Consiliul Județean Vrancea a depus spre finanțare un proiect în valoare de aproximativ 6,4 milioane de lei, pentru implementarea proiectului „Construire baze salvamont și refacere trasee turistice în județul Vrancea”. În prezent, proiectul se află în faza de evaluare, iar în perioada imediat următoare va avea loc vizita în teren a celor care asigură evaluarea proiectului. Prin prezentul proiect se propune construirea câte unei baze salvamont în localitățile Nistorești, Păunești și reabilitarea și extinderea celei existente la Soveja. Finanțarea va fi asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional. Contribuția financiară a Consiliului Județean la acest proiect este foarte mică, de numai 400 mii lei.
Conform datelor existente în proiect, baza salvamont din comuna Nistorești va deservi în principal activitățile de salvamont pentru traseele turistice din afara parcului național Putna, pe valea Zăbalei și valea Nărujei. Baza salvamont din comuna Păulești va oferi serviciile de salvamont în principal în perimetrul Parcului național Putna unde se află majoritatea traseelor turistice, trasee ce atrag un număr mare de turiști. Baza salvamont din Soveja va fi adusă la standardele necesare desfășurării activităților de salvamont și va deservi stațiunile Lepșa și Soveja, stațiuni ce atrag un număr crescut de turiști în toate anotimpurile, dar și tabăra Gălăciuc, tabără care în lunile mai-septembrie găzduiește câteva sute de elevi. „Prin organizarea celor trei baze de salvamont, aria de intervenție a echipajelor de salvamont se va împărți într-un mod echilibrat astfel încât intervențiile se vor putea face în timpi mult mai scurți, cu eficiență crescută, cu echipamente și dotări corespunzătoare”, se arată în studiul de fezabilitate al proiectului. Odată implementat acest proiect vor fi create 18 locuri de muncă noi.
Reamintim că în anul 2011, Consiliul Județean Vrancea a aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat dintre Consiliul Județean, Consiliile Locale Nistorești și Păulești și Serviciul „Salvamont” Vrancea pentru întocmirea, depunerea și implementarea proiectului „Construire baze salvamont și refacere trasee turistice în județul Vrancea”. În baza acestui proiect ar urma să fie construite baze salvamont și refăcute traseele turistice de pe raza celor două localități. La patru ani de la înființare, Salvamont Vrancea are un sediu, a fost dotat cu echipamentul necesar pentru intervenții și urmează să fie construite baze salvamont în zona de munte a județului. Este pentru prima dată în istoria județului când vrâncenii pot beneficia de serviciile unor salvamontiști. Salvamont Vrancea a fost înființat în luna martie 2010, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan.