Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Cristi Minculescu, un simbol pentru generații întregi de fani rock


   ”Bună seara, prieteni!” este salutul ajuns emblemă personală cu care își întâmpină fanii la concerte. Vocea sa inconfundabilă, considerată de mulți drept cea mai bună voce din rock-ul românesc, concertele fulminante, compozițiile și maniera proprie de interpretare, dar și activitatea continuă de peste 30 de ani l-au făcut pe Cristi Minculescu – care împlinește, la 9 ianuarie, 55 de ani – să reprezinte una dintre legendele rock-ului autohton.
   Cristian Alexandru Minculescu s-a născut la Pitești, în 1959, iar timp de 32 de ani numele său s-a identificat cu trupa Iris. Alături de colegii de la Iris, Cristi a reprezentat simbolul rezistenței culturale pentru generații întregi de fani rock în perioada de dinainte de 1989 și unul dintre puținii artiști care au făcut legătura între generații, cântând cu mare succes și după 1990.
   El crede că a moștenit vocea de la mama sa: ”Mama era în cor la mănăstirea Bistrița, de lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult ca sigur că de la ea am moștenit”, mărturisea Cristi într-un interviu. Artistul spune că defectul său este sinceritatea, dar și faptul că ”se aprinde repede”. Dar îi trece la fel de repede. Motto-ul după care se ghidează? „Pesimistul este un optimist bine informat”!!! 
Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979, ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de chitaristul Gabi Nacu și basistul Anton Hașiaș. A participat la imprimarea pentru radio a pieselor ”Harap-Alb”, ”Scatiul”, ”În calea norilor”, ”Tu doar tu”, ”Vei veni”. În 1980, Anton Hașiaș l-a prezentat celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.

”Examen” la Iris de ziua lui

   Cristi a dat proba la Iris chiar de ziua lui, pe 9 ianuarie 1980, când împlinea 21 de ani, și a reușit să-i cucerească pe membrii trupei cu vocea sa. A cântat piese din repertoriul trupelor Free, Led Zeppelin și Deep Purple, iar ”examinatorii” săi au fost Nelu Dumitrescu, bateristul și liderul trupei, și chitaristul Nuțu Olteanu. 
   Își amintește amuzat primul concert susținut cu Iris, în 5 februarie 1980, la care a fost nevoit să dea ”șpagă” pentru a intra, pentru că… nu-l lăsau cei de la poartă.  ”A fost de balamuc (…)! N-au vrut ăia să mă primească la intrare. Eu le ziceam ‘Bă, sunt solistul de la Iris, am cântare’, aia nimic. ‘Pleacă, mă, că îi știm noi pe băieții de la Iris’. I-am ‘rezolvat’ până la urmă cu o sticlă de vodcă. Asta e, am dat șpagă la primul meu concert”, povestește Cristi într-un interviu. După un an de la intrarea sa în Iris, la sfârșitul lui 1981, revista ‘Săptămâna’, care avea un apreciat top muzical din presa de la acea vreme, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist al anului.
Cristi a intrat la Facultatea de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții din București și a frecventat cursurile acesteia timp de un an. ”Pe vremea aia, asta era suprema satisfacție a părinților, să intri la facultate. Mie nu mi-a plăcut să fac chestii care încep cu ‘trebuie să’… Am intrat la Hidrotehnică la zi, la ingineri, cu medie mică, dar le-am demonstrat că pot”, spune Cristi. El a renunțat însă la facultate ca să cânte cu Iris: ”Când m-am lăsat de facultate a fost iureș. A fost adunare acasă, cu aproape toate neamurile. Cred că erau vreo 60 de oameni, că așa e la olteni, când e eveniment, pac, să vedem ce se întâmplă. Impresarul de atunci, Mircea Muscaliu, un om extraordinar, a reușit să întoarcă situația în favoarea mea și a lui. Le-a explicat calm că oricum o să fac asta”.
   În 1982, împreună cu chitaristul Adrian Ilie, Cristi Minculescu a părăsit Iris și a înființat trupa Voltaj. În locul său, la Iris a fost adus ca vocalist Dan Bittman. Prima piesă a formației Voltaj, ”Nori de hârtie”, a constituit capul de afiș al primului concert, ținut la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” din București. Componența inițială (Horațiu Rad — bass, Nikki Dinescu — tobe, Gabi Nacu — chitară, Cristi Minculescu — voce, Adrian Ilie — chitară) nu a rezistat, iar trupa s-a desființat în 1983. 
   În 1984, Cristi Minculescu cânta în trupa ‘Totuși’, în Cenaclul Flacăra, alături de Andrei și Ioana Păunescu. Din această perioadă datează piesa ”Trenul fără naș”, pe versuri de Adrian Păunescu. La Cenaclul Flacăra, Minculescu a mai cântat și alături de trupa Flacăra Pop — Flapo (Al. Jimmy Zărnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).
   Dan Bittman a plecat la Holograf în 1984, iar în februarie 1985 Cristi Minculescu s-a întors la Iris, alături de care a înregistrat 19 CD-uri și DVD-uri, a întreprins sute de turnee și și-a pus o amprentă de neșters. Piesele de pe primele albume au avut influențe ale trupelor rock străine — ”Pe ape” (influențe AC/DC), ”Tot zbor” și ”Lumea vrea pace” (influențe Judas Priest).
Cristi Minculescu a fost primul solist al unei trupe rock românești care a preluat modelul rock-operă dat de Freddie Mercury (Queen) în duet cu soprana Montserrat Caballe, înregistrând mai multe piese în duet cu soprana Felicia Filip, căreia Cristi îi spune cu drag ”Filipissima”, piese apărute pe albumul ”Iris Athenaeum” (2000). El a realizat duete și cu Paula Seling sau cu Ștefan Bănică jr.
   La scurt timp după spectacolul ce marca 35 de activitate Iris, în 2012, Cristi a anunțat că părăsește trupa Iris. El a cântat pentru ultima dată alături de Iris la festivalul Barock de la castelul Banffy din localitatea Bonțida, județul Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?