Focșănenii sunt invitați astăzi și mâine la o serie de manifestări culturale dedicate zilei de 15 ianuarie, care are o dublă semnificație pentru români: aniversarea marelui poet național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. În luna noiembrie 2010, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu era aleasă ca zi a Culturii Naționale. Astfel, începând cu anul 2011, la 15 ianuarie sărbătorim nu doar aniversarea Poetului, ci și Ziua Culturii Naționale.
Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” vă invită la două evenimente menite să marcheze această dublă sărbătoare. „Sub egida Municipiului Focșani, Ateneul a decis să celebreze ambele evenimente printr-o serie de activități realizate împreună cu parteneri deja constanți, care an de an își adaugă efortul la clădirea unui spațiu cultural viu în municipiul Focșani”, ne-a transmis Valentin Gheorghiță, directorul Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”.
Astăzi, de la ora 13.30, la biblioteca Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, va avea loc o activitate în cadrul proiectului „Aniversări culturale”, intitulată „Open Space – Cultura unește oamenii”, dedicată aniversării zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. Cu acest prilej va avea loc și un moment poetic din lirica eminesciană. Partenerii Ateneului în cadrul acestui proiect sunt Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Asociația „Fii Cel ce Ești” CREAT.
Mâine, la Ateneul Popular, în sala „Mr. Gh. Pastia”, va avea loc o nouă conferință din cadrul proiectului Conferințele publice „Athenaeum”, începând cu ora 18.00. Conferința, intitulată „Despre… starea culturii”, va fi susținută de invitatul special, scriitorul și jurnalistul Gabriela Adameșteanu, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Gabriela Adameșteanu este una dintre cele mai cunoscute scriitoare din România, cunoscută deopotrivă pentru calitatea scriiturii sale literare, dar și pentru că reprezintă modelul românesc al scriitorului implicat în societate. Ca membră marcantă a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adameșteanu s-a implicat în nenumărate inițiative civice, menite să sprijine democratizarea vieții publice și politice în România post-comunistă. Între 1991 și 2005 a fost redactor-șef al revistei „22”. În prezent, este redactor șef al suplimentului „Bucureștiul Cultural”, editat de revista „22”. Conferința va fi întregită de un moment poetic din lirica eminesciană, susținut de actorii Paula Grosu și Sorin Francu, de la Teatrul Municipal. Acest eveniment este organizat de Ateneul Popular împreună cu Direcția pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Asociația Culturală „Duiliu Zamfirescu” și Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”. Intrarea este liberă.
Tot miercuri, la prânz, va avea loc și o ceremonie de depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, din Piațeta Teatrului. La Focșani, bustul lui Mihai Eminescu a fost dezvelit la 22 iunie 1989, când actrița Leopoldina Bălănuță a recitat „Scrisoarea I”, gest catalogat atunci ca fiind primul moment de disidență în Vrancea. Statuia a fost realizatată la inițiativa profesorului Petrache Dima și sculptată de maestrul Guguianu.
Legendă Foto: Eduard Enea, Adevărul.ro