Zeci de oameni mor anual în accidentele de circulație produse pe raza județului Vrancea. Principalele cauze ale tragediilor au fost imprudența pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor, viteza neadaptată și oboseala la volan. Anul trecut, polițiștii Serviciului Rutier au contabilizat 181 de accidente grave. În urma acestora și-au pierdut viața 53 de oameni, 163 au fost răniți grav, iar 75 au scăpat cu răni ușoare. Numărul persoanelor decedate, cel al răniților grav, dar și al răniților ușor a fost în scădere față de anii anteriori. Cu toate acestea, prea mulți oameni mor în accidente de circulație.
Polițiștii ne-au spus că principala cauză generatoare de accidente rutiere a fost imprudența pietonilor. Din neatenția acestora s-au produs 51 de accidente grave, cu 16 morți și 36 de răniți grav. Oamenii legii au făcut tot posibilul să-i determine pe oameni să nu mai circule pe drumuri neiluminate pe timp de noapte și fără să poarte veste reflectorizante. Unii au înțeles, alții nu. Viteza neadaptată a provocat 28 de accidente, în care și-au pierdut viața 10 oameni, iar 33 de persoane au fost rănite grav. Cea de-a treia cauză generatoare de accidente, neacordarea de prioritate de trecere pietonilor, a provocat 14 accidente grave, cu un mort și 13 răniți grav. În trafic au fost și șoferi obosiți, care au adormit la volan și au intrat cu mașinile în alte autoturisme, în copaci sau în șanțurile de pe marginea drumurilor. Din această cauză s-au produs 11 accidente grave, cu 7 morți și 13 răniți grav.
Conform informațiilor primite de la polițiști, drumul național E85 rămâne cel mai periculos. Pe aceasta și-au pierdut viața 28 de oameni, în urma a 63 de accidente rutiere. Două persoane au murit în accidentele produse pe DN 2 D Focșani-Ojdula și patru pe DN 23 Focșani-Brăila. În total, în accidentele produse pe drumurile județene și-au pierdut viața 4 oameni, iar 3 au murit în accidente produse pe cele comunale.
Anul trecut, cele mai multe accidente s-au produs în zilele de joi și vineri. Potrivit polițiștilor, în zilele de joi au fost contabilizate 31 de accidente grave, cu 12 morți și 29 de răniți grav, iar în zilele de vineri s-au produs 29 de accidente grave cu 11 morți și 22 de răniți grav. Luna cu cele mai multe accidente a fost septembrie. În această lună s-au produs 26 de accidente, cu 7 morți. Pe locul II este luna decembrie, cu 22 de accidente și 7 morți.
Preot și călugăr, decedați la Călimănești
Unul dintre cele mai grave accidente produse în 2013 a fost înregistrat la finele lunii iulie, la Călimănești. Atunci, un preot și un călugăr au sfârșit tragic, după ce autoturismul VW Polo în care se aflau, condus de preotul Petru Avădăni, în vârstă de 32 de ani, din Pildești, comuna Cordun, județul Neamț, a ajuns în șanț. Åoferul circula dinspre Focșani către Adjud.
Polițiștii au stabilit că preotul a adormit la volan, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și s-a izbit de un podeț, după care s-a oprit în șanț. Preotul, la slujea în Biserica Romano-Catolică din comuna Luizi Călugăra, județul Bacău, și călugărul Petrică Sascău, în vârstă de 37 de ani, de la aceeași biserică, au murit pe loc. Șoferul a rămas prins între fiarele mașinii și a fost scos de pompierii de la descarcerarei.
Impactul cu podețul a fost puternic, căci pasagerul a fost proiectat afară din mașină. Se pare că în momentul accidentului, mașina rula cu viteză, întrucât acul kilometrajului s-ar fi blocat la 138 kilometri la oră. Cert este că la fața locului nu au fost găsite urme de frânare.
Frați morți la Doaga
Un alt accident, soldat cu decesul a două persoane, s-a produs la finele lunii august. Doi frați au murit într-un accident rutier produs pe drumul național 24 Tișița – Cosmești. Tragedia s-a produs în apropiere de Doaga. Cei doi frați, Vasile Sîrghi, de 21 de ani, care conducea un autoturism Dacia Logan, și Costel Sîrghi, de 19 ani, care se afla pe bancheta din dreapta față, mergeau spre comuna Cosmești, județul Galați, acolo unde locuiau. La un moment dat, șoferul a pierdut controlul asupra volanului și a ajuns pe sensul opus de mers, unde s-a izbit violent de un autoturism Audi, condus de un bărbat din Bacău.
Oamenii au încercat să-i ajute pe cei doi frați, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic. Polițiștii care au efectuat cercetarea la fața locului au stabilit că șoferul nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum, respectiv carosabil umed, și a pierdut controlul asupra direcției de mers, pătrunzând pe contrasens, moment în care a fost acroșat de un autoturism Audi, care venea din sens opus.
Autocar răsturnat la Călimănești
În luna septembrie 2013 avea să se produsă încă un accident rutier foarte grav, tot la Călimănești. Un autocar înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau 77 de oameni, respectiv 74 de turiști, printre care și copii, doi șoferi bulgari și un translator, s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. În cădere, autocarul a rupt un stâlp de electricitate, care s-a prăbușit peste mașină și a omorât o femeie. De asemenea, un bărbat a murit la spital. În același accident au mai fost rănite 19 persoane.
Oamenii mergeau spre casă, după o vacanță de 7 zile în Bulgaria. Șoferul bulgar al autocarului ar fi ațipit la volan, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Oamenii s-au trezit unii peste alții, într-un zgomot infernal de geamuri sparte, țipete și văicăreli.
Viață curmată la 18 ani
O altă tragedie s-a produs, în octombrie, la Dumitrești. Atunci, o tânără de 18 ani, din Vintileasca, Rădița Tufănoiu, a murit în urma unui grav accident rutier produs pe DN 2 N, pe raza comunei Dumitrești. Ea a făcut greșeala să urce în mașina lui Ionuț Panait, de 24 de ani, din Dumitrești, cu care a plecat la plimbare. Drumul lor s-a oprit brusc în punctul „bălălăi”.
Tânărul a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a intrat cu BMW-ul sub o rabă parcată în afara părții carosabile, de pe celălalt sens de mers. Mașina s-a făcut praf, cei doi tineri fiind scoși din autoturism și preluați de echipajele de la ambulanță. Amândoi au ajuns în viață la spital. Fata a murit în seara aceleiași zile, iar tânărul câteva zile mai târziu.
„Am asistat la cele mai tragice momente din viața mea”
Un alt accident de circulație grav s-a produs pe data de 30 decembrie, aproape de Soveja. Cinci tinere din Galați, de 17 și 18 ani, care mergeau spre o pensiune din Soveja, unde urmau să petreacă Revelionul, nu au mai ajuns la destinație. Mașina în care se aflau s-a izbit violent de un copac. Pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum acoperit cu mâzgă și din cauza denivelărilor de pe partea carosabilă, șoferița, care luase permisul în luna mai, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a ajuns cu mașina într-un copac de pe marginea drumului.
Două dintre fete au rămas prinse între fiarele mașinii, iar o alta, de numai 18 ani, a murit la scurtă vreme după accident. Un cititor, care a ajuns la locul accidentului la câteva minute de la producerea lui, ne-a trimis un mesaj cutremurător. „Am fost la locul accidentului când încă fata aruncată din mașină nu se ridicase de jos și am asistat la cele mai tragice momente din viața mea. Încă am pe retină mâna ridicată și strigătul de ajutor al pasagerei din spate și mustrările de conștiință că nu am putut să fac mai mult pentru ele. Natalia, copilul mort, avea puls când am ajuns și a mai avut preț de câteva minute”, ne-a scris Răzvan D..