Vaccinările copiilor din schema obligatorie se vor face la medicul de familie, la fel și consultațiile preventive, acestea din urmă având rol în creșterea și dezvoltarea copilului, nutriția, depistarea riscurilor și intervenția. Concultațiile includ și evaluarea copilului la intrarea în școală, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană.
Potrivit acestuia, consultațiile preventive se referă și la depistarea riscurilor la adolescenți, la consilierea pentru un stil de viață sănătos și la evitarea consumului de alcool, tutun, droguri. „În pachetul de servicii medicale de bază, consultațiile preventive pentru copii se fac la externarea din maternitate și la 1 lună la domiciliul copilului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni și cuprinde și educația pentru diversificare și continuarea alăptării până la 2 ani”, a spus Pană.
Potrivit pachetului, consultațiile de prevenție se vor face o dată pe an de la 4 la 18 ani, iar medicul de familie este cel care face vaccinările prevăzute în schema națională de vaccinări obligatorie pentru copii.