Data privind verificarea tehnică periodică a autovehiculelor nu va mai fi specificată doar în talonul mașinii. Din această lună trebuie eliberat un Certificat de Inspecție Tehnică Periodică, care cuprinde mai multe informații cu privire la starea tehnică a autovehiculului, scrise și în engleză, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 6/2012. Fiecare șofer va intra în posesia certificatului atunci când se va prezenta pentru verificarea periodică, fără costuri suplimentare. „Eliberarea Certificatului de Inspecție Tehnică Periodică nu implică obligații sau costuri suplimentare pentru deținătorii de vehicule, aceștia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecției tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecință, deținătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP”, informează reprezentanții Registrului Auto Român (RAR).
Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare. În consecință, nu înlocuiește anexa respectivă, care atestă efectuarea ITP și termenul de valabilitate. „Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE, este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existența și prezentarea certificatului va facilita relația cu autoritățile de control din celelalte SM în ceea ce privește valabilitatea ITP”, se mai arată în aceeași informare.
În certificatul de înmatriculare va fi trecută doar data următoarei inspecții. Sancțiunile în cazul absenței certificatului sunt aplicate de poliție. În cazul controalelor din trafic, șoferii sunt obligați să prezinte și Certificatul de Inspecție Tehnică Periodică. În ceea ce privește sancțiunile pentru lipsa unui astfel de certificat, RAR menționează că acestea sunt aplicate de polițiști doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013, în funcție de legislația fiecărei țări din UE.
Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, aceasta fiind și cea mai mare amendă prevazută de legislația rutieră pentru persoanele fizice. Având în vedere ca de la 1 ianuarie 2014 salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, și valoarea unui punct de amendă s-a majorat automat la 85 de lei. Prin urmare, șoferii riscă amenzi cuprinse între 765 și 1700 de lei daca circulă cu ITP expirată. Mai mult decât atât, pe lângă amendă, polițistul rutier poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii și, în schimb, va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.