De un an, manager al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”Focșani este Constantin Mîndrilă. Spune că în această perioadă a implementat mai multe proiecte, unele benefice pentru pacienți sau angajați, altele pentru ambele categorii. Printre acestea se numără mutarea într-o locație nouă și modernă a Secției de Reumatologie și a Bazei de Tratament și Recuperare ori mutarea sălii de operație de la Ortopedie în Blocul Operator. În 2014, Mîndrilă își propune să acceseze fonduri europene pentru modernizarea și dotarea celui mai mare spital din județ.
Reporter: Cum se împacă meseria de jurist cu cea de manager de spital?
Constantin Mîndrilă: Am descoperit că se îmbină foarte bine. Experiența de 15 ani în administrația publică, pe mai multe paliere, mi-a demonstrat că dacă dai dovadă de seriozitate, perseverență și implicare totală în ceea ce vrei să faci, obții realizări pe măsură, în orice domeniu.
Rep.: Cum a fost începutul ca manager al Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani?
C. M.: Destul de greu, spitalul are multe probleme, greutăți și nevoi. Am făcut tot posibilul să aduc spitalul pe linia de plutire. L-am preluat cu 160 miliarde datorie plăți restante, arierate. Am dus și continui să duc o luptă grea cu furnizorii, să-i determin să ne aprovizioneze în continuare cu cele necesare funcționării spitalului, în condițiile în care nu le pot achita facturile. Dar, e vital pentru spital să reușesc să îi conving.
Rep.: E o provocare să fiți managerul Spitalul Județean de Urgență Focșani în această perioadă în care sistemul sanitar este subfinanțat? Dacă da, o să faceți față acestei provocări?
C. M.: Da, este o provocare și o să caut toate solutțile ca să duc la bun sfârșit ceea ce am început. Mulțumesc pe această cale domnului președinte Marian Oprișan, pentru tot sprijinul acordat în această perioadă, și sunt convins că, în continuare, cu ajutorul dumnealui, vom reuși să obținem cele necesare pentru a putea asigura buna funcționare a spitalului.
Rep.: Ce credeți ca nu funcționează în sistemul sanitar românesc?
C. M.: Privind din exterior, totul părea simplu. Acum, din interior, lucrurile se văd altfel. Ceea ce nu funcționează, de fapt, este sistemul în sine, care după ce că este mult subfinanțat, are și o moștenire care atârnă foarte greu, aceea a datoriilor.
Rep: Cum poate supraviețui Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani în această perioadă? Cum poate ocoli problemele majore și cum poate funcționa performant?
C. M.: Dacă s-ar deconta toate serviciile medicale furnizate lunar, recunoscute atât de Åcoala Națională de Sănătate Publică și Managementul Perfecționării în Domeniul Sanitar București, cât și de Casa de Asigurări de Sănătate, am vorbi de altceva în sistemul sanitar. Când ți se decontează doar 70% din suma minimă contractată, evident că banii nu îți ajung decât pentru salarii și o parte din utilități. Noi, ca unitate sanitară de urgență, nu avem voie, legal, dar mai ales omenește, să condiționăm actul medical. Aici nu vrea să se înțeleagă, nu putem spune pacienților că azi avem atâția bani și tratăm atâtea cazuri. Datoria noastră este să acordam în mod obligatoriu îngrijiri medicale tuturor pacientilor, în mod egal, cu maximă seriozitate și competență. Am mare noroc că mă aflu în mijlocul unui colectiv de profesioniști, oameni competenți, care s-au descurcat exemplar în situațiile de risc. Evident, există și unele mici excepții, ca peste tot.
Rep.: Aveți soluții proprii de finanțare? Vă bazați pe ajutorul autorităților locale?
C.M.: Soluțiile de finanțare sunt minime. Atât timp cât unitatea aparține de Ministerul Sănătății, autoritățile locale nu au cum să intervenă în finanțarea spitalului. Se știe că am preluat această unitate cu un mare deficit și cu mari datorii la furnizori. În această perioadă de un an, de când am preluat conducerea, am avut zilnic întâlniri cu furnizorii, care fie ne-au notificat, fie ne-au acționat în instanță, unde am negociat efectiv, fie am făcut eșalonări la plată, fie au renunțat la majorări sau penalități în așa fel încât să nu ajungem să fim executați silit. Este un efort supraomenesc să lămuresc furnizorii că nu avem soluții de achitare a întregului debit și în același timp să îi determin să ne furnizeze în continuare medicamente și materiale sanitare, alimente, dezinfectanți, servicii, fără de care nu putem funcționa. Veniturile proprii au scăzut substanțial prin introducerea unor prevederi legale prin care nu mai avem voie să percepem anumite taxe. Însă, din puținii bani pe care îi încasăm din singura sursa de finanțare, Casa de Sănătate Vrancea, am reușit să menținem sistemul și chiar să performăm. Am reușit inclusiv, prin forțe proprii și cu ajutorul personalului de deservire al unității, să ne gospodărim și să igienizăm o parte din spațiile spitalului. Este un început bun, cred eu, și sunt convins că în perioada următoare, împreună cu autoritățile județene, în speță Consiliul Județean Vrancea, o să găsim cele mai bune soluții pentru ca acest spital să arate de nivel european.
Rep.: La nivelul Spitalului Județean de Urgență Focșani există deficit de medici? Câți au plecat în străinatate? De ce credeți că unii dintre medicii care pleacă în străinătate revin în țară după câteva luni?
C.M.: Medicii vin și pleacă. Probabil aceasta este perioadă de tranziție a sistemului sanitar în România. Inclusiv la noi sunt medici care fie au ieșit la pensie, fie au plecat în străinatate. Majoritatea dintre cei plecați au ieșit la pensie. Pentru a rezolva problema cu deficitul de medici, nu am stat cu mâinile în sân, ca manager m-am implicat direct și am început să caut în toată țara medici dispuși să vină să lucreze la Spitalul din Focșani. Am început deja să negociez cu dumnealor, iar în perioada următoare o să vedeți multe surprize plăcute la nivelul colectivului de medici al spitalului nostru.
Rep.: Care au fost cele mai importante proiecte pe care vi le-ați propus și ați reușit să le realizați de când sunteți managerul Spitalului Județean?
C.M.: Un proiect pe care mi l-am propus de la început și pe care am reușit să-l finalizez a fost mutarea Compartimentului de Reumatologie și a Bazei de Tratament într-o locație nouă, modernă, pentru că vechea locație stătea să se dărâme. Am reușit să mut totul într-un corp de clădire al spitalului nou și să fac acolo o bază de tratament așa cum trebuie, cu spații suficiente, cu o compartimentare conform normelor, cu o sală de sport adecvată, cu saloane și dotări moderne.
Un alt proiect finalizat în 2013 a fost mutarea sălii de operație din Ortopedie în Bloc Operator. Am creat acolo două săli speciale pentru intervenții ortopedice (majore și minore) dotate corespunzător. Am reușit să schimb inclusiv masa de operație, care era veche de zeci de ani. Am încercat să aduc cât mai multe îmbunătățiri spitalului, astfel încât activitatea medicală care se desfășoară aici să se îmbunătățească. Cum bani nu sunt, toate modificările pe care le-ați văzut s-au facut cu eforturi proprii și cu mână de lucru proprie. Am igienizat și am îmbunătățit multe dintre spațiile instituției, holuri, cabinete, saloane, curtea spitalului. Am creat spații speciale pentru aparținători, astfel încât activitatea medicilor să nu fie perturbată de vizitatori.
Rep.: Cum vedeți viitorul Spitalului Județean? Ce așteptări aveți de la anul 2014?
C. M.: Împreună cu colegii din Comitetul Director al spitalului, care sunt o echipă de profesioniști, gândim și discutăm permanent soluții de eficientizare și modernizare a unității noastre sanitare. Viitorul acestui spital sunt banii europeni. Avem sprijinul Consiliului Județean Vrancea în acest sens și nu vă ascundem faptul că avem în lucru mai multe proiecte pentru modernizarea, dotarea și îmbunătățirea actului medical prevăzut în bugetul UE 2014-2020. Vom căuta să facem tot posibilul să atragem, în sfârșit, bani europeni. Celelalte spitale din județele vecine au accesat fonduri europene și au realizat lucruri bune. Pentru 2014 avem în vedere proiecte de reabilitare, de consolidare, de dotare cu aparatură modernă și performantă. Sunt foarte multe lucruri de făcut, dat fiind că în ultimii 10 ani nu s-a mai investit nimic în spital. Permanent caut soluții și modalități de eficientizare a activității spitalicești, în așa fel încât pacientul care calcă în această unitate să simtă că este tratat corespunzător și să plece mulțumit și sănătos acasă, fără să fie nevoit să scoată bani din buzunar pentru medicamente, materiale sanitare, etc. Aceasta este cea mai mare mulțumire a mea. Sunt convins că nu mai este mult până vom putea aduce Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani la un standard european, așa cum ni-l dorim cu toții. Împreună vom dovedi că se poate și aici.