Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Focșănenii reacționează la cazul pensionarei debranșate


   Articolul apărut în ediția de ieri a cotidianului nostru, intitulat „O focșăneancă DEBRANÅžATÄ‚ de la căldură plătește 175 lei pe lună pentru țevile care îi trec prin casă”, a suscitat un real interes în rândul cititorilor. Aceștia au comentat situația bizară relatată în materialul de presă, în care o pensionară, care locuiește singură într-un apartament de două camere din centrul orașului, deși este debranșată de la ENET de câteva luni, trebuie să plătească 175 de lei pentru luna decembrie doar pentru că țevile de încălzire îi trec prin bucătărie și dormitor.   
   Focșănenii care se află în aceeași situație și-au povestit propria experiență, cerând chiar ca ENET să le plătească chirie pentru țevile care le traversează apartamentul, fără voia lor. „Cum eu am centrală, am fost nevoit să izolez țevile de la ENET și să le maschez cu rigips. Am renunțat la ceva spațiu numai ca să fac acest moft, bineînțeles pe cheltuiala mea. (…)Părerea mea personală este: cum eu proprietar îți tolerez prezența pe proprietatea mea și tu ENET ar trebui să nu emiți pretenții aberante, că într-o zi o să rămâi fără țevi și nu știu ce cadru legal ai tu să intervii pe proprietatea mea”, a scris pe site-ul www.monitorulvn.ro, un „cetățean”. 
   Focșăneanca este sfătuită să se adreseze instanței de judecată, pentru a cere chirie de la ENET. „Pare o problemă de drept interesantă. Dar cum doamna nu are bani pentru judecăți probabil nu se va rezolva. Până la urmă apartamentul este proprietatea doamnei. Dânsa trebuie să permită accesul țevilor conform legii. Pe de altă parte acest acces îi crează prejudicii și nu mici. Deci dânsa zic eu ar putea la rândul ei să ceară chirie pentru spațiul ocupat de țevi. Câtă chirie? Păi 175 de lei. Ar fi ceva să se judece un astfel de caz”, este de părere și „danb”. 
   Un alt focșănean vine cu soluția ca rețelele din interiorul blocului să treacă pe orizontală, pentru a nu mai traversa fiecare apartament. „Centrala nouă, rețea de conducte noi, dar lucrurile s-au oprit la scara blocului, ce facem, ne înecăm ca țiganul la mal? Coloana verticală trebuie scoasă pe casa scării, s-a realizat la o parte din blocuri, nu sunt costuri mari, acțiunea se face împreună cu CUP pentru apa caldă. Într-o scară, în loc de 10 coloane verticale care trec prin fiecare cameră, va fi una singură pe casa scării. Nu plătește, i-ai închis imediat robinetul și atunci nu mai aveți restanțieri la plată. Toate coloanele verticale sunt foarte vechi și trebuie înlocuite, costurile sunt mari și trebuie făcute de cetățeni, operațiune dificilă”, comentează și „turcu”. 
   În prezent, repartizarea costurilor, inclusiv pentru încălzirea părților comune dintr-un imobil, este prevăzută de Ordinul 343/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum. La articolul 9 de la secțiunea „Stabilirea și repartizarea consumurilor comune de energie termică pentru încălzire în cazul distribuției verticale” se precizează: „Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de costuri sau contoare de energie termică individuale la nivel de apartament, se repartizează proporțional cu cota indiviză și se achită de toți proprietarii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordați la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice.”

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?