Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788
Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788

Vrâncenii divorţează pe capete! 700 de divorţuri au fost înregistrate într-un singur an doar la judecătorii


   Chiar dacă în fiecare săptămână la oficiile de stare civilă ale primăriilor sunt înregistrate cereri pentru oficierea de căsătorii, sunt și persoane care se grăbesc să divorțeze. De la începutul anului trecut și până la mijlocul lunii ianuarie 2014, pe rolul judecătoriilor din Vrancea au fost înregistrate aproape 700 de dosare de divorț, cele mai multe în Focșani. Potrivit judecătorilor, puțini sunt părinții care aleg să se despartă în liniște și pe cale amiabilă, gândindu-se la copii. 

   „Dragoste cu de-a sila nu se poate”, spune o vorbă românească, iar urmările unui asemenea gând se regăsesc în statisticile judecătoriilor din județ. Nu este săptămână în care măcar un dosar de divorț să nu intre pe rolul instanțelor de judecată. „Răcirea” relațiilor dintre cei care au stat o vreme mai îndelungată despărțiți, lipsa unui copil sau poate apariția sa neașteptată, relațiile extraconjugale ori nepotrivirea de caracter, toate acestea îi fac pe vrânceni și vrâncence să divorțeze de persoanele cărora le-au jurat credință și iubire veșnică, pentru a o lua de la capăt.
    Recordul ca număr de divorțuri, în 2013, îl deține Judecătoria Focșani. Aproximativ 500 de divorțuri au fost înregistrate anul trecut, la care se adaugă alte câteva zeci de la începutul anului în curs. „În perioada 01.01.2013 – 15.01.2014, pe rolul instanței au fost înregistrate un număr total de 523 dosare având ca obiect divorțul, din care au fost soluționate un număr de 244 dosare. Într-un număr de 27 dosare, divorțul s-a realizat prin acordul părților”, ne-a comunicat judecătorul Ionel Iulian Păun, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani. Magistratul ne-a comunicat că în cazul a 276 de dosare, cuplurile care au solicitat desfacerea căsătoriei avea și copii minori. Sunt multe cauze, respectiv 258, care se află în procedura prealabilă și nu au primit încă un termen de judecată. În aceste cazuri, este posibil ca decizia de a divorța să se schimbe într-o împăcare.
    La Judecătoria Panciu, numărul dosarelor de divorț au fost mai puține în anul 2013, comparativ cu cel de la Judecătoria Focșani. De la începutul anului 2013 și până la mijlocul lunii decembrie, 95 de cupluri s-au adresat instanței pentru desfacerea căsătoriilor. Doar patru dintre acestea au ales să divorțeze prin acord. Potrivit reprezentaților Judecătoriei Panciu, 53 dintre cupluri aveau și copii minori. Din numărul total de cauze privind divorțul înregistrate în 2013, 64 au fost soluționate.
   De la începutul anului 2013 și până la data de 19 decembrie, pe rolul Judecătoriei Adjud, au fost înregistrate 73 de cauze având ca obiect divorțul. Mai bine de jumătate dintre cupluri, respectiv 43, aveau și copii, care nu au ajuns la vârsta majoratului. Doar un dosar s-a încheiat printr-un acord de mediere. Reprezentanții Judecătoriei Adjud ne-au comunicat că 43 de cauze au fost soluționate în cursul anului 2013.

Munca în străinătate, principala cauză de divorț 

   Cauza principală care îi aduce pe vrânceni în fața judecătorului pentru desfacerea căsătoriei rămâne în continuare răcirea relațiilor între soții care stau mai mult timp despărțiți. De cele mai multe ori, unul dintre ei a fost plecat la muncă în străinătate.
   După zicala românească „Ochii care nu se văd, se uită”, foarte mulți vrânceni vin în fața judecătorului și spun că după o perioadă mai îndelungată în care soțul sau soția a lipsit de acasă, relațiile s-au răcit iremediabil, astfel încât viața de familie este compromisă și nu mai poate continua. „Principala cauză a desfacerii căsătoriilor rămâne în continuare răcirea relațiilor din cauza faptului că unul dintre soți pleacă, relațiile se răcesc, își fac alte relații și ajung să ceară divorțul. Sunt și situații în care soții s-au distanțat din cauza faptului că nu au un copil, fie din cauza faptului că unul dintre ei nu și-l dorește sau din cauza unor motive medicale, care l-ar împiedica pe unul dintre soți să aibă copii. Sunt și cazuri în care după ce s-au căsătorit, fiecare a trăit cine știe pe unde, astfel că deși au fost căsătoriți mai multă vreme, de fapt au fost despărțiți. Am avut, în urmă cu mai mulți ani, un caz în care două persoane au rămas căsătorite pe parcursul a peste 40 de ani, deși nu au trăit niciodată împreună. La un moment dat, bărbatul a cerut desfacerea căsătoriei și a spus în fața instanței că după ce s-au căsătorit a fost nevoit să plece în armată. Pe vremea aceea, armata dura peste doi ani, astfel că nevasta s-a răzgândit și a plecat. Au rămas căsătoriți deși niciodată nu au trăit împreună”, a povestit unul dintre magistrații Judecătoriei Focșani, în materie civilă. 

Copiii suferă cel mai mult 
 
   Judecătorii atrag atenția în privința cazurilor în care sunt implicați și copii minori, care de cele mai multe ori sunt victimele propriilor părinți. Aceștia, mânați de orgolii, uită că divorțul lor îi afectează cel mai mult pe copii. „De multe ori, părinții nu conștientizează răul pe care îl pot face copiilor. Aceștia suportă toată tensiunea despărțirii. Dacă își iubesc copiii, să îi protejeze și să îi pună pe ei pe primul loc, abia apoi să vină orgoliile și interesele personale”, a adăugat judecătorul.
   Magistrații spun că în noua procedură privind desfacerea căsătoriei este o prevede care spune că executorul nu mai poate face cumplita scenă să îl smulgă pe copil de gâtul mamei sau al tatălui, atunci când refuză să fie dat celuilalt părinte. Dacă copilul se opune, se va face un proces verbal și va fi lăsat acolo unde el se simte cel mai bine.
   Sunt și situații extrem de delicate, în care se apelează la sprijinul psihologilor. În foarte multe cazuri, copiii sunt ascultați de judecător, care va trebui să aleagă soluția cea mai bună pentru el și întreaga familie. „Am avut și situații în care oamenii au divorțat civilizat. Au decis singuri unde și cum vor sta copiii și au declarat că nu este nevoie nici să se stabilească un program de vizitare a minorului, pentru că nu s-ar pune problema ca vreunul dintre ei să nu își poată vedea copiii. Cazurile acestea, din păcate, sunt foarte puține”, a precizat același judecător.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?