Hipnoza face minuni pentru slăbit și lăsatul de fumat. Cu acest gen de sloganuri se laudă diverse organizații care te îndrumă să achiziționezi programe prestabilite în 1, 2, 10 pași pentru a renunța la țigări sau a deveni peste noapte Kate Moss.
Am o veste bună și una proastă. Cu care să încep? Hai cu cea proastă… Niciun program de acest gen nu are sorți de izbândă 100%. Vestea bună, însă, este că programele hipnoterapeutice au rezultate considerabile, poate chiar spectaculoase, atunci când sunt aplicate personalizat și când, mai ales în cazul slăbitului, abordarea este multinivelară. Așa că mă voi referi în cele ce urmează la acest tip de abordare în contextul pierderii în kilograme.
După cum am spus și într-un articol precedent, în spatele oricărei afecțiuni fizice se află o problemă de ordin psiho-emoțional, iar îngrășarea nu face notă discordantă, chiar dacă putem da vina pe probleme de tiroidă sau alte dereglări hormonale. Toate acestea nu fac decât să creeze mediul implementării nevoii emoționale pe care persoana o resimte.
Îngrășarea este cea mai simplă modalitate de acumulare atunci când nu putem acumula alte „lucruri” pe care ni le dorim, iar din această categorie pot enumera afecțiunea, banii, informația, vizibilitatea, etc. Grăsimea pe care o depunem în jurul nostru este vizibilă, mult mai ușor de contorizat decât informația acumulată, de exemplu, este moale și pufoasă și ne ajută să nu ne doară așa tare atunci când picăm sau primim lovituri, ține de cald atunci când nu are cine să ne țină în brațe și să ne aline suferința și ne dă volum atunci când vrem să fim vizibili, devenim mai mari, deci mult mai ușor de observat. Evident, toate acestea sunt cu sens metaforic, dar mintea noastră inconștientă lucrează cu metafore, iar intervențiile hipnotice sunt și ele, la rândul lor, construite din metafore. Iată, deci, câte funcții benefice pentru noi are acest mare chin care din punct de vedere conștient nu face decât să ne amărască viața. și atunci, vine întrebarea firească: de ce ar vrea corpul nostru totuși să scape de ceva atât de drag? Pentru că în esență beneficiile nu sunt decât superficiale.
Iar acestea pot fi înlocuite, nu cu ușurință, însă, de beneficii reale, obținute din sursele alternative. Dar drumul este lung și anevoios pentru că este vorba de mecanisme elaborate în ani întregi, bine consolidate de cimentul timpului și care fac parte integrantă din felul nostru de a ne desfășura. Åi cum cu greu renunțăm la ceva sau cineva drag, cu care ne-am obișnuit, chiar dacă din când în când respectiva persoană ne înfurie, la fel de greu renunțăm și la modul de funcționare împământenit. Acestea fiind spuse, sper să vă fie un pic mai clar de ce atunci când vorbim de o terapie pentru pierderea în greutate nu ne putem referi strict la masa corporală sau blocarea dependenței de dulciuri și de ce scenariile predefinite, înregistrate în pași vandabili în pachete cu promisiuni pompoase nu pot funcționa. Terapia clientului cu probleme de greutate abordează întreaga sferă psiho-emoțională a acestuia și este ajutată de implicarea colaterală în programele nutriționale și sportive pe care acesta trebuie să le urmeze. Este adevărat că emoțiile au conturat substituirea nevoilor cu hrană și psihoterapeutul, fie el de formare hipnoterapeutică, fie orice altă formare, va lucra în sfera sa de influență, însă mâncarea și poate sedentarismul au fost cele care au dus efectiv la adăugarea kilogramelor, așa că nevoia schimbării nutriționale este absolut necesară. De asemenea, implicarea într-un regim de viață sănătos, ajută și în sens invers chimia creierului care poate astfel să rezolve mai ușor problemele emoționale. Așa că, atunci când vorbim de intrarea într-un proces de slăbire, ar trebui să ținem cont de un complex de factori care să conlucreze și de ajutorul unei echipe de specialiști, pe care să-i consulți.
Un psihoterapeut, oricât de bine informat ar fi, nu are competențele unui nutriționist sau ale unui antrenor, așa cum nici un nutriționist nu are disponibilitatea emoțională și profesională de a juca rolul de psihoterapeut decât până la un punct. știu că pare a fi un demers complicat, care implică multe resurse, atât financiare, cât și de timp și dispoziție, dar nici problema pe care vrei să o rezolvi nu este una simplă. La fel cum pentru o operație de apendicită este suficient un singur chirurg internist, iar în cazul unei operații de transplant de față, va fi nevoie de un neurochirug, un chirurg oftalmolog poate, și cu siguranță unu chirurg plastician. Așadar, înainte de a comanda un program de slăbit în trei pași, vă invit să priviți puțin în interiorul vostru pentru a vedea care au fost sutele de pași pe care i-ați făcut înainte.
Andra Iliaș – psihoterapeut