Mausoleele vrâncene vor fi cuprinse în programul pregătit de autoritățile franceze cu ocazia împlinirii centenarului de la declanșarea Primului Război Mondial. În cadrul unui proiect comun derulat de Ambasada Franței, Consiliul Județean Vrancea și Direcția de Cultură, vor fi organizate mai multe evenimente dedicate centenarului. La mausoleele din Focșani și Mărășești ar urma să fie organizată o expoziție itinerantă franceză care va cuprinde 12-20 de hărți în limba franceză despre cooperarea româno franceză în Primul Război Mondial, relațiile bilaterale dintre cele două țări și dimensiunea istorică a generalului Henri Mathias Berthelot, cel care a condus Misiunea militară franceză începând cu 1916.
Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, a arătat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Ambasadei Franței a reieșit că două zone din România sunt foarte importante din perspectiva manifestărilor dedicate centenarului. Este vorba despre zona Vrancea, unde au avut loc luptele de la 6 august și de care francezii sunt legați și prin jertfe, cum este cea a locotenentului Richard Henri Jean de la Varnița, din 1917. A doua zonă este Iașiul, unde a fost sediul Comandamentului Armatei franceze din România în Primul Război Mondial. „Vom propune Consiliului Județean să fie realizate materiale informative, hărți, în care să fie prezentate mausoleele din Vrancea, care au fost reabilitate în cadrul proiectului «Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial » dar și alte documente din arhivă care pot fi găsite în Vrancea și care pot fi puse în valoare”, a afirmat directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu. De asemenea, tot în cadrul cooperării cu Ambasada Franței vor fi realizate proiecții de filme dedicate Primului Război Mondial. Este un proiect derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Francez și Institutul Goethe. În cadrul acestui proiect va fi vizionată pelicula „Pădurea Spânzuraților”, regizată de Liviu Ciulei.
Anul trecut, ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Philippe Gustin, a felicitat autoritățile județene pentru modul în care a fost realizată reabilitarea mausoleelor din Vrancea. Excelența Sa a vizitat mausoleele la sfârșitul lunii aprilie și s-a declarat interesat de posibilitatea dezvoltării turismului memorial. „Cred că faptul că forțele franceze au luptat cu alte trupe române și ale altor țări dă acestui județ un spirit deosebit. Toate eforturile desfășurate aici pentru a dezvolta un turism memorial ne interesează foarte mult și cred că putem să lucrăm împreună în perspectiva centenarului care va mobiliza multă populație din întreaga lume”, a precizat ambasadorul.
Proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a fost inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan și a cuprins reabilitarea mausoleelor Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și cofinanțat de la bugetul național și prin contribuția Consiliului Județean Vrancea, având o valoare totală de 21.938.105,58 lei din care 14.558.092,68 lei FEDER și 2.038.995,89 lei de la bugetul național.
Obiectivul principal al proiectului a fost valorificarea potențialului turistic, cultural și istoric, precum și creșterea numărului de turiști din județ și din regiune, în scopul stimulării dezvoltării economice a județului Vrancea și a Regiunii 2 Sud Est. Au fost restaurate, reabilitate și consolidate mausoleele de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja, au fost amenajate 3 puncte de informare în incinta mausoleelor, 2 muzee au fost reabilitate, 1 muzeu a fost dotat cu mijloace video și de expunere moderne, 4 mausolee au fost puse în valoare prin modernizarea sistemului de iluminat public.