Municipiul Focșani are o pregnantă notă agricolă, dacă este să ne luăm după datele statistice. Pe teritoriul orașului Focșani, utilizarea terenului agricol, conform datelor furnizate prin raportările statistice locale, se prezintă astfel: arabil – 2.506 hectare, livezi – 432 hectare, pășuni – 234 hectare și vii – 53 hectare. Suprafața de teren intravilan a orașului este de 1.818 ha, din care 632 ha reprezintă teren agricol, adică 34% din total. Având în vedere faptul că și Mândrești este cartier al Focșaniului, unde majoritatea sunt gospodării cu case, se înțelege de ce o treime din intravilanul municipiului este teren agricol.
Suprafețele cultivate și producțiile obținute la principalele culturi agricole în anul 2013 la nivelul orașului Focșani sunt: porumb – 5629 tone, fructe – 2000 tone, grâu – 1360 tone, legume – 1300 tone, cartof – 450 tone. Anul trecut s-au mai cultivat și orz, floarea soarelui, mazăre, fasole, rapiță, lucernă și trifoi. Nici animalele nu lipsesc din gospodăriile populației. Cele mai multe sunt păsările (găini, curci, rațe, gâște) – 95790, ovinele – 313, vaci pentru lapte – 80 și porcine – 87. În evidențe nu figurează niciun cal, deși pe străduțele orașului mai întâlnim câte o căruță trasă de cai, iar în ultimul an mai mulți cai au fost abandonați pe domeniul public.
Toate aceste date se regăsesc în planul de acțiune local pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole, aprobat de Consiliul Local Focșani în luna decembrie 2013. Tot aici este menționat faptul că perioada de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice sau minerale pe terenul agricol este cuprinsă între 1 octombrie și 15 martie, pentru că riscul de scurgere a substanțelor la suprafață și în râuri este mare. Până la 31 decembrie 2013, Consiliul Local Focșani era obligat să aprobe un plan de acțiune la nivel local în acest sens, pentru că pe teritoriul municipiului există exploatații agricole.