Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

GALERIE FOTO: AFLĂ TOTUL despre înscrierile la creşele din Focşani


   Am pășit pragul căsuței cu copii, Creșa nr. 7 din Focșani, simțind miros cald, de mâncare bună, ceai și copii. M-a întâmpinat, cu zâmbetul pe buze, Oana Isac, noul  director al Serviciului Public „Creșe”, care cuprinde cele două creșe din Focșani, Creșa nr. 7 și Creșa nr. 1 din Sud. Pentru părinții care se gândesc să își lase copilul la creșă pe timpul zilei, am aflat când încep înscrierile, ce trebuie să conțină dosarul, cum se desfășoară o zi normală pentru un copil și cu cât trebuie să contribuiți pentru îngrijirea și masa acordate în fiecare lună.  

    Aveți un copil mic și nu aveți cu cine să îl lăsați pe timpul zilei, cât sunteți la serviciu? Creșa este o soluție. La Creșa nr. 7, situată vizavi de Școala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani și la Creșa nr. 1, înscrierile pentru anul următor, 2014-2015, încep pe 15 ianuarie. „Părinții ar trebui să vină în prima perioadă, până în vacanța de vară, însă, dacă sunt cazuri și situații neprevăzute, pot veni și pe parcursul anului pentru înscrieri. Pentru acest an sunt făcute deja înscrieri”, ne-a spus Oana Isac, directorul Serviciului Public „Creșe”.
    Capacitatea fiecărei creșe este de 50 de copii. Însă, de fiecare dată, cererile au fost mai multe, pentru că sunt mulți părinți care vor să își aducă la creșă copiii și cred că acesta este un bun început, înainte de grădiniță și școală. În astfel de cazuri, există o listă de așteptare. „Nu putem primi peste numărul maxim de 50 de copii. Nu avem voie pentru că nu avem nici personal suficient, de copii trebuie să ai o grijă mai mare. Grupele nu pot fi mai mari de 15 copii, pentru ca activitățile să se poată desfășura în mod normal. Și nici spațiile nu ne permit, pentru că așa au fost prevăzute clădirile”, ne-a mai spus Oana Isac. Creșele sunt închise o singură lună pe an, în august, pentru igienizare.
    Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă câteva documente: copii ale cărților de identitate ale ambilor părinți, adeverințele de salariat ale acestora, prin care să dovedească faptul că lucrează, certificatul de naștere al copilului (copie), adeverință de la medicul de familie prin care se certifică faptul că micuțul nu suferă de boli infecto contagioase, analizele medicale pentru intrarea în colectivitate (exudatul faringian care arată dacă cel mic este purtător de stafilococi, examenul coproparazitologic ce arată dacă este purtător de viruși și paraziți cum ar fi oxiurile, limbricii, giardia) și dovada de vaccinări. Dosarele pentru ambele creșe trebuie depuse la Creșa nr. 7, unde este sediul Serviciului Public „Creșe”.

Un părinte dă 3,62 lei pe zi pentru copilul său

    Pentru a putea fi primiți la creșă, copiii trebuie să aibă vârsta minimă de 1 an și jumătate. Există trei grupe, a câte 15 copii: mică, mijlocie și mare. 
    Pentru un copil, un program zilnic la creșă este cuprins între orele 6.30 și 18.00, în funcție de venirea părinților. Dimineață, la prima oră, are loc triajul copiilor, apoi cei mici sunt primiți la grupă și iau micul dejun. După programul de olițe urmează programul de joc (copiii desenează, se joacă, fac gimnastică, cântă, ascultă povești), apoi, la ora 11.00, prichindeii sunt pregătiți pentru masa de prânz, care durează până la ora 12.00. Din nou, program de olițe și apoi urmează somnul de prânz, care durează până la ora 15.00. La această oră vin o parte dintre părinți să-și ia copilul acasă. Pentru cei care rămân, din nou este program de oliță, apoi copiii sunt îmbrăcați și după ora 16.00 primesc o gustare și urmează un program de joc, timp în care vin părinții să îi ia, până la ora 18.00. După această oră are loc igienizarea și curățenia unității.
    Pe parcursul zilei, fiecare grupă este supravegheată de o asistentă și de o infirmieră, în două ture. „Din anul 1995 lucrez ca asistentă la creșă. Înainte erau două asistente și două infirmiere pentru fiecare grupă de copii. Acum, după noile reglementări, trebuie să vină educatori puericultori. Acum noi le facem pe toate. Este foarte plăcut să lucrezi cu copiii, în schimb este foarte solicitant, copiii trebuie schimbați, hrăniți, trebuie făcut triajul, este foarte important. Copiii sunt supravegheați non-stop”, ne-a spus asistenta Mioara Banu.
    Contribuția părinților este de 3,62 lei/zi, în condițiile în care copiii primesc mâncare de 8 lei pe zi, diferența fiind plătită de Consiliul Local. În anii trecuți, copilul primea mâncare de 6 lei, iar părinții plăteau tot 6 lei. „Am reușit, pentru a crește puțin calitatea serviciilor, să fie mărit cuantumul unei mese, iar părinții plătesc mai puțin”, a specificat Oana Isac. Consiliul Local Focșani a aprobat anul trecut mărirea cuantumului alocației pentru hrană acordată celor mici, la 8 lei pe zi pentru un copil, în care este inclus micul dejun, gustarea de la ora 10.00, prânzul (două feluri de mâncare și desert) și masa înainte de plecare.

Tineri voluntari cu studii ajută la îngrijirea copiilor

    La Serviciul Public „Creșe” Focșani, la cele două creșe, sunt în prezent angajate 23 de persoane, din care trei au funcții administrative (director, contabil și merceolog). La fiecare creșă lucrează 10 persoane (infirmiere, asistente, bucătari, spălătorese, un om de curte și un electrician). Potrivit conducerii, ar mai fi nevoie de personal, în special educatori puericultori, pentru care sunt 10 posturi vacante în organigramă. „Cu sprijinul Primăriei Focșani urmează să ocupăm și aceste posturi. Anul trecut nu a fost posibilă ocuparea lor pentru că, fiind o specializare nouă, nu exista personal care să aibă studii terminate în acest domeniu. În plus, noi ne-am înființat pe final de an și nu a fost timp. Noi sperăm ca în acest an să rezolvăm și această problemă, tot pentru a crește calitatea serviciilor noastre, pentru ca acești copii să fie educați cum trebuie. Deși trebuie să spun că personalul pe care îl avem în acest moment este bine pregătit, activitățile se desfășoară cât se poate de normal”, a spus Oana Isac, directoarea Serviciului Public „Creșe”, subordonat Primăriei municipiului Focșani.
    „Golul” de personal este acoperit însă de tinere voluntare, absolvente de studii în domeniul social, care ajută la îngrijirea copiilor, pe gratis, în schimbul experienței.
   „Chiar dacă, momentan, noi nu avem aceste posturi ocupate, avem voluntari care vin, și la Creșa nr. 1 și la Creșa nr. 7, absolvenți de studii, chiar superioare, de pedagogie, asistență socială, psihologie, care știu ce înseamnă lucrul cu copiii și ne sunt de mare ajutor. Sunt tinere absolvente care au terminat studiile, nu își găsesc un loc de muncă și fac voluntariat. Aceste persoane vin cu analizele la zi, cu toate documentele necesare, cu cazier, cu ținută, nu expunem copiii”, ne-a mai spus Oana Isac. Noua conducere dorește să optimizeze calitatea serviciilor oferite în cadrul creșelor. De asemenea, se dorește și reamenajarea locurilor de joacă de la ambele unități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?