Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Senzorii „somnului inteligent” dau trezirea la momentul optim


   Sistemul de senzori Aura, inventat de compania Withings și prezentat la salonul de electronică CES, desfășurat între 7 – 10 ianuarie în Las Vegas, ajustează timpii de trezire pe baza ciclului de somn al fiecărei persoane.
   Senzorii, amplasați în dormitor, comunică între ei și controlează o lampă care își schimbă culoarea, cu scopul de a trezi la momentul optim persoanele ce dorm, informează bbc.co.uk. O parte a sistemului de senzori trebuie așezat sub saltea pentru a studia calitatea somnului unei persoane, în timp ce un alt senzor monitorizează mediul din dormitor.
   Sistemul de senzori Aura constă dintr-un senzor moale ca o pernă, care este așezat sub saltea și înregistrează mișcările corpului, respirația și bătăile inimii, și dintr-un dispozitiv care trebuie amplasat lângă pat, pentru a studia nivelurile de zgomot, temperatura camerei și nivelurile de lumină. În plus, acesta conține un ceas, un speaker cu alarmă și o lampă LED circulară, dar și o aplicație pe telefonul inteligent, care controlează sistemul și oferă feedback despre mediul din dormitor.
   În timpul nopții, lumina își schimbă culoarea de la albastru la galben și roșu, pornind de la teoria conform căreia undele luminoase afectează secreția hormonilor. Studiile au arătat că lumina albastră stimulează melanopsina, un pigment regăsit în celulele din retină, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase în acele regiuni ale creierului despre care se crede că induc senzația de trezire. Lumina albastră suprimă de asemenea secreția de melatonină – un hormon secretat de glanda pineală a creierului, care, în cantități ridicate, induce senzația de somnolență. Trecerea de la lumina albastră la cea roșie – ce trece printr-un stadiu intermediar de lumină galbenă sau albă – ar trebui să inverseze acest proces și să inducă senzația de somnolență.
   Agenția spațială NASA a studiat deja acest fenomen, anunțând planuri de a instala propriul sistem de schimbare a culorii luminii pe Stația Spațială Internațională (ISS) în 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?