013, actele de control au fost finalizate prin 40 de sesizări penale, cu o valoare a prejudiciului calculată la 10,7 milioane lei. „Încasările în timpul controlului s-au ridicat la 31,3 milioane lei, reprezentând 46,13% din totalul obligațiilor suplimentare și 4,41% din total încasări realizate la bugetul general consolidat. La realizarea acțiunilor de inspecție fiscală a fost implicat un număr mediu de 45 inspectori, numărul mediu de controale pe persoană fiind de 46. Valoarea medie a veniturilor suplimentare atrase pe persoană a fost de 1,5 milioane lei, iar valoarea medie a încasărilor în timpul controlului pe persoană s-a ridicat la 0,7 milioane lei”, se arată în raportul Fiscului.

Arierate de 8,7 milioane la primăriile vrâncene

    Arieratele primăriilor vrâncene, la sfârșitul anului trecut, erau de 8,73 milioane lei, conform situației de la Ministerul Finanțelor Publice. Cele mai mari sume le aveau de plată primăriile din Panciu-4,7 milioane lei, Adjud-1,1 milioane lei, Năruja-1,5 milioane lei, Fitionești-0,55 milioane lei, Jariștea-0,27 milioane lei, Homocea-0,22 milioane lei, Bîrsești – 0,16 milioane lei, Corbița – 0,1 milioane lei, Andreiașu- 0,05 milioane lei. Arieratele reprezintă plățile restante mai mari de 90 zile.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?