Lucrările de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna vor fi finalizate anul acesta. „Până în prezent au fost executate peste 90 % din lucrările la acest important obiectiv. Diferența de 10 la sută constă în finisaje interioare, lucrări care se află în derulare”, a precizat Romeo Iordache, directorul Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Vrancea. Acesta a spus că anul acesta vor fi realizate lucrări exterioare menite să creeze un ansamblu arhitectural unitar. Romeo Iordache a precizat că aceste lucrări vor fi scoase la licitație luna aceasta. „Mai exact, vor fi demolate două corpuri de clădire ce nu fac parte din ansamblul arhitectural Prefectura Vrancea, se va reamenaja curtea interioară cu pavaj de granit, se vor amenaja locuri de parcare și se va reface împrejmuirea după același model cu cel existent. Totodată, va fi amenajat și corpul de clădire C2 din vecinătatea Prefecturii Putna. Lucrările vor fi scoase la licitație luna aceasta pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), iar după desemnarea firmei câștigătoare se va trece la executarea lucrărilor propriu zise”, a afirmat Romeo Iordache.
Imobilul va fi dotat cu echipamente electronice de detecție a efracțiilor, supraveghere video, sistem de avertizare incendiu, grup electrogen, centrală termică, instalații de încălzire/răcire, etc. Accesul persoanelor cu handicap se va face cu ajutorul unui lift special montat la intrarea principală a clădirii.
„Aceste lucrări le facem pentru cel puțin 200 de ani”
Derularea lucrărilor la fostul sediu al Prefecturii Putna a fost supravegheată, personal, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a vizitat de mai multe ori șantierul pentru a vedea care este stadiul lucrărilor și dacă se respectă proiectul inițial. Marian Oprișan le-a cerut specialiștilor ca toate materialele folosite să respecte planurile originale, chiar dacă produsele utilizate sunt moderne. „Aceste lucrări le facem pentru cel puțin 200 de ani și de aceea totul trebuie să fie de foarte bună calitate”, a precizat Marian Oprișan.
Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de Palat Administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna, iar după 1945 aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin supra betonare.
Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, președintele Consiliului Județean a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au demarat în aprilie 2008, iar valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi.
Imobilul face parte din Situl Arhitectural „Maior Gh. Pastia”
Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, Biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Bijuteria arhitectonică a fost inaugurată în ziua de 24 ianuarie 2004, în prezența șefului statului, Ion Iliescu, a prim ministrului de atunci, Adrian Nastase, dar și a mai multor membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, printre care ambasadorii SUA, Michael Guest și al Franței, Philipe Etienne, președintele Academiei Române, Eugen Simion. Valoarea acestei investiții a fost de peste 70 miliarde lei vechi.