Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Peste o mie de tineri absolvenți vrânceni sunt șomeri


     În scriptele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea sunt înregistrați, la ora actuală, 1.138 de absolvenți. Potrivit celor declarate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, dintre aceștia, 883 beneficiază de indemnizație de șomaj. Totodată, 191 au reușit să se angajeze după absolvire, pe parcursul anului trecut. 

Indemnizația la care au dreptul absolvenții este în cuantum de 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) în vigoare (adică 250 lei în momentul de față). Aceasta se acordă la cerere, pe o perioadă de șase luni, de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire, în care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă sau chiar de la data absolvirii, în cazul tinerilor absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap. Indemnizația de șomaj poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire. „Absolvenții care beneficiază de indemnizație de șomaj au următoarele obligații: să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate la AJOFM, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă; să comunice în termen de trei zile AJOFM orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea drepturilor; să participe la serviciile pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agenție; să caute activ un loc de muncă. De asemenea, ei trebuie să anunțe în scris Agenția cu privire la apariția stării de incapacitate temporară de muncă și numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical”, a declarat Daniela Brihoianu

 Dacă în perioada în care beneficiază de indemnizație de șomaj, absolvenții se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de localitatea de domiciliu, ei pot beneficia de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea ISR (adică 1000 lei în momentul de față). Dacă se încadrează într-o localitate și ca urmare a acestui fapt își schimbă și domiciliul, absolvenții beneficiază de o primă de instalare în cuantum de șapte ori valoarea ISR ( adică 3.500 lei). 

    „În cazul în care absolvenții se angajează cu program de lucru normal, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada în care sunt înregistrați la AJOFM, ei primesc o primă de încadrare în sumă egală cu valoarea ISR (500 lei). De asemenea, dacă se angajează cu program normal de lucru în perioada de acordare a indemnizației, pot beneficia de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiția este să mențină raporturile de muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării”, a detaliat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea. 

Subvenții și facilități pentru angajatori

 

Angajarea absolvenților aduce facilități și celor care îi încadrează în muncă. Astfel, angajatorii sunt scutiți timp de 12 luni de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați, și primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, următoarele subvenții: o sumă egală cu valoarea ISR pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; o sumă egală cu 1,2 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ superior. 

„Pentru încadrarea absolvenților din rândul persoanelor cu handicap angajatorii primesc lunar, pentru fiecare absolvent angajat, sumele menționate, timp de 18 luni. Angajatorii care mențin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenții încadrați, peste termenul de 18 luni, primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă, un ajutor finaciar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane”, a declarat Daniela Brihoianu


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?